Posts in Ιστορίες
Από το στόμα της γιαγιάς στην άκρη της πένας, από την Ευθυμία Δεσποτάκη και τον Ελευθέριο Κεραμίδα

Το παρακάτω άρθρο δεν αφορά όλα τα παραμύθια, αλλά μόνο τα «λαϊκά», δηλαδή τα παραμύθια της παράδοσης, που περνούσαν από στόμα σε στόμα και συνεχίζουν να ανακαλύπτονται σε μικρά, επαρχιακά μέρη, όσο ζουν γιαγιάδες που τα αφηγούνται ή εγγόνια που τα θυμούνται.

Read More
Παραμύθια, ιστορίες και θρύλοι από την Λαπωνία

Ο Δεκέμβρης, ο τελευταίος και πιο σκοτεινός μήνας του χρόνου, φτάνει στο τέλος του. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη ζεστάνει τα σπίτια μας και αρχίζουμε να ανυπομονούμε για το πρώτο χιόνι.

Read More
Χριστουγεννιάτικο δέντρο, το πιο όμορφο στολίδι

Δεκέμβρης. Για πολλούς, ίσως ο ωραιότερος μήνας του χρόνου. Οι περισσότεροι έχουν ήδη στολίσει, και οι υπόλοιποι ετοιμάζονται.

Read More
Jack Frost, ο χαρακτήρας δίχως καταγωγή

Βρισκόμαστε στην καταλληλότερη εποχή για Χριστουγεννιάτικες ταινίες και –αν είστε σαν εμένα και αγαπάτε τα animation– θα βολευτείτε μπροστά στην οθόνη σας με ένα ζεστό ρόφημα για να παρακολουθήσετε την υπέροχη ταινία της DreamWorks, Rise of the Guardians (Οι Πέντε Θρύλοι).

Read More
Μπάμπουσκα, ένας ρώσικος χριστουγεννιάτικος μύθος

Σίγουρα η λέξη «μπάμπουσκα» μας είναι γνωστή από την παιδική μας ηλικία, καθώς μας θυμίζουν τις γλυκές, ξύλινες, φουσκωτές κουκλίτσες με τα παραδοσιακά ρωσικά φορέματα.

Read More
Σκαντζόχοιρος: από τον μύθο στη λαϊκή παράδοση

Είναι αλήθεια πως ο μικρός, γλυκός έχινος, ο σκαντζόχοιρος όπως τον γνωρίζουμε πλέον, δεν μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μυθογράφων και των παραμυθάδων του κόσμου όσο κάποια άλλα μέλη του ζωικού βασιλείου.

Read More
House elves, οικόσιτα ξωτικά στον κόσμο των ανθρώπων

Όποιοι είστε λάτρεις του Harry Potter, σίγουρα θα θυμάστε το ξωτικό με τα μυτερά αυτιά και τη μυτερή μύτη, ντυμένο με κουρέλια. Το όνομα αυτού, Dobby. Ο Dobby υπηρετούσε την οικογένεια Malfoy.

Read More
Η αρκούδα στη μυθολογία, στους θρύλους και στα παραμύθια

Νοέμβρης. Η αρχή του Χειμώνα. Μπορεί να τοποθετείται στους φθινοπωρινούς μήνες, όμως εδώ και αιώνες τον νιώθουμε αλλιώς. Είναι λες και η φύση κατεβάζει ρολά, φοράει την πανοπλία της και θωρακίζεται.

Read More
Η Μαγεμένη Άρπα, το ταξίδι της ανά τους μύθους του κόσμου

Ο ήχος είναι γνωστός, λίγο πολύ σε όλους. Κάποιοι φροντίζουν να τον απολαμβάνουν ακόμα και καθημερινά. Κάποιοι άλλοι δεν έχουν την ίδια επαφή, κι όμως είναι πάντα ικανοί να τον αναγνωρίσουν.

Read More
Λαβύρινθος: μύθοι και συμβολισμοί απ’ την αρχαιότητα στο σήμερα

Όταν ο θρυλικός τεχνίτης και μηχανικός Δαίδαλος έχτισε τον περίπλοκο Λαβύρινθο της Κνωσού για χάρη του βασιλιά Μίνωα, σίγουρα δεν θα μπορούσε να αναμένει τον μυθολογικό και καλλιτεχνικό αντίκτυπο που το δημιούργημά του θα είχε στους αιώνες που θα ακολουθούσαν.

Read More
Penny dreadfuls: Το εκδοτικό φαινόμενο του 19ου αιώνα

Ξεκίνησαν να εκδίδονται στη δεκαετία του 1830, όταν με την άνοδο της τεχνολογίας και της τυπογραφίας τα επίπεδα αναλφαβητισμού μειώθηκαν θεαματικά για την εποχή.

Read More
Μάγισσες, θρύλοι και λαϊκή παράδοση ανά τους τόπους και τους χρόνους

Ο Οκτώβρης πλησιάζει στο τέλος του, έξω βρέχει και ο ουρανός είναι γκρίζος και βαρύς. Ήρθε ο καιρός. Ο καιρός για ζεστές σοκολάτες και βοτάνια. Ο καιρός για κουβέρτες και αγκαλιές.

Read More
Μαύρες γάτες, ένα χρονικό δεισιδαιμονίας και προκατάληψης

Λίγες είναι οι περιπτώσεις που ένα ζώο έχει αντικριστεί υπό δύο τόσο πολωτικές ματιές σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου, όσο η μαύρη γάτα.

Read More
Ο Βραχνάς: το αρσενικό αντίστοιχο της Μόρας στη λαογραφική παράδοση

Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σας κάποιος σας είπε «Μου έγινες βραχνάς» και δεν σας άρεσε καθόλου. Ίσως γιατί νιώσατε ενοχλητικοί, και δεν είχατε άδικο. Τι σημαίνει, όμως, βραχνάς;

Read More
Frankenstein – ο Προμηθέας της Mary Shelley

Το 1816 είναι γνωστό ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι. Το ηφαίστειο Mayon στις Φιλιππίνες και η έκρηξη του όρους Tambora στις Ολλανδικές Ινδίες, έχουν γεμίσει την ατμόσφαιρα με ηφαιστειακή σκόνη, οδηγώντας στον παγετό που θα σαρώσει το βόρειο ημισφαίριο.

Read More
Τα είδη των ηρώων στις μυθοπλαστικές τέχνες

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Captain America με τον Ra’s al Ghul, ο Anakin Skywalker με τον Οιδίποδα, ή ο Punisher με τον Severus Snape και τη Scarlett O’Hara;

Read More
Η δυστοπία στη λογοτεχνία και στην οθόνη

Στο παραπάνω απόσπασμα από το βιβλίο του, ο Neil Postman αναφέρεται στους δύο πλέον εξέχοντες συγγραφείς των οποίων τα γνωστότερα έργα παρουσιάζουν και αναλύουν, ανάμεσα σε άλλα, τη δομή και οργάνωση των δυστοπικών κοινωνιών στις οποίες διαδραματίζονται.

Read More
Τα στοιχεία της φύσης στο fantasy

Τα στοιχεία, όπως και η ίδια η φύση που τα εμπεριέχει, τα γεννά και γεννάται από αυτά, φαίνεται από τα αρχαία χρόνια να θεωρούνταν κάτοχοι σπουδαίας ισχύος από τους ανθρώπους.

Read More
Κινέζικα παραμύθια: μια σύντομη γνωριμία με τις πηγές και τους συμβολισμούς τους

Ένα ταξίδι ξεκινά. Ένα ακόμα ταξίδι πέρα από τον χρόνο και τον χώρο. Σήμερα θα προσπαθήσουμε  να αγγίξουμε την κορυφή του παγόβουνου της κινέζικης προφορικής παράδοσης.

Read More
Μύθοι των ελληνικών λιμνών

Βρισκόμαστε λίγο πιο έξω από το Άργος, σε έναν μικρό οικισμό που ονομάζεται Λέρνα. Ένας στενός, φιδογυριστός δρόμος ανεβαίνει προς έναν κακοτράχαλο λόφο.

Read More