“The Eye of the World”, πρώτο βιβλίο της σειράς “The Wheel of Time” του Robert Jordan
“The Wheel of Time turns, and Ages come and pass, leaving memories that become legend. Legend fades to myth, and even myth is long forgotten when the Age that gave it birth comes again.”
Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το ΕΠΟΣ! Η ανάγνωση και μόνο της παραπάνω παραγράφου μού φέρνει ανατριχίλες, κάτι που αναμφισβήτητα θα συμβεί και σε εσάς μόλις διαβάσετε αυτό το βιβλίο, το πρώτο από μια σειρά που εκτείνεται σε 14 τόμους – και όταν λέμε τόμους, φυσικά και εννοούμε τόμους! Είμαι σίγουρος ότι ο συγγραφέας διάβασε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και σκέφτηκε «Τι ωραία ιστορία, αλλά τι κρίμα που ήταν τόσο σύντομη!», ακριβώς όπως έκανα και εγώ. Θυμάμαι πόσο διψασμένο με είχε αφήσει το έπος του Tolkien, διψασμένο για έναν κόσμο και μια ιστορία που θα μου αποκαλυπτόταν με κάθε λεπτομέρεια, σπιθαμή προς σπιθαμή. Αυτή η δίψα μου ικανοποιήθηκε μόνο μετά από πολλά χρόνια, εκείνη την ευλογημένη μέρα που διερευνούσα το διαδίκτυο και έπεσε το μάτι μου πάνω σε μια συζήτηση για τη σειρά βιβλίων “The Wheel of Time” του Robert Jordan!
Ο λατρεμένος, αυτός, συγγραφέας κυκλοφόρησε το “The Eye of the World” – στην Ελληνική ως «Ο Οφθαλμός του Κόσμου» – το 1990 και το βιβλίο εκτεινόταν σε 814 σελίδες. Θυμάστε το άρθρο σχετικά με το “The Way of Kings”, του Brandon Sanderson, και την αναφορά στις πολλές σελίδες των βιβλίων του; Από πού νομίζετε ότι εμπνεύστηκε όσον αφορά στο λυρικό ύφος γραφής του και τη μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια; Η ιστορία που πραγματεύεται ο κύριος Jordan είναι της κλασικής σχολής και αναφέρεται στην ατέρμονη μάχη του καλού ενάντια στο κακό, μια μάχη που εκτείνεται σε χιλιετηρίδες και - στη συγκεκριμένη περίπτωση – δίνεται από τους ίδιους χαρακτήρες. Μα πώς γίνεται να συμβεί αυτό, θα μου πείτε, και εύλογα μάλιστα; Η απάντηση είναι μέσω της μετενσάρκωσης.
Ο τροχός του χρόνου γυρίζει και όλες οι ψυχές επιστρέφουν πίσω στον κόσμο ξανά και ξανά για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, χωρίς την παραμικρή θύμηση του παρελθόντος τους. Ορισμένες ψυχές, όμως, είναι πραγματικά ξεχωριστές και ο τροχός του χρόνου σπάει τους κανόνες του σύμπαντος και τις αγκαλιάζει, αλλάζοντας τον ίδιο τον κόσμο για χάρη τους. Μια από αυτές τις ψυχές είναι ο Lews Therin Telamon, ο Άρχοντας του Πρωινού, ο Πρίγκιπας της Αυγής, ο Πρόμαχος του Φωτός, ο Δράκος, που πολέμησε με πάθος ενάντια στο σκότος και στο τέλος αποτρελάθηκε και τσάκισε τον ίδιο τον κόσμο που προστάτευε.
"And the Shadow fell upon the Land, and the World was riven stone from stone. The oceans fled, and the mountains were swallowed up, and the nations were scattered to the eight corners of the World. The moon was as blood, and the sun was as ashes. The seas boiled, and the living envied the dead. All was shattered, and all but memory lost, and one memory above all others, of him who brought the Shadow and the Breaking of the World. And him they named Dragon.”
Ο πιο τραγικός χαρακτήρας της ιστορίας, ο Lews Therin έχασε τη λογική του όταν «δηλητηριάστηκε» η πηγή της Δύναμης (“One Power”), που αφορά στο ανδρικό κομμάτι του πληθυσμού, από τον Σκοτεινό (“The Dark One”, όπως αναφέρεται στα βιβλία). Βλέπετε, ο κύριος Jordan επέλεξε να διαχωρίσει τη μαγεία σε 2 συμμετρικά μέρη (σαν το ying και το yang), που απαρτίζουν μαζί το σύνολο. Με το ανδρικό κομμάτι (Saidin) να είναι δηλητηριασμένο, οι άνδρες Aes Sedai (οι μάγοι του κόσμου για εμάς, τους κοινούς θνητούς) άρχισαν να χάνουν το μυαλό τους και να κυριεύονται από την παράνοια, γεγονός που τους οδήγησε σε ανείπωτες καταστροφές. Αυτό εξανάγκασε τις γυναίκες με το χάρισμα (Saidar) να απαγορεύσουν τη χρήση της Δύναμης από τους άνδρες και να τους κυνηγούν με πάθος ανά τους αιώνες, φοβούμενες την επανάληψη των γεγονότων του Πολέμου της Δύναμης και της υπέρμετρης καταστροφής που έφερε στον κόσμο, με αποκορύφωση τις πράξεις του Δράκου.
Όσον αφορά στην τραγικότητα του Lews Therin και το μεγάλο δράμα του χαρακτήρα θα επιλέξω να μην αναφερθώ και να σας αφήσω να το ζήσετε διαβάζοντας τις μαγικές λέξεις του Robert Jordan. Ωστόσο, ο Τροχός του Χρόνου δε θα αφήσει μια ψυχή σαν και αυτή να χαθεί. Η μάχη του καλού και του κακού μπορεί να συνεχίζεται ανά τους αιώνες, αλλά κάθε αρχή έχει και ένα τέλος. Η Τελική Μάχη (Tarmon Gai’don) πλησιάζει, όπου όλα θα κριθούν, ακόμα και ο ίδιος ο Τροχός του Χρόνου. Σε αυτήν τη μάχη θα πολεμήσουν όλοι, ήρωες και χωρικοί, αφέντες και υπηρέτες, το σήμερα και το πριν…
"And it came to pass in those days, as it had come before and would come again, that the Dark lay heavy on the land and weighed down the hearts of men, and the green things failed, and hope died. And men cried out to the Creator, saying, O Light of the Heavens, Light of the World, let the Promised One be born of the mountain, according to the prophecies, as he was in ages past and will be in ages to come. Let the Prince of the Morning sing to the land that green things will grow and the valleys give forth lambs. Let the arm of the Lord of the Dawn shelter us from the Dark, and the great sword of justice defend us. Let the Dragon ride again on the winds of time."
Αυτό είναι σε πολύ γενικές γραμμές το φόντο της ιστορίας μας, η οποία αρχίζει στο χωριό “Two Rivers” και επικεντρώνεται σε μια παρέα παιδιών από αυτό. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα πάρουμε μια πρώτη γεύση από τα βήματά τους προς την ενηλικίωση και την ωριμότητα, όπου θα κληθούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις τόσο για τους ίδιους όσο και για ολόκληρο τον κόσμο.
Η ουσία, αν θέλετε, ολόκληρης της σειράς, δεν είναι κάτι καινούριο στον κόσμο της φαντασίας. Ο κύριος Jordan σίγουρα εμπνεύστηκε από τον Tolkien και άντλησε στοιχεία από πάμπολλες θρησκείες και κουλτούρες για το χτίσιμο του κόσμου του. Επιπλέον, η κλασική αντιπαράθεση καλού εναντίον κακού, όπως και οι ξεκάθαροι χαρακτήρες, που ανήκουν εμφανέστατα είτε στη μία είτε στην άλλη πλευρά, είναι κάτι που έχουμε συναντήσει πάρα πολλές φορές και αποτελεί μια προσέγγιση που έχει πλέον ξεπεραστεί, αφού οι περισσότεροι μοντέρνοι συγγραφείς προτιμούν μια πιο ρεαλιστική οπτική πλευρά.
Για ποιο λόγο να ασχοληθείτε τότε; Θα ασχοληθείτε διότι ο συγγραφέας έχει «δέσει» όλα αυτά τα στοιχεία με τέτοια μαεστρία, που θα «κολλήσετε» από τις πρώτες σελίδες! Η αφοσίωσή του στη λεπτομέρεια και το λυρικό ύφος του θα σας μαγέψουν και θα σας βοηθήσουν να δείτε τον κόσμο του μέσα από τα μάτια του. Οι ήρωες είναι χαρακτήρες με τους οποίους εύκολα μπορεί κανείς να ταυτιστεί και να αγαπήσει, γεγονός που μας οδηγεί να διαβάζουμε σελίδα-σελίδα αυτό το έπος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!
Η αφοσίωσή του στο έργο του ήταν τέτοια μάλιστα, που ο κύριος Jordan πέρασε τους τελευταίους μήνες της ζωής του στο κρεβάτι, υπαγορεύοντας στη σύζυγό του το τελείωμα του μεγάλου αριστουργήματος όχι μόνο της καριέρας του, αλλά και του λογοτεχνικού χώρου γενικότερα. Έδωσε οδηγίες για το πώς ήθελε να κλείσουν οι διάφορες πλοκές που είχε δημιουργήσει, για τη μοίρα των κεντρικών χαρακτήρων και για κάθε άλλου είδους λεπτομέρεια μπορούσε να σκεφτεί.
Μετά το θάνατό του το 2007, η σύζυγός του επέλεξε τον Brandon Sanderson για να τελειώσει το έπος του άνδρα της, πράγμα και που έκανε. Ωστόσο, τα κείμενα και οι ιδέες που άφησε ο κύριος Jordan ήταν τόσα πολλά, που θα ήταν αδύνατο να χωρέσουν μέσα σε έναν τόμο, οπότε και προτιμήθηκε η έκδοση τριών, επιπλέον, βιβλίων για το κλείσιμο του έπους.
Η όλη σειρά είναι με διαφορά η αγαπημένη μου στο χώρο της κλασικής φαντασίας και παρά το «ξεπερασμένο» – αν θέλετε – ύφος γραφής, εξακολουθεί να κεντρίζει τις αισθήσεις και να μας ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο. Έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους και σκοτάδι, αλλά έναν κόσμο, επίσης, στον οποίο παρά τις αντιξοότητες αχνοφαίνεται η ελπίδα και η ελπίδα είναι κάτι που όλοι μας χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή.
Υ.Γ.
Το βιβλίο κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα υπό τον τίτλο «Ο Οφθαλμός του Κόσμου» από τις εκδόσεις «Φανταστικός Κόσμος».
Cover art for 'The Eye of the World', by Darrell K Sweet.
Η τηλεοπτική σειρά "WHEEL OF TIME" θέτει στούντιο παραγωγής.
Guest Post
O Δημήτρης Τρίττης είναι φανατικός φίλος τόσο της κλασικής, όσο και της επιστημονικής φαντασίας, ο Δημήτρης ενασχολήθηκε με τον κόσμο του βιβλίου όταν ξεκίνησε να μεταφράζει επαγγελματικά διάφορα λογοτεχνικά διηγήματα για τον εκδοτικό οίκο Anubis. Η παραπάνω συνεργασία άνοιξε μια πόρτα στο μυαλό του, που δε γνώριζε καν ότι ήθελε να ανοίξει!
Δεδομένου ότι το κύριο αντικείμενο απασχόλησής του είναι η δημοσιογραφία, ήταν φυσικό και επόμενο να αναπτύξει μεγάλη αγάπη για τη μαγεία που κρύβεται στις λέξεις και στη σωστή χρήση τους.
Τα άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, ενώ κείμενά του έχουν χρησιμοποιηθεί και σε τηλεοπτικές εκπομπές τεχνολογικού, μουσικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Website: https://www.linkedin.com/in/dimitris-trittis-79768729/