Lady In Black - Όταν Η Ποίηση Συναντά Τη Μουσική
Ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια όλων των εποχών είναι το «Lady in Black» των Uriah Heep. Πρόκειται για ένα κλασικό ροκ τραγούδι το οποίο έχει αγαπηθεί από τους μουσικόφιλους όσο κανένα άλλο. Το 1971, ο μουσικός Ken Hensley συνέθεσε τη μουσική και τους στίχους του Lady in Black, με το τραγούδι να θεωρείται ένα από τα πιο ποιητικά τραγούδια που έχουν γραφτεί.
Στο τραγούδι περιγράφεται η ιστορία ενός άνδρα ο οποίος, σε μια κατεστραμμένη και σκοτεινή Γη, συναντά μια εξωπραγματική γυναίκα, ντυμένη στα μαύρα. Η θεϊκή γυναίκα εμφανίζεται στον άντρα που κλαίει και θρηνεί για τον θάνατο και τον πόλεμο που αφάνισε τη Γη και τους ανθρώπους. Η παρουσία της τον γαληνεύει. Η γυναίκα παρηγορεί τον άντρα γεμίζοντάς τον με όμορφα συναισθήματα και γλυκαίνοντας την πίκρα του. Η γυναίκα τότε εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού, με τον άνδρα όμως να αισθάνεται δυνατότερος από πριν αλλά και σοφότερος προκειμένου να χτίσει ένα νέο κόσμο πάνω στα ερείπια.
Από πολλούς, η μαυροφορεμένη γυναίκα του τραγουδιού έχει παρομοιαστεί με κάποια θεότητα ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το πνεύμα μιας γυναίκας που χάθηκε στον πόλεμο, και το φάντασμα της στοιχειώνει τον άντρα, δίνοντας του όμως ελπίδα και ψυχική δύναμη. Ο ίδιος ο δημιουργός του τραγουδιού έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις ότι εμπνεύστηκε το τραγούδι από κάποια άγνωστη κοπέλα ντυμένη στα μαύρα που αντίκρισε να περπατά στον δρόμο στη Βορειοδυτική Αγγλία.
Η μαυροντυμένη γυναίκα θεωρείται μια αρχετυπική μορφή, μια θεότητα ή οπτασία η οποία έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές σε διηγήσεις και δοξασίες. Θρύλοι για θεάσεις μαυροντυμένων γυναικών υπάρχουν τόσο στην Αγγλία, στην περιοχή Bradley του Lincolnshire, όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου όπως στην Αμερική και την Ισπανία. Επίσης, η ύπαρξη της βουδιστικής γυναικείας θεότητας Kuan Yin (Guanyin) που εισακούει τις ικεσίες και τους πόνους των πονεμένων ανθρώπων φαίνεται να επηρέασε αρκετά τον Hensley.
Επομένως, ο Hensley σίγουρα εμπνεύστηκε από τους θρύλους για μαυροντυμένες γυναίκες, που η μορφή τους τρομάζει αλλά και προσφέρει δύναμη και ελπίδα στους δυστυχισμένους ανθρώπους. Σύμφωνα με την επεξήγηση του τραγουδιού, η γυναίκα στα μαύρα αντιπροσωπεύει τον θάνατο, που ο άνδρας ανταμώνει σε μια ερεβώδη στιγμή της ζωής του. Ο πρωταγωνιστής του τραγουδιού βρίσκεται αντιμέτωπος με άσχημες σκέψεις, με τα αδιέξοδα της ζωής· η γυναίκα-θάνατος όμως τον γεμίζει με ελπίδα και με θέληση για ζωή.
Το τραγούδι έχει διασκευαστεί αρκετές φορές από διάφορους καλλιτέχνες διαφορετικών ειδών της μουσικής σκηνής. Μία από τις πιο αξιόλογες διασκευές είναι εκείνη των Gregorian (2006) σε ατμοσφαιρικό, γρηγοριανό ψαλμό. Άλλη μια ενδιαφέρουσα διασκευή είναι εκείνη του φινλανδικού συγκροτήματος Ensiferum. Επίσης, ο ίδιος ο Kensley συμπεριέλαβε το «Lady in Black» στο προσωπικό του album που κυκλοφόρησε το 2004, με τίτλο The Wizard’s Diary. Τέλος, άλλη μια αγαπημένη εκτέλεση του «Lady In Black» είναι εκείνη που κυκλοφόρησε το 2013 από τους Blackmore’s Night, η οποία και ξεχωρίζει για τον μεσαιωνικό και το μυστηριακό της χαρακτήρα.