Η μαγεία της συγγραφής: συνέντευξη με τη Δανάη Ιμπραχήμ
H Δανάη Ιμπραχήμ κατοικεί στην Αθήνα, όπου και γεννήθηκε. Είναι τέκνο ελληνικής και αραβικής καταγωγής, όπως και το βιβλίο της. Φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη συγγραφή στα χρόνια του Γυμνασίου, γράφοντας απλές λογοτεχνικές ιστορίες. Αργότερα τόλμησε να συνθέσει ποιήματα, συνεχίζοντας παράλληλα την ενασχόλησή της με τα πεζά. Το 2015 ξεκίνησε να γράφει ένα μυθιστόρημα φαντασίας αποτελούμενο από έξι μέρη, με τίτλο Κάτω Κόσμος, το οποίο δημοσιεύει σε συνέχειες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Wattpad.
Η τριλογία «Ο Θησαυρός της Δαμασκού», το πρώτο μέρος της οποίας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, πρόκειται για ένα πολυδιάστατο έργο, μέσα από το οποίο προσδοκά τη γνωριμία της αραβικής κουλτούρας με το ελληνικό κοινό.
Η μυθοπλασία του φανταστικού είναι αδιαμφισβήτητα μια περίπλοκη διαδικασία. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η σύστασή της για το δικό σας συγγραφικό έργο και σε ποια πεδία κινείται η έρευνα σας για τη συνέπεια της;
Δ.Ι.: Θα συμφωνήσω πως πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία, γιατί καλείσαι να πλάσεις μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα κι αυτό απαιτεί συγκέντρωση κι υπομονή. Θεωρώ, ωστόσο, πως δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς με αφήνει ελεύθερη να εναποθέσω σε ένα κομμάτι χαρτί τη δική μου αλήθεια, τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τον κόσμο γύρω μου μέσω αλληγοριών. Ως προς την έρευνα, πάντα στηρίζομαι σε λαογραφία πολιτισμών, αλλά και σε έργα άλλων συγγραφέων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο πεδίο. Συγκεκριμένα, για τον Θησαυρό της Δαμασκού, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο τα παραμύθια από τις Χίλιες και μία Νύχτες, όπου μέσα από μικρές ιστορίες και την παρουσία υπερφυσικών στοιχείων ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με έναν πολιτισμό άλλης εποχής, και το ίδιο επιδιώκω κι εγώ με την τριλογία μου.
Πώς αντιλαμβάνεστε την άποψη πως η συγγραφή είναι μια πνευματική διαδικασία;
Δ.Ι.: Η συγγραφή ξεκινάει από μέσα μας. Το κάθε ερέθισμα που δέχεται νους και ψυχή το επεξεργάζονται με έναν σχεδόν μαγικό τρόπο δημιουργώντας εν τέλει μία ιστορία. Ό,τι παίρνει τη μορφή κειμένου στην πραγματικότητα είναι σκέψεις και συναισθήματα που διστάζουμε να εκφράσουμε διαφορετικά.
Υπάρχουν σκηνές στα βιβλία σας τις οποίες «κόβετε» στην επιμέλεια;
Δ.Ι.: Ποτέ. Πάντα σκέφτομαι προσεκτικά αυτό που γράφω κι ακόμα και οι αυθόρμητες σκηνές που προκύπτουν από τη ροή του κειμένου μένουν ανέγγιχτες, καθώς είναι οι πιο αληθινές.
Κρύβετε στα βιβλία σας μυστικά τα οποία μόνο ελάχιστοι αναγνώστες θα καταφέρουν να ανακαλύψουν;
Δ.Ι.: Αυτό που επιδιώκω καταρχάς, είναι να μη δίνω ξεκάθαρες απαντήσεις στο αναγνωστικό κοινό. Τα μηνύματα που επιθυμώ να περάσω βρίσκονται σε κρυψώνες που σίγουρα θέλουν σκέψη πριν αποκαλυφθούν. Ωστόσο, αφήνω ίχνη στους αναγνώστες ώστε να μη χαθούν σε αυτό το μονοπάτι και τελικά όλοι τους να αντικρίσουν την αλήθεια μου.
Ως αναγνώστης και δημιουργός του είδους, γιατί πιστεύετε πως μας ελκύει το φανταστικό;
Δ.Ι.: Γιατί δεν έχει όρια και μερικές φορές ακόμα κι οι πιο πειθαρχημένοι επιθυμούν να σπάσουν αυτά τα δεσμά. Η λογοτεχνία του φανταστικού είναι ο τέλειος κι ο πιο ακίνδυνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό τόσο ως συγγραφέας όσο κι ως αναγνώστρια.
Ποια η άποψη σας για τη θέση του είδους του φανταστικού στην Ελλάδα, σε όλες του τις πολιτιστικές εκφάνσεις;
Δ.Ι.: Για αρκετά χρόνια το ελληνικό κοινό έβρισκε παρηγοριά μόνο στους ξένους συγγραφείς όσον αφορά το φανταστικό. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, Έλληνες συγγραφείς τολμούν να χύσουν και το δικό τους μελάνι για αυτό το είδος. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλά ακόμα μίλια που πρέπει να διανυθούν για να ακμάσει αυτό το φαινόμενο.
Πού βρίσκεται το πρώτο σας draft αυτή τη στιγμή;
Δ.Ι.: Επιμελημένο και δημοσιευμένο στο Wattpad.
Πού συναντάτε τους ήρωες σας; Έρχονται με την ιδέα ή συμβαίνει να προϋπάρχουν και να φέρουν την έμπνευσή της;
Δ.Ι.: Εφόσον μιλάμε για ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, κάποιοι χαρακτήρες είναι παρμένοι από την πραγματικότητα. Ως προς αυτούς, πρώτα μελετώ την απαραίτητη βιβλιογραφία για να αποκτήσω μια σφαιρική εικόνα κι έπειτα αρχίζω να τους επεξεργάζομαι διατηρώντας τον απαραίτητο σεβασμό που οφείλω να δείχνω ως ιστορικός. Όσο για τα πρόσωπα που αποτελούν καθαρά προϊόν φαντασίας, έρχονται μετά τη σύλληψη της ιδέας. Πρώτα σκέφτομαι την ιστορία και πάνω σε αυτό το πλάνο δημιουργώ και τους πρωταγωνιστές. Αυτό βέβαια δεν απαγορεύεται να αλλάξει στο μέλλον.
Γράφοντας τις ιστορίες σας έχετε εξαρχής τον επίλογο στο μυαλό σας, ή αφήνετε τους ήρωες σας να σας οδηγήσουν ως το τέλος;
Δ.Ι.: Και τα δύο. Πριν αποφασίσω να γράψω μια ιστορία την επεξεργάζομαι για μεγάλο χρονικό διάστημα από μήνες μέχρι και χρόνο. Επομένως, όσο η πλοκή εξελίσσεται στον νου μου, οι χαρακτήρες με παίρνουν από το χέρι και με οδηγούν σε διάφορα μονοπάτια. Σε αυτό το αδιέξοδο καλούμαι να αποφασίσω εγώ ποιος προορισμός τους ταιριάζει περισσότερο, κι έτσι ο επίλογος είναι αποφασισμένος όταν τελικά αρχίζει η συγγραφή.
Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει το βιβλίο και πώς;
Δ.Ι.: Χάρις στις σπουδές μου έχω μπορέσει να μελετήσω ανθρώπους να αντιμετωπίζουν αμέτρητες οικονομικές κρίσεις, και κατ’ επέκταση και κοινωνικοπολιτικές, στον ρου της ιστορίας. Και πάντα υπήρχαν άνθρωποι με δυνατή φωνή που η βοή του ταραγμένου όχλου δεν μπόρεσε να τους καλύψει. Σε αυτή την κατηγορία των μαχητών ανήκουν αρκετοί συγγραφείς που κυνήγησαν το όνειρό τους και έδωσαν σάρκα και οστά στο δημιούργημά τους, παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων χρόνων. Εξάλλου, δεν υπάρχει καλύτερη παρηγοριά σε μια δύσκολη στιγμή από ένα βιβλίο.
Mια “παραδοσιακή” ερώτηση: Ετοιμάζετε ή έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;
Δ.Ι.: Παράλληλα με την τριλογία γράφω και μία άλλη σειρά βιβλίων φαντασίας, που τη δημοσιεύω στο Wattpad. Εντούτοις, υπάρχει πάντα χώρος στο μυαλό μου για τη δημιουργία κι άλλων ιστοριών που εύχομαι να μοιραστώ με το κοινό στο μέλλον.
Κλείστε με μία ευχή για το Will o’ Wisps.
Δ.Ι.: Εύχομαι κάθε μέρα να είναι μια περιπέτεια προς κάθε είδους θησαυρό!
https://www.facebook.com/thisauros.damaskou/