Neil Gaiman: ο αγαπημένος και ονειροπόλος συγγραφέας

Art source here

Art source here

Αν και ο Neil Gaiman είναι ένας από τους πιο διάσημους συγγραφείς στον κόσμο, η εφημερίδα Telegraph έχει παρατηρήσει το εξής παράδοξο: είτε κάποιος θα είναι μεγάλος φαν του, γνωρίζοντας τα πάντα γι’ αυτόν, είτε δεν θα τον έχει ξανακούσει ποτέ στη ζωή του. Προσωπικά, ανακάλυψα τον Neil Gaiman όταν διάβασα τους Καλούς Οιωνούς (Good Omens), τον λάτρεψα με το Ποτέ και Πουθενά (Neverwhere) και συνειδητοποίησα ότι τον ήξερα από το Coraline (Το σπίτι στην ομίχλη).  

Ο Neil Richard Gaiman γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1960 στο Hampshire της νότιας Αγγλίας. Από το 1992 κι έπειτα μένει στις Η.Π.Α., κοντά στη Minneapolis. Όταν ήταν παιδί ανακάλυψε την αγάπη του για τα βιβλία, το διάβασμα και τις ιστορίες, «καταβροχθίζοντας» τα έργα του C.S. Lewis, του J.R.R. Tolkien, του James Branch Cabell, του Edgar Allan Poe, του Michael Moorcock, της Ursula K. Le Guin, του Gene Wolfe και του G.K. Chesterton. Περιέγραφε τον εαυτό του ως «ένα άγριο παιδί που μεγάλωσε μέσα στις βιβλιοθήκες», λέγοντας ότι δεν θα ήταν αυτός που ήταν χωρίς αυτές. Ο Gaiman ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα στην Αγγλία ως δημοσιογράφος  σε εφημερίδες όπως οι Time Out, The Sunday Times, Punch και The Observer. Το πρώτο του βιβλίο ήταν μία βιογραφία των Duran Duran, την οποία έγραψε μέσα σε 3 μήνες, και το δεύτερο ήταν, επίσης, μία βιογραφία του Douglas Adams, «Don't Panic: The Official Hitch Hiker's Guide to the Galaxy Companion».

Εκτός από ιστορίες τρόμου, γράφει βιβλία φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας, παραμύθια και κωμωδίες Αποκάλυψης σε μορφή μυθιστορήματος, comics, εικονογραφημένα βιβλία, διηγήματα, ποιήματα, σενάρια. Πότε-πότε και κάποιο τραγούδι. Ο Gaiman αρνείται να ακολουθήσει κάποιο λογοτεχνικό μοτίβο ή να κατηγοριοποιήσει τα βιβλία του σε ένα και μόνο είδος. Συνηθίζει να περιπλανιέται από είδος σε είδος και να τα συνδυάζει με ευκολία μεταξύ τους. Με επιρροές από το Αγγλικό φολκλόρ, το glam rock και το Midrash (Μιδράς), μας ταξιδεύει σε κόσμους μυθικών πλασμάτων, θεών και ιπποτών.

Portrait of Neil Gaiman Painting by Caitlin Karolczak

Portrait of Neil Gaiman Painting by Caitlin Karolczak

Το graphic novel Violent Cases ήταν η πρώτη από τις πολλές συνεργασίες του με τον καλλιτέχνη Dave McKean. Η επόμενη συνεργασία τους ήταν στο πολύ γνωστό comic της DC, Black Orchid (1988). Το Black Orchid συνέβαλε στην καθιέρωση ενός κύματος τίτλων που είχαν πιο μελαγχολικούς, ώριμους τόνους, με αισθητική πίνακα. Ένα χρόνο μετά, ήρθε ο Sandman, ένα εμβληματικό comic της Vertigo, το οποίο έχει επιρροές από την ελληνική μυθολογία και λέγεται πως ο ήρωας, Dream/ Morpheus, παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με τον δημιουργό του. Το συγκεκριμένο comic διήρκεσε μέχρι το 1996 και κέρδισε έναν μεγάλο αριθμό βραβείων Will Eisner, τρία βραβεία Harvey, το βραβείο World Fantasy κ.α. Κάποια άλλα comics/graphic novels του είναι τα The Books of Magic, The Last Temptation, 1602, Eternals, Miracleman (Marvelman), Creatures of the Night και Murder Mysteries.

O Neil Gaiman έχει πάρα πολλούς τίτλους στο ενεργητικό του, οι οποίοι απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Όμως αξίζει να αναφερθούμε στους πιο σημαντικούς και ενδιαφέροντες. Με το βιβλίο και animation Coraline, το οποίο δεν προοριζόταν αρχικά για τις μικρές ηλικίες, ο Gaiman έφερε πίσω στη μόδα το Gothic horror και κατάφερε να κερδίσει αρκετά βραβεία.  Έγραψε επίσης τα βιβλία Stardust (Αστερόσκονη), Anansi Boys (Οι γιοι της αράχνης), «Smoke and Mirrors» και ένα μέρος του σεναρίου του Beowulf. Τα τελευταία χρόνια, ο Gaiman εξέδωσε, φυσικά, και άλλα βιβλία, όπως το ολοκαίνουργιο Norse Mythology, όπου ξαναγράφει τους νορβηγικούς μύθους, το βιβλίο του American Gods μεταφέρθηκε στην τηλεόραση και έγραψε ένα επεισόδιο στο «Doctor Who», το The Doctor's Wife, που έκανε την εφημερίδα The Times να τον αποκαλέσει “ήρωα”.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ο Gaiman επηρεάστηκε, μαθαίνοντας κάτι σημαντικό για τις ιστορίες (storytelling) από μία ξαδέρφη του που ήταν δασκάλα στο Ολοκαύτωμα. Η μαγεία του escapist fiction βρίσκεται στο ότι μπορεί να σου προσφέρει διαφυγή από επώδυνες καταστάσεις, και να σε θωρακίσει με πανοπλίες, γνώση, όπλα και άλλα εργαλεία που μπορούν να κάνουν τη ζωή σου πιο όμορφη.

Σύμφωνα με τον Gaiman, αντιλαμβανόμαστε τις ιστορίες ως ψέμα και αλήθεια την ίδια στιγμή. Μας δείχνουν πώς λειτουργεί ο κόσμος και έρχονται σε εμάς μέσα σε ένα ευπαρουσίαστο πακέτο, το οποίο μας δίνει χαρά και θέληση να το μοιραστούμε με άλλους. Μαθαίνουμε να συμπάσχουμε με τους αληθινούς ανθρώπους μέσω των φανταστικών ανθρώπων. Το πιο σημαντικό πράγμα που μας προσφέρει η φαντασία είναι ότι μας αφήνει να κοιτάξουμε μέσα από τα μάτια των άλλων και ότι πίσω από τα μάτια του κάθε ανθρώπου υπάρχει κάποιος σαν εμάς.

Κλείνοντας, θα σας αφήσω με αυτή του τη μοναδική σκέψη:

«Ένας κόσμος μέσα στον οποίο υπάρχουν τέρατα, φαντάσματα και άλλα πλάσματα που θέλουν να κλέψουν την καρδιά σου, είναι ένας κόσμος όπου υπάρχουν άγγελοι και όνειρα, ένας κόσμος όπου υπάρχει ελπίδα».

 

Πηγές:

https://www.theguardian.com/books/2017/feb/12/norse-mythology-neil-gaiman-review-bloomsbury

https://literature.britishcouncil.org/writer/neil-gaiman

http://longnow.org/seminars/02015/jun/09/how-stories-last/

http://www.neilgaiman.com/About_Neil/Biography

https://www.writerswrite.com/journal/mar99/a-conversation-with-neil-gaiman-3991

https://www.biography.com/people/neil-gaiman-042617

 

 

Guest Post

Η Μυρτώ Μαραγκού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Σπούδασε Γλωσσολογία στο τµήµα Μεσογειακών Σπουδών, στην πόλη της Ρόδου. Η επιλογή των σπουδών, εν µέρει καρµική, οφείλεται στο µεγάλο της ενδιαφέρον για τις γλώσσες. Κληρονόµησε από την οικογένειά της το µικρόβιο της αγάπης για τα βιβλία και έκτοτε δεν µπορεί να τα αποχωριστεί. Η συγγραφή βιβλίων ξεκίνησε κατά τα φοιτητικά της χρόνια και όχι από τότε που θυµάται τον εαυτό της. Όµως, κατέληξε να γίνει ανάγκη και τρόπος έκφρασης. Έχει παρακολουθήσει σεµινάρια γραφολογίας, επικοινωνίας και αυτογνωσίας. Όταν δεν γράφει, της αρέσει να µελετά αρχαία κείµενα και ψυχολογία, να ζωγραφίζει Pop Art, να κάνει χειροτεχνίες, καθώς και να χάνεται µε τις ώρες σε ατελείωτο gaming και διάβασµα.