Höfði: η στοιχειωμένη ισλανδική κατοικία

image source

image source

Μιας και βρισκόμαστε σε καλοκαιρινή εποχή, θα κάνουμε ένα μικρό νοερό ταξίδι σε ένα νησί. Καθώς όμως διανύουμε μια καθόλα βροχερή περίοδο, δεν θα επιλέξουμε ένα τροπικό νησί κάπου στον νότο με διάφανα νερά και φοίνικες, αλλά ένα ψυχρότερο μέρος του βορρά, εκεί όπου το καλοκαίρι μόνο καλοκαίρι δεν θυμίζει. Περνάμε λοιπόν την Ευρώπη, κατευθυνόμενοι προς τα βορειοδυτικά, πετάμε πάνω από τα αγγλικά νησιά, τη Βόρεια Θάλασσα, και κάπου εκεί αντικρίζουμε την Ισλανδία, ένα μωσαϊκό μαύρου ηφαιστειακού εδάφους, πάλλευκων παγετωνικών εκτάσεων και γκρίζας γης, που ίσως αυτή την περίοδο του χρόνου να είναι καλυμμένη με σγουρό, ανεμοδαρμένο γρασίδι. Στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας, βρίσκεται η πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ, τοποθετημένη σε έναν κόλπο, και λίγο βορειότερα του κέντρου της πόλης, αντικρύζοντας τα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας, η οικία Höfði, την οποία δεν θα προσπαθήσω να αποδώσω με ελληνικά γράμματα, καθώς η προφορά των ισλανδικών είναι σκέτο βασανιστήριο.

Η εν λόγω οικία είναι γνωστή για διάφορους λόγους. Υπήρξε για κάποια χρόνια επίσημη κατοικία των Βρετανών πρέσβεων στην Ισλανδία, στέγασε επίσης για λίγες μέρες προσωπικότητες όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ, ο Ουίνστων Τσόρτσιλ, και η Μάρλεν Ντίτριχ κατά τη διάρκεια επισκέψεων. Η πλέον γνωστή αναφορά που γίνεται στην ισλανδική αυτή οικία αφορά τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ρήγκαν με τον τότε «αντίπαλό» του Γενικό Γραμματέα Γκορμπατσόφ της Σοβιετικής Ένωσης, το 1986 και τα τελευταία χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, κατά τη Διάσκεψη του Ρέικιαβικ, μια συνάντηση που είχε τότε τραβήξει τα βλέμματα όλου του κόσμου, στο λευκοβαμμένο κτήριο της μικρής νησιωτικής χώρας.

Όμως ο λόγος που καταλαμβάνει το θέμα αυτού του άρθρου δεν είναι άλλος παρά ένα στοίχειωμα. Κι αυτό γιατί θεωρείται ένα από τα πλέον στοιχειωμένα μέρη της νησιωτικής χώρας. Όλα φαίνεται να ξεκινούν με έναν από τους πρώτους ενοίκους της εξοχικής –τότε– οικίας, τον Einar Benedictsson, έναν διάσημο Ισλανδό ποιητή. Εκτός από ποιητής, εργαζόταν και ως κρατικός αξιωματούχος, ως κυβερνήτης μιας περιφέρειας της χώρας, κάποια στιγμή στις αρχές του 20ου αιώνα. Κάποτε, λοιπόν, με την εξουσία που του έδινε ο νόμος, κλήθηκε να διερευνήσει την περίεργη υπόθεση μιας αιμομικτικής –υποτίθεται– σχέσης μεταξύ αδελφού-αδελφής, που μάλιστα κατέληξε στη γέννηση ενός μωρού. Το πράγμα δεν σταμάτησε εκεί, καθώς από την ασφυκτική πίεση της κοινωνίας, η μητέρα (ονόματι Sólborg Jónsdottir) αναγκάστηκε να δολοφονήσει το μωρό. Κατά τη διαδικασία της ανάκρισης, παρουσία πάντα του ποιητή, η μητέρα ομολόγησε το έγκλημα, και κατόπιν αυτοκτόνησε με δηλητήριο. Ο ποιητής έκτοτε δήλωσε πως το πνεύμα της κοπέλας τον στοίχειωσε, ακολουθώντας κάθε του βήμα, από το ένα μέρος της χώρας στο άλλο, καθώς μετακόμιζε προσπαθώντας να γλιτώσει. Μάταια σαφώς, καθώς όπως φαίνεται «έφερε» μαζί του το πνεύμα και στην οικεία Hofdi.

Ο Benedictsson αγόρασε την ιδιοκτησία το 1914 (χτίστηκε το 1909) και έζησε εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του ΑΠΠ, περιγράφοντας σε κοντινούς του ανθρώπους με μελανά γράμματα όλες τις δοκιμασίες που του επέβαλλε το επίμονο πνεύμα, από μετακινήσεις πινάκων ζωγραφικής μέχρι περίεργους θορύβους στις ψηλοτάβανες αίθουσες της οικίας, στα υδραυλικά και τις σωληνώσεις.

George Roux, Spirit, 1885⁠

George Roux, Spirit, 1885⁠

Άλλες ιστορίες από το παρελθόν θέλουν το πνεύμα της γυναίκας που στοιχειώνει την οικία να προέρχεται όχι από την κοπέλα που αυτοκτόνησε, αλλά από ένα θύμα πνιγμού, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για το «πρόσωπο» πίσω από το πνεύμα.

Την δεκαετία του 1940, οι οικεία μετατράπηκε σε έδρα του Βρετανού Πρέσβη, και τα περίεργα γεγονότα συνεχίστηκαν. Υπηρέτες που εργάζονταν τότε στο σπίτι δήλωσαν ασυνήθιστα και ανεξήγητα γεγονότα. Έβλεπαν μια παρουσία να κινείται στον χώρο, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες και να στέκεται μπροστά στα παράθυρα του πάνω ορόφου με ρούχα που δεν ταίριαζαν καθόλου στη μόδα της εποχής. Όταν μια υπηρέτρια άνοιξε την πόρτα του ψυγείου, ένα μπουκάλι κρασιού εκσφενδονίστηκε με δύναμη χτυπώντας τον απέναντι τοίχο ενώ, όπως και πριν, αναφέρθηκαν πίνακες και φωτογραφίες που χάνονταν και επανεμφανίζονταν σε διαφορετικά δωμάτια και τοίχους. Αντίστοιχα περιστατικά συνεχίστηκαν και τις επόμενες δεκαετίες, όμως, καθώς βρισκόμαστε στην Ισλανδία, υπάρχει και άλλη μια ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Σύμφωνα λοιπόν με γηραιούς ντόπιους κατοίκους, το οίκημα στέκεται σε μια περιοχή που κάποτε ήταν τόπος ταφής πολεμιστών Vikings. Οι ντόπιοι συμφωνούν ότι οι τα πνεύματα που στοιχειώνουν το οίκημα δεν είναι άλλα απ’ τις ψυχές των νεκρών πολεμιστών με τα ατσάλινα κράνη και τις ξύλινες ασπίδες που τάφηκαν εκεί πριν από αιώνες. Ίσως οι ψυχές τους στο δρόμο προς τη Βαλχάλλα να χάθηκαν και να περιφέρονται ακόμα εκεί, στον τόπο όπου τάφηκαν τα γήινα σώματά τους.  

Σήμερα, το πνεύμα της οικίας είναι γνωστό ως η Λευκή Κυρία (White Lady) εξαιτίας του λευκού φορέματος που φαίνεται να φοράει και προσελκύει το ενδιαφέρον τουριστών και κυνηγών φαντασμάτων. Μπορεί για τους σκεπτικιστές όλα αυτά να είναι απλά ιστορίες που δίνουν χρώμα στην καθημερινότητα, όμως για τον John Greenway, τον Βρετανό πρέσβη που έμεινε εκεί το 1952, οι ιστορίες των πνευμάτων ήταν κάτι περισσότερο από σοβαρές. Μάλιστα θορυβήθηκε τόσο από τα ανεξήγητα φαινόμενα ώστε ζήτησε να πωληθεί η ιδιοκτησία πίσω στην Ισλανδική κυβέρνηση και η πρεσβεία να μεταφερθεί στο κτήριο που στεγάζεται σήμερα.

Όπως και να έχει, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισλανδίας, σε μια ανακοίνωση που σίγουρα προξενεί το ενδιαφέρον, δήλωσε πώς «ούτε επιβεβαιώνουμε, ούτε αρνούμαστε ότι η οικεία Hofdi είναι στοιχειωμένη»…

 

Πηγές

Morton C., “43 Most Haunted Places in the World That Are Beautifully Scary”, CNTraveler, https://www.cntraveler.com/gallery/most-haunted-places-in-the-world, Πρόσβαση 21/6/21.

Höfði, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6f%C3%B0i, Πρόσβαση 21/6/21.

Gunnarsson V., “Blast from the Past: The Ghosts of Höfði”, Reykjavik Grapevine, https://grapevine.is/mag/2017/08/03/blast-from-the-past-the-ghosts-of-hofdi/, Πρόσβαση 21/6/21.

“Hofdi Poltergeist”, Occult-world, https://occult-world.com/hofdi-poltergeist/, Πρόσβαση 21/6/21.

“Underrated Ghost Stories And Mythical Creatures All Over The World: Eighty-Fourth Stop – Reykjavik, Iceland”, Werewoofs, https://www.werewoofs.com/underrated-ghost-stories-and-mythical-creatures-all-over-the-world/underrated-ghost-stories-and-mythical-creatures-all-over-the-world-eighty-fourth-stop-reykjavik-iceland/, Πρόσβαση 21/6/21.

Staff, “The meeting place of Ronald Reagan and Mikhail Gorbachev now closed to the public” https://icelandmag.is/tags/hofdi-building, Πρόσβαση 21/6/21.