Cadair Idris: Το θρυλικό βουνό της Ουαλίας
Φέτος έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου βιβλίο της Cassandra Clare. Γνωρίζω πόσο απαράδεκτη είμαι που δεν το έκανα νωρίτερα, καθώς μέσα σε όλα εξερεύνησα ένα ενδιαφέρον σημείο της Ουαλίας, το γνωστό στη βρετανική λαογραφία βουνό Cadair Idris. Στην Κουρδιστή Πριγκίπισσα, το τρίτο μέρος της σειράς Δαιμονικές Μηχανές, το βουνό σείεται από την τελευταία μεγάλη μάχη των πρωταγωνιστών, μα στην παγκόσμια λαογραφία κάθε του γωνία αντηχεί από τις φωνές εκείνου του μακρινού κόσμου, γεμάτου μαγεία και παράδοξα.
Το βουνό βρίσκεται στην κομητεία Meirionnydd και μέχρι σήμερα είναι γνωστό για το παραμυθένιο τοπίο του σε τουρίστες και ντόπιους ορειβάτες. Διάφοροι δρόμοι με χαριτωμένα ονόματα, όπως Fox Path ή Pony Path οδηγούν τους περιηγητές στο καταπράσινο βουνό, το οποίο από το 1957 αναγνωρίστηκε ως φυσικός χώρος Εθνικής Προστασίας.
Όσον αφορά τη σημασία του ονόματος υπάρχουν δυο παραδοχές. Από τη μία έχουμε να κάνουμε με την καρέκλα, θέση του Idris. Ο Idris ήταν ένας θρυλικός γίγαντας που κατοικούσε στο βουνό, όπως θα δούμε παρακάτω. Υπάρχουν βέβαια και απόψεις ότι η ονομασία οφείλεται στον πρίγκιπα Idris ap Gwyddno, ο οποίος τον 7ο αιώνα μ.Χ. κατάφερε να απωθήσει τα ιρλανδικά στρατεύματα που απειλούσαν το Meirionnydd. Ορισμένες παραδόσεις της περιοχής παρουσιάζουν και αυτόν και άλλα μέλη του γενεαλογικού του δέντρου ως γίγαντες. Στον αντίποδα, υπήρχε και η άποψη ότι η λέξη cadair σήμαινε φρούριο, τείχος.
Η ποικιλία και οι διάφορες μαρτυρίες δεν αφορούν όμως μονάχα το όνομά του, αλλά και το τι κρύβεται πίσω από το βαθύ πράσινο και τις απότομες κορφές. Πρώτα από όλα, οι επισκέπτες ανά τους αιώνες προειδοποιούνταν για τις λίμνες της περιοχής, που ορκίζονταν ότι δεν είχαν πυθμένα. Έφταναν μέχρι την απέραντη και ανεξερεύνητη άβυσσο. Κανείς λοιπόν δεν έπρεπε να παραμείνει εκεί μέχρι το βράδυ και να αποκοιμηθεί δίπλα τους, γιατί θα έχανε τα λογικά του. Πιο παλιές παραδόσεις έλεγαν πως όποιος κοιμόταν δίπλα σε αυτά τα υδάτινα μορφώματα ξυπνούσε ή τρελός ή ποιητής. Σε πιο μακρινές από εμάς εποχές, οι υπηρέτες αυτής της τέχνης εκλαμβάνονταν ως αλλόφρονες σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, λόγω του καλπασμού της φαντασίας τους. Επιπλέον, αυτή η φήμη επηρεάστηκε και από την πρακτική πολλών βάρδων να φεύγουν στα βουνά αποζητώντας την πολυπόθητη μούσα για το επόμενο δημιούργημά τους.
Μία από αυτές τις λίμνες, η Llyn Cau, λέγεται πως μέχρι σήμερα κρύβει ένα επικίνδυνο μυστικό. Κάποτε, στα χρόνια των θρυλικών βασιλέων και των ηρώων, ένας δράκος σκορπούσε τον τρόμο στην περιοχή και σκότωνε όποιον τολμούσε να πλησιάσει το βουνό. Ο βασιλιάς Αρθούρος όμως, που τόσα κατάφερε σύμφωνα με τη βρετανική παράδοση, φυλάκισε αυτόν το δράκο κάτω από την κρυστάλλινη επιφάνεια της λίμνης. Ο Αρθούρος συνδέθηκε με το βουνό και στο βιβλίο της Susan Cooper, με τίτλο The Grey King. Σε αυτό η συγγραφέας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα τη μετάφραση του ονόματος, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για τη Θέση του Αρθούρου. Αυτή η άποψη ωστόσο, απορρίφθηκε γρήγορα.
Πιο σκοτεινές και μακάβριες σελίδες της λαογραφίας αναφέρουν πως στην κορυφή του βουνού έβγαινε συχνά για κυνήγι ο Gwyn ap Nudd. Ο Gwyn ήταν ο βασιλιάς των fair folk και άρχοντας του Annwn, του Άλλου Κόσμου, του βασιλείου των νεκρών. Όποιος λοιπόν τύχαινε να διαβαίνει στο Cadair Idris και άκουγε τα κυνηγόσκυλα του να αλυχτούν, τότε καταλάβαινε ότι είχε έρθει το τέλος του. Ο Gwyn έπαιρνε την ψυχή του στον Άλλο Κόσμο και δεν τον έβλεπε ποτέ ξανά κανείς.
Ο πιο γνωστός θρύλος γι’ αυτό το βουνό είναι ο γίγαντας Idris που αναφέρθηκε νωρίτερα και πολλές φορές τον ταυτίζουν με τον πρίγκιπα Gwyddno. Ο Idris κατοικούσε στο βουνό πριν πολλά χρόνια, ίσως και πριν τον πρώιμο μεσαίωνα. Σε αυτόν αποδίδουν πολλές μορφολογίες και κυρίως ογκόλιθους που κατά διαστήματα εμφανίζονται στο βουνό. Για παράδειγμα, στους πρόποδες ορθώνονται τρεις ογκόλιθοι και ο θρύλος λέει πως μια μέρα μπήκαν χαλίκια στο παπούτσι του Idris και εκείνος τα έβγαλε και τα πέταξε πέρα από την κορυφή. Φυσικά, αυτό που για εκείνον ήταν χαλίκι για εμάς τους θνητούς είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Παρόμοιες πέτρες-χαλίκια αποδίδονται σε αυτόν και τις συναντά κανείς στο Aberllefenni, στο Rhydymain και στο Abergeirw.
Ο γίγαντας παρουσιάζεται στη λαογραφία ως ποιητής και αστρονόμος, ένας γενικά μορφωμένος και με παιδεία πελώριος άντρας. Κάπως έτσι η ιστορία και ο θρύλος συγχέονται και του αποδίδουν την ταυτότητα του πρίγκιπα που αναφέραμε παραπάνω. Το αν όντως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, το γνωρίζει μόνο ο βασιλιάς του Άλλου Κόσμου και τα κυνηγόσκυλά του, αφού πιθανόν να τον έχει δει σε κάποια εξόρμησή του.
Αυτό λοιπόν ήταν το σύντομο, εικονικό ταξίδι μας σε ένα ακόμα μαγικό σημείο του κόσμου. Είθε μια μέρα να μπορέσει ο καθένας από εμάς να επισκεφτεί το βουνό και να αντικρίσει δράκους, νεραϊδοβασιλιάδες, γίγαντες, και να ζήσει μια περιπέτεια που όμοιά της μόνο τα βιβλία μπορούν να αφηγηθούν.
Βιβλιογραφία και Διαδικτυακές Πηγές:
"Cadair Idris| Local Legend at Southern Snowdonia". Visitmidwales.co.uk https://www.visitmidwales.co.uk/Dolgellau-Cadair-Idris-%7C-Local-Legend/details/?dms=3&venue=1012055&feature=1005, Accessed 21/5/2021
"The legends of Cadair Idris". https://medium.com/the-nocturnal-report/the-legends-of-cadair-idris-6679dfac7fef, Accessed 21/5/2021
"Discover the legend of Idris the giant at Cadair Idris National Nature Reserve". Cadairidriswales.com, https://www.cadairidriswales.com/discover-legend-idris-giant-cadair-idris-national-nature-reserve, Accessed 21/5/2021
"Cadair Idris". Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Cadair_Idris, Accessed 21/5/2021