Frank Miller, η εργογραφία του αγαπημένου συγγραφέα, επίσημου προσκεκλημένου του The Comic Con 4
Πρόκειται πολύ σύντομα να τον απολαύσουμε από κοντά, καθώς είναι επίσημος προσκεκλημένος του The Comic Con 4 που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και η χαρά μας δεν περιγράφεται. Ο λόγος φυσικά για τον Frank Miller (27 Ιανουαρίου 1957), τον δημοφιλή Αμερικάνο δημιουργό κόμικς και σκηνοθέτη, που κατάφερε με τα έργα του να επηρεάσει έντονα τον κόσμο των σύγχρονων κόμικς και να μας χαρίσει ήρωες που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένοι στη μνήμη μας.
Η αρχή
Είδε για πρώτη φορά έργο του να δημοσιεύεται στο Twilight Zone το 1978. Μετά από αυτό, ξεκίνησε η συνεργασία του με τη Marvel Comics, για την οποία σχεδίαζε μεταξύ άλλων εξώφυλλα και μέρη της σειράς «Spectacular Spider-Man». Από αυτές τις συνεργασίες ξεπήδησε και ο Daredevil, που είχε ξεκινήσει σαν σειρά το 1964, και μέχρι τη δεκαετία του 1980 δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Ο Miller θεώρησε τον ήρωα ενδιαφέροντα, και ξεκίνησε να εργάζεται ως σχεδιαστής της σειράς, εκτοπίζοντας εν καιρώ τον συγγραφέα Roger McKenzie και αναλαμβάνοντας πλήρως τον τίτλο.
Επηρεασμένος από το film noir, εισήγαγε πολλά προσωπικά στοιχεία στη σειρά, μένοντας παράλληλα πιστός στο κλασικό ύφος των αμερικανικών κόμικς. Η επιμονή στη λεπτομέρεια προσέδιδε στα σχέδια του Daredevil έναν ρεαλισμό που δεν ήταν συνηθισμένος εκείνη την εποχή και το αποτέλεσμα είχε μεγάλη επιτυχία, μετατρέποντας τον Frank Miller σε έναν από τους πιο επιτυχημένους ανερχόμενους σχεδιαστές. Συνεχίζοντας τη μεταμόρφωση του ήρωα που είχε ξεκινήσει ο McKenzie (εμπνεόμενος από τις προηγούμενες δουλειές του σε κόμικς τρόμου, όπως το Creepy και το Eerie), ο Miller επαναδημιούργησε όλη τη δομή του Daredevil, εισάγοντας ακόμα πιο βίαια και σκοτεινά στοιχεία, με αποκορύφωμα τον θάνατο του κεντρικού χαρακτήρα της Elektra. Το αποτέλεσμα ήταν η τεράστια επιτυχία της σειράς, και ο Miller έγινε έτσι ένας από τους πιο περιζήτητους σχεδιαστές. Απόδειξη πως δεν υπάρχει όριο στο πόσο δημιουργικός μπορεί να γίνει κανείς και πόσο το πάντρεμα «αταίριαστων» ιδεών ή το να τολμήσει κανείς κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κάτι μοναδικό που θα αλλάξει τα δεδομένα.
Παράλληλα, το 1982, συνεργάστηκε με τον σεναριογράφο Chris Claremont για την έκδοση μιας επιτυχημένης σειράς τεσσάρων τευχών με ήρωα τον Wolverine, ως παρακλάδι της σειράς των «X-Men». Επίσης, σχεδίασε μια σύντομη ιστορία του Batman για μια ειδική εορταστική έκδοση της DC Comics. Ακολούθησαν η σειρά τεσσάρων τευχών με την ηρωίδα Elektra και η σειρά Ronin για την DC Comics. Ήταν οι πρώτες σειρές με ήρωες που είχε δημιουργήσει ο ίδιος ο Frank Miller. Με τη σειρά Ronin, ο σχεδιαστής εκλέπτυνε την τεχνική του και απέδειξε πως η καινοτομία στον κόσμο των κόμικς συνεπάγεται και υψηλές πωλήσεις.
Η επιστροφή του σκοτεινού ιππότη
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Frank Miller έγραψε το σενάριο για το Batman: The Dark Knight Returns της DC Comics, συνεχίζοντας να εξελίσσει το καινοτόμο προσωπικό του ύφος.
Εδώ, ο Batman έχει αποσυρθεί μετά τον θάνατο του δεύτερου Robin (Jason Todd) και επιστρέφει για να καταπολεμήσει το έγκλημα σε έναν κόσμο όπου η βία και η εγκληματικότητα είναι άνευ προηγουμένου. Ο Miller επιχειρεί εδώ να γράψει το τέλος της ιστορίας του υπερήρωα και ο χαρακτήρας του Batman αποκτά καινούργια χαρακτηριστικά, γίνεται σκληρός και οριακά ψυχωτικός. Αλλάζει, έτσι, άρδην η εικόνα που είχε αποκτήσει από τις τηλεοπτικές σειρές του 1960. Η επιλογή αυτή είχε μεγάλη απήχηση στη βιομηχανία κόμικς και οδήγησε στη δημιουργία σκοτεινότερων και ρεαλιστικότερων ηρώων. Μάλιστα, υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον Tim Burton όταν εκείνος σκηνοθέτησε την ταινία Batman το 1989. Την ίδια εποχή γράφει και δημιουργεί σε συνεργασία με τον David Mazzuchelli το Batman: Year One, όπου περιγράφονται με λεπτομέρειες οι πρώτες περιπέτειες του ήρωα, με εξίσου μεγάλη επιτυχία.
Παράλληλα, ο Miller ήρθε σε ρήξη με την DC Comics, κατηγορώντας την εταιρεία για λογοκρισία των έργων του και συνέχισε τη συνεργασία με την Dark Horse Comics. Από αυτό το σημείο κι έπειτα ο δημιουργός θα υποστήριζε τα δικαιώματα των δημιουργών και θα στρεφόταν ενάντια σε κάθε μορφή λογοκρισίας στα κόμικς.
Sin City και η δεκαετία του 1990
Τη δεκαετία του 1990 ο Miller συνεχίζει να συνεργάζεται με την Dark Horse Comics, με συνεργάτες τους Geoff Darrow και Dave Gibbons. Παράλληλα, γράφει τα σενάρια για τις ταινίες RoboCop 2 και 3. Καμία από τις δυο ταινίες δεν πήρε καλές κριτικές, και ο Miller αποφάσισε τότε πως δεν θα επιτρέψει ξανά στο Hollywood να προσαρμόσει τα έργα του για τον κινηματογράφο, καθώς τα σενάρια που είχε γράψει υπέστησαν αλλαγές με τις οποίες ο ίδιος δεν συμφωνούσε. Το αρχικό του σενάριο για το RoboCop 2 έγινε τελικά κόμικ από την Avatar Press και εκδόθηκε από το 2003 ως το 2006.
Φτάνουμε στο 1993 με το Daredevil: Man Without Fear από τη Marvel Comics με σχεδιαστή τον John Romita Jr. Πρόκειται για μια νέα εκδοχή των απαρχών του ήρωα, και ο Frank Miller συνεχίζει να ασχολείται εντατικά με υπερήρωες: γράφει και το σενάριο για το 11ο τεύχος του κόμικ «Spawn» του Todd McFarlane, καθώς και το crossover του Spawn με τον Batman για την Image Comics.
Τότε είναι που ξεκινάει να δουλεύει την πρώτη ιστορία της διάσημης σειράς Sin City. Πρόκειται για την πρώτη του solo δουλειά, η οποία έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην ανθολογία «Dark Horse Presents». Στο εν λόγω κόμικ χρησιμοποίησε ασπρόμαυρα σχέδια, τονίζοντας έτσι το ύφος film noir και πάντρεψε την αμερικάνικη με τη manga αισθητική. Η σειρά είχε μεγάλη επιτυχία και κυκλοφόρησε σε τόμο με τίτλο The Hard Goodbye (1993).
Η σειρά «Sin City» έφτασε τους εφτά τόμους και απέφερε στον Frank Miller μεγάλη αναγνώριση και εμπορική επιτυχία. Μέσα από αυτήν ο Miller έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό, ακόμα κι εκείνο που δεν διάβαζε κόμικς. Η σειρά αυτή αποτελεί ορόσημο για την εποχή της, καθώς το στιλ αφήγησης και το ύφος του Miller βρίσκονταν στο απόγειό τους.
Μετά από αυτό, ο Miller συνεργάστηκε και πάλι με τον Geoff Darrow για το Big Guy and Rusty the Boy Robot (Dark Horse Comics), που αποτελεί φόρο τιμής στις ταινίες Godzilla, στο Astro Boy, καθώς και τις αμερικάνικες ταινίες που αφορούν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέλος της δεκαετίας του 1990 κυκλοφορεί και η μίνι σειρά 300 (1998), που αφηγείται τη γνωστή σε όλους μάχη των Θερμοπυλών και τους 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα.
2000 +
Η νέα δεκαετία βρίσκει τον Frank Miller να επιστρέφει στη DC comics και μαζί του επέστρεψε και ο Batman από το σύμπαν του «Dark Knight Returns». Καταλήγουμε έτσι στην τριλογία «Batman: The Dark Knight Strikes Again» που, παρά τις ανάμικτες κριτικές, είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία.
Κάπου εδώ αλλάζει και η στάση του απέναντι στον κινηματογράφο και ο Frank Miller επιτρέπει στον Robert Rodriguez να προσαρμόσει το Sin City για τη μεγάλη οθόνη (2005). Συνεργάζεται μαζί του, καθώς και με τον Quentin Tarantino για την παραγωγή και σκηνοθεσία της ταινίας. Μαζί με την επιτυχία της ταινίας, το κοινό ξανά-ανακάλυψε και το κόμικ, το οποίο επανεκδόθηκε και είχε για δεύτερη φορά εμπορική απήχηση. Εννιά χρόνια μετά ο Frank Miller και ο Robert Rodriguez ξανασυνεργάζονται για την ταινία Sin City: A Dame to Kill For.
Μετά από την εμπορική επιτυχία του Sin City, είδαμε στους κινηματογράφους και τους 300 (2007) σε σκηνοθεσία Zack Snyder, όπου το κοινό απήλαυσε τα πολεμικά κατορθώματα των Σπαρτιατών κατά των Περσών, μέσα από την υπερβολή και τον δραματικό χαρακτήρα που ο Frank Miller απέδωσε στην ιστορία.
Σήμερα
Η φετινή χρονιά βρήκε τον Frank Miller να συνεργάζεται για άλλη μια φορά με τον John Romita Jr. για το κόμικ «Superman: Year One». Επίσης, συνεργάζεται με τον συγγραφέα Tom Wheeler για τη συγγραφή ενός βιβλίου που αφηγείται την ιστορία του Βασιλιά Αρθούρου, από την οπτική γωνία της Nimue, ενός νεαρού κοριτσιού που πρόκειται να γίνει η Κυρά της Λίμνης. Το εν λόγω βιβλίο θα γυριστεί συγχρόνως σε σειρά με τον τίτλο Cursed, που πρόκειται να προβληθεί από το Netflix.
Εμείς σίγουρα ανυπομονούμε να τον ακούσουμε live να μιλάει για τα σχέδιά του και τις δουλειές που ετοιμάζει και, φυσικά, ευχαριστούμε το The Comic Con που φρόντισε να μας δώσει την ευκαιρία να τον απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη.
Πηγές:
https://www.britannica.com/biography/Frank-Miller
https://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Miller_(comics)#Daredevil_and_the_early_1980sNetflix Orders TV Series ‘Cursed’ From Frank Miller & Tom Wheeler Based On Book Reimagining King Arthur Legend
Συγγραφέας. Blogger. Podcaster. Η Φιλιώ (Φύλλις) Γαβριηλίδου ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να σταθούν ακίνητοι. Ζει για να γράφει, είτε αυτό αφορά το blog της είτε το επόμενο βιβλίο της. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και το κομμάτι εκείνο της φιλολόγου δε λέει να την αφήσει σε ησυχία· αποτυπώνεται στην αγάπη της για τα βιβλία και τη διαρκή αναζήτηση. Έχει αστείρευτη δίψα για γνώση και τόσο τα ενδιαφέροντά της όσο και οι ενασχολήσεις της περιστρέφονται γύρω από τη δημιουργικότητα και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει πως η δημιουργικότητα είναι το μονοπάτι προς την ευτυχία και πως ο πιο σύντομος δρόμος για να φτάσουμε εκεί είναι μέσα από το εσωτερικό μας παιδί.
Το 2017 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τον τίτλο Ονειρόκοσμος: Το Μέσο Φάσμα, ο Κρύσταλλος και ο Εφιάλτης ενώ θα τη βρείτε να αρθρογραφεί καθημερινά στο blog της "Φάε τη σοκολάτα σου" ή να συζητά στην εκπομπή της Phyllisophies με του καλεσμένους της για ιδέες και ιστορίες που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν.
Website: www.phyllisgabriel.com