Fantasmagoria: Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Φαντασίας Θεσσαλονίκης

maxresdefault.jpg

«Το Φεστιβάλ Φανταστικού, Fantasmagoria, αποτελεί έναν πυρήνα έκφρασης όπου όλοι μπορούν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τη λειτουργία της Φαντασίας στην τέχνη και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, με επίκεντρο τη Λογοτεχνία του Φανταστικού.»

 

Τα τελευταία χρόνια, τα φεστιβάλ που αφορούν το Φανταστικό έχουν αρχίσει να ανθούν και στην Ελλάδα, γεγονός αρκετά ευχάριστο, συγκεντρώνοντας πληθώρα νέων συγγραφέων και καλλιτεχνών που έχουν πολλά να πουν και να δείξουν στο κοινό. Ένα τέτοιο φεστιβάλ έλαβε μέρος, για μία ακόμη χρονιά, στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Δημαρχιακό Μέγαρο για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο.

Τα μέλη που το συγκροτούν έρχονται από κάθε πλευρά της τέχνης. Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τέσσερις συγγραφείς: την Ευαγγελία Παπανίκου, την Eυλαμπία Τσιρέλη, τον Γιώργο Δάμτσιο και τον Μάριο Δημητριάδη. Ενώ, η καλλιτεχνική και τεχνική διεύθυνση αποτελείται από τους Νικόλαο Κουμαρτζή και Βαλάντη Ναγκολούδη, συνιδρυτές των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή και του Πολυχώρου SEIKILO.

Όσον αφορά τους εκθέτες, υπήρξαν πάρα πολλές συμμετοχές. Είδαμε αναρίθμητα βιβλία φαντασίας από διάφορες εκδόσεις, όπως είναι οι εξής: iWrite-Πηγή, Mamaya, Ars Nocturna, Momentum, Δαιδάλεος, Time Traveller Association, Ανάτυπο, Αίολος, Άγνωστη Καντάθ, Λυκόφως, LC – DLVI, Πατάκης, Οξύ, Το ανώνυμο βιβλίο, Jemma Press, Κέδρος, Δυας, Εκδόσεις Πνοή. Επίσης, απολαύσαμε πάγκους με πλούσια και μοναδικά Fantasy Art εκθέματα από μια πληθώρα εγχώριων καλλιτεχνών, όπως είναι οι: Craft of Raven, Annita Luxon, AURORA’S ARTISTRIES, Angel eyes-Fantasy art, Χάρτινος κόσμος, Τέχνης Όνειρα, Τάνια Σιώπη, 121 words, Γιώργος Γρηγοριάδης, Φίλιππος Δρόσος, Requiem for Greece, Crippled God Foundry, Χρήστος Κούντουρας, Αλέξανδρος Στουγιαννίδης, The nerd gathering, Hug in the mug, Δήμητρα Καζή, Ένατη διάσταση Α.Μ.Κ.Ε.

Special guest του φετινού φεστιβάλ ήταν ο συγγραφέας, Graham Masterton, τον οποίο είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά και να μάθουμε πολλά, ακούγοντάς τον. Την παράσταση «έκλεψαν» φυσικά οι παρουσιάσεις βιβλίων φαντασίας και οι αφηγήσεις, όπου συναντηθήκαμε με νέους συγγραφείς και πληροφορηθήκαμε για νέες κυκλοφορίες, όπως είναι το βιβλίο της Ευλαμπίας Τσιρέλη, Δέντρα και δάση της Μέσης Γης: Μυθολογία, συμβολισμός, αναφορικότητα. Επιπλέον, παρακολουθήσαμε τα workshops και τις δραστηριότητες, όπως σεμινάρια δημιουργικής γραφής και εργαστήρια εκμάθησης, είδαμε προβολές ταινιών, ανάμεσα σε αυτές και animation, και  παίξαμε παιχνίδια.

Το Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria είχε επίσης κοινωνικό χαρακτήρα και στήριξε ομάδες που χρειάζονται βοήθεια. Γι’ αυτόν τον λόγο, το φετινό Fantasmagoria υποστήριξε το «Ράφι της Αγάπης» και τους σκοπούς του, καθώς και τη δημιουργία των βιβλιοθηκών μέσα στο πλαίσιο των σχεδίων του.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι ότι είδαμε μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο που ήρθε και μεγάλη όρεξη από τους εθελοντές και τους διοργανωτές. Η ατμόσφαιρα του φεστιβάλ ήταν πράγματι φανταστική και η λήξη του μας άφησε μια ευχάριστη αίσθηση και ανυπομονούμε σίγουρα να δούμε περισσότερα.