Η Diana Wynne Jones και ο κόσμος της φαντασίας
Rest in Peace, Diana Wynne Jones. You shone like a star. The funniest, wisest writer & the finest friend. I miss you. ~ Neil Gaiman
Φαντάσου ως παιδί να ζούσες σε μια πολύ δύσκολη εποχή, γεμάτη στερήσεις, πόλεμο και οδύνη. Φαντάσου μέσα σε όλα αυτά να είχες δύο γονείς αποστασιοποιημένους, που νοιάζονταν κατά κύριο λόγο για τους εαυτούς τους και δεν σου έδιναν ούτε τα εφόδια ούτε τα περιθώρια να ζήσεις σαν παιδί. Τώρα θέλω να διερωτηθείς τι θα είχες απογίνει.
Η ηρωίδα μας, Diana Wynne Jones, τα έζησε όλα αυτά και αντί να το βάλει κάτω, κατέληξε να γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες συγγραφείς φανταστικού της εποχής της και το έργο της να διαβάζεται και να είναι αγαπητό μέχρι σήμερα.
Η Diana Wynne Jones γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου του 1934 και έζησε τη βιαιότητα και τις στερήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η οικογένειά της αναγκάστηκε πολλές φορές να μετοικίσει για να αποφύγει τα δεινά της εποχής. Η ίδια η Diana, όμως, κατόρθωνε πάντα να βρίσκει καταφύγιο στον κόσμο της φαντασίας. Παρά το γεγονός πως δεν είχε εύκολα -λόγω του πατέρα της, τον οποίο συνέκρινε με τον Scrooge- πρόσβαση σε βιβλία φρόντιζε να δημιουργεί τα δικά της σενάρια και να ταξιδεύει μέσα από αυτά και τις δύο αδερφές της.
Αποφάσισε πως θα γινόταν συγγραφέας στην ηλικία των οκτώ ετών, αλλά δεν βρήκε πουθενά υποστήριξη. Όντας βαριά δυσλεκτική, οι γονείς της δεν πίστεψαν ποτέ σε αυτήν και στο όνειρό της. Αντιθέτως, γέλασαν μαζί της όταν τους το ανακοίνωσε. Χρειάστηκε να περάσουν τριάντα χρόνια για να αναγνωριστεί η αξία της συγγραφικής της πένας.
Σπούδασε στο St Anne’s College της Οξφόρδης και εκεί διδάχτηκε από τον C. S. Lewis και τον J. R. R. Tolkien. Η ιδέα, όμως, του να γράφει για παιδιά αναδύθηκε και υλοποιήθηκε πολύ αργότερα.
Η συγγραφική της πορεία ξεκίνησε όταν έγινε μητέρα και είχε να αντιμετωπίσει ένα σωρό αντιξοότητες παράλληλα με τις δυσκολίες που φέρει η μητρότητα. Το πρώτο της βιβλίο ήταν το μυθιστόρημα Changeover για ενήλικο κοινό και εκδόθηκε το 1970. Όπως έλεγε η ίδια, έγραφε για να κρατήσει τα λογικά της. Το βιβλίο πραγματεύεται μια φανταστική αποικία στην Αφρική που βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο. Είναι μια φάρσα που περιλαμβάνει πλήθος χαρακτήρων και θεματοποιεί την κυβέρνηση, την αστυνομία, τη στρατιωτική γραφειοκρατία, το σεξ, την πολιτική και τις ειδήσεις.
Οδηγήθηκε στο να γράφει για παιδιά όταν συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε να βρει καλά βιβλία για τους γιους της. Έτσι, αποφάσισε να τα δημιουργήσει η ίδια. Με το που ξεκίνησε κατάλαβε πως εκείνα που έγραφε ήταν το είδος των βιβλίων που δεν της επιτρεπόταν να διαβάσει όταν ήταν η ίδια παιδί, καθώς οι γονείς της θεωρούσαν το συγκεκριμένο είδος βιβλίων “ανοησίες”. Στο μυαλό της είχε την εικόνα ενός ιδανικού βιβλίου, γεμάτο με μαγεία, χιούμορ και ένταση. Από τότε αποζητούσε να γράψει αυτό το βιβλίο. Μάλιστα, προτιμούσε να γράφει για παιδιά, καθώς εκεί δεν χρειαζόταν να εξηγήσει τίποτα περισσότερο από μία φορά.
Οι ιδέες για τα μυθιστορήματα της, της έρχονταν κάθε φορά από διαφορετικές πηγές. Άλλοτε βασίζονταν σε κάποιο συναίσθημα ή σε κάποιο μουσικό κομμάτι που είχε ακούσει. Άλλες πάλι φορές, υπήρχαν χαρακτήρες μέσα στο μυαλό της που απαιτούσαν τον δικό τους χώρο για να ζήσουν ή ξεκινούσε με μια φράση ή ένα απόφθεγμα και έγραφε για να δει πού θα τη βγάλει.
Μερικά από τα πιο γνωστά της βιβλία περιλαμβάνουν τη σειρά «Chrestomanci», τη σειρά «Dalemark» και τα μυθιστορήματα Howl’s Moving Castle, που το 2004 γυρίστηκε σε άνιμε ταινία από τον Hayao Miyazaki αποσπώντας Oscar καλύτερης ταινίας animation, The Dark Lord of Derkholm και το non-fiction The Tough Guide To Fantasyland.
Συχνά τα βιβλία της συγκρίνονται με τη σειρά «Harry Potter» της J. K. Rowling. Μάλιστα, επανακυκλοφόρησαν και έγιναν για δεύτερη φορά αγαπητά, αφού ξύπνησε το ενδιαφέρον του κοινού για το φανταστικό μετά την επιτυχία που είχε η σειρά Harry Potter. Η δουλειά της Diana Wynne Jones συγκρίνεται επίσης με εκείνη των Robin McKinley και Neil Gaiman. Η συγγραφέας υπήρξε φίλη και με τους δύο και θαύμαζε τη δουλειά του Neil Gaiman, όπως και εκείνος τη δική της. Μάλιστα, του αφιέρωσε το βιβλίο της Hexwood (1993) καθώς κάτι που ο Gaiman ανέφερε σε κάποια συζήτησή τους ενέπνευσε ένα πολύ σημαντικό σημείο της πλοκής του βιβλίου. Αντίστοιχα, ο Neil Gaiman της είχε αφιερώσει το 1991 τη μίνι σειρά κόμικ «The Books of Magic», που αναφερόταν σε τέσσερις μάγισσες, μία εκ των οποίων ήταν η ίδια η Jones.
Η Diana Wynne Jones βραβεύθηκε πολλές φορές για το έργο της. To Charmed Life, πρώτο της σειράς Chrestomanci, βραβεύθηκε το 1977 με το Guardian Award for Children’s Books. Η Jones ήταν δεύτερη επιλαχούσα για το Children’s Book Award το 1981, και δύο φορές δεύτερη επιλαχούσα για το Carnegie Medal. Το 1999 κέρδισε δύο μεγάλα βραβεία fantasy: το Mythopοeic Award για παιδική λογοτεχνία στην Αμερική και το Karl Edward Award στη Μεγάλη Βρετανία. Το τελευταίο απονέμεται από τη British Fantasy Society σε άτομα ή οργανισμούς που μέσω του έργου τους έχουν μεγάλη επίδραση.
Η Diana Wynne Jones έφυγε από τη ζωή στις 26 Μαρτίου του 2011, αφήνοντας πίσω της πάνω από σαράντα βιβλία. Το ατέρμονα γόνιμο μυαλό της, της επέτρεψε να παράξει ευρύ έργο, ακόμα κι όταν οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές. Όταν έγραφε, απορροφούταν τελείως από το βιβλίο και ζούσε μόνο για την ιστορία που εκτυλισσόταν μπροστά της στο χαρτί.
Τα έργα της είναι ακριβώς εκείνο που η ίδια είχε υποσχεθεί στον εαυτό της: γεμάτα χιούμορ, φανταστικά στοιχεία, μαγεία, φαντάσματα, μαγεμένα πλάσματα και μάγισσες, μέσα σε ένα μείγμα νορβηγικής, ελληνικής και κέλτικης μυθολογίας και περιγράφονταν από τους κριτικούς πάντα στον υπερθετικό.
Θα αποτελεί πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα γιατί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της ζωής της, τόλμησε να κυνηγήσει το όνειρό της και να αποδείξει σε όλους όσους δεν την πίστεψαν πως ήταν ικανή να τα καταφέρει και μάλιστα πολύ περισσότερο από καλά. Άλλωστε, όπως δήλωσε και η ίδια σε μια συνέντευξη, αν δεν γινόταν συγγραφέας, θα ήταν ένας πολύ μίζερος άνθρωπος. Κάθε βιβλίο που έγραψε ήταν για εκείνη ένα πείραμα, μια προσπάθεια να γράψει το ιδανικό βιβλίο, το βιβλίο που θα άρεσε στα παιδιά της, το βιβλίο που εκείνη δεν είχε όταν ήταν παιδί.
Πηγή
https://www.bookbrowse.com/biographies/index.cfm/author_number/908/diana-wynne-jones
https://www.bookbrowse.com/author_interviews/full/index.cfm/author_number/908/diana-wynne-jones
http://biography.jrank.org/pages/1612/Jones-Diana-Wynne-1934.html
Συγγραφέας. Blogger. Podcaster. Η Φιλιώ (Φύλλις) Γαβριηλίδου ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να σταθούν ακίνητοι. Ζει για να γράφει, είτε αυτό αφορά το blog της είτε το επόμενο βιβλίο της. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και το κομμάτι εκείνο της φιλολόγου δε λέει να την αφήσει σε ησυχία· αποτυπώνεται στην αγάπη της για τα βιβλία και τη διαρκή αναζήτηση. Έχει αστείρευτη δίψα για γνώση και τόσο τα ενδιαφέροντά της όσο και οι ενασχολήσεις της περιστρέφονται γύρω από τη δημιουργικότητα και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει πως η δημιουργικότητα είναι το μονοπάτι προς την ευτυχία και πως ο πιο σύντομος δρόμος για να φτάσουμε εκεί είναι μέσα από το εσωτερικό μας παιδί.
Το 2017 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τον τίτλο Ονειρόκοσμος: Το Μέσο Φάσμα, ο Κρύσταλλος και ο Εφιάλτης ενώ θα τη βρείτε να αρθρογραφεί καθημερινά στο blog της "Φάε τη σοκολάτα σου" ή να συζητά στην εκπομπή της Phyllisophies με του καλεσμένους της για ιδέες και ιστορίες που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν.
Website: www.phyllisgabriel.com