Η μαγεία της συγγραφής: συνέντευξη με τον Αλέξη Ζησιμόπουλο
Ο Αλέξης Ζησιμόπουλος γεννήθηκε στο Ρίο Πατρών και κατοικεί στο Αίγιο Αχαΐας. Σπουδάζει στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ασχολείται από μικρός με σχεδόν οτιδήποτε έχει να κάνει με τη μυθοπλασία, παρακολουθώντας κινηματογραφικές παραγωγές και θέατρο, διαβάζοντας ποικίλα είδη λογοτεχνικών εντύπων, αλλά και συμμετέχοντας με κάθε ευκαιρία σε σχετικές δράσεις κατά τα σχολικά χρόνια. Μεγάλη του αγάπη και χρόνια ενασχόληση είναι η συγγραφή διηγημάτων και ιστοριών. Απώτερος στόχος του ήταν να καταφέρει κάποτε να μοιραστεί τις συγγραφικές δημιουργίες του με ένα ευρύτερο κοινό, γεγονός που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά μέσω της έκδοσης του έργου «Σκοτεινά Βήματα».
Η μυθοπλασία του φανταστικού είναι αδιαμφισβήτητα μια περίπλοκη διαδικασία. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η σύστασή της για το δικό σας συγγραφικό έργο και σε ποια πεδία κινείται η έρευνα σας για τη συνέπεια της;
Α.Ζ. Δεν μου είναι δύσκολο να σκέφτομαι ιστορίες του φανταστικού. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, θεωρώ πως είναι μια πιο εύκολη διαδικασία να δημιουργείς έναν κόσμο απ’ την αρχή απ’ το να παίζεις με τους κανόνες ενός ήδη υπαρκτού κόσμου, τουλάχιστον για μένα. Η έρευνα πραγματικά δεν έχει ξεκάθαρη αφετηρία και τερματισμό. Οποιοδήποτε χρήσιμο ερέθισμα μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του τελικού έργου και η μελέτη επιμέρους στοιχείων κάθε είδους που μπορεί να χρειάζονται κάθε φορά, παρότι δύσκολη διαδικασία, πιστεύω πάντα επιφέρει ένα καλό αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν τα περισσότερα στοιχεία της έρευνας δεν χρησιμοποιούνται τελικά, συμβάλλουν στην εκπόνηση μιας μεστωμένης και ολοκληρωμένης ιδέας.
Πώς αντιλαμβάνεστε την άποψη πως η συγγραφή είναι μια πνευματική διαδικασία;
Α.Ζ. Αν προσδίδουμε τον όρο «πνευματική διαδικασία» επειδή η συγγραφή σχετίζεται με τη σκέψη, τη νόηση, τη λογική κ.τ.τ. και αποτελεί αντικείμενο των «πνευματικών» επιστημών, όπως η φιλολογία, τότε δεν νομίζω να διαφωνώ με τη συγκεκριμένη άποψη.
Υπάρχουν σκηνές στα βιβλία σας τις οποίες «κόβετε» στην επιμέλεια;
Α.Ζ. Ίσως κατά τη συγγραφή κάποια ιδέα να αντικατασταθεί από μια καλύτερη ιδέα, αλλά νομίζω ποτέ κάτι που θα άλλαζε συνταρακτικά την αρχική σκέψη. Μπορώ να σκεφτώ μερικά παραδείγματα σκηνών που μετασχηματίστηκαν, άλλα όχι κάτι που “κόπηκε” εντελώς στο στάδιο της επιμέλειας.
Κρύβετε στα βιβλία σας μυστικά τα οποία μόνο ελάχιστοι αναγνώστες θα καταφέρουν να ανακαλύψουν;
Α.Ζ. Όσον αφορά την ιστορία και την εξέλιξη της πλοκής, θέλω να πιστεύω πως εμπιστεύομαι σε κάποιον βαθμό τη νοημοσύνη των αναγνωστών και αφήνω ερωτήματα και ζητήματα για να εξετάσουν με τη ματιά τους και να κάνουν τις υποθέσεις τους μέχρι να εξηγηθούν αργότερα στο βιβλίο ή σε κάποια συνέχεια ή ίσως μια δεύτερη ανάγνωση να φωτίσει διαφορετικά ορισμένα σημεία. Αλλά μου αρέσει να κάνω αναφορές σε έργα και συγγραφείς που αγαπώ, μέσω ονομάτων ή επωνυμιών στο βιβλίο. Κάτι σαν «φόρο τιμής», που θα αντιληφθεί μόνο όποιος συμμερίζεται τη λατρεία μου για τα συγκεκριμένα πράγματα και θα πιάσει τις εκάστοτε αναφορές. Ακόμα, συνηθίζω να κάνω αναφορές σε φιλικά μου πρόσωπα, δίνοντας με κάποιον ταιριαστό αναγραμματισμό ή μετασχηματισμό τα ονόματά τους σε δευτερεύοντες χαρακτήρες. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που απειροελάχιστα άτομα θα αντιληφθούν διαβάζοντας, μα αν τα λίγα για τα οποία προορίζεται αυτό το “εσωτερικό αστείο” σκάσουν ένα χαμόγελο κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, θα είμαι αρκετά ικανοποιημένος.
Ως αναγνώστης και δημιουργός του είδους, γιατί πιστεύετε πως μας ελκύει το φανταστικό;
Α.Ζ. Διότι μπορεί να πραγματευτεί μεγάλη ποικιλία ιστοριών και να παντρευτεί εύκολα με στοιχεία από πολλά άλλα είδη.
Ποια η άποψη σας για τη θέση του είδους του φανταστικού στην Ελλάδα, σε όλες του τις πολιτιστικές εκφάνσεις;
Α.Ζ. Σαν φίλος του φανταστικού, δεν υπάρχει η ποικιλία που θα ήθελα σε όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά οι δουλειές που υπάρχουν συνήθως είναι ικανοποιητικές, πράγμα πολύ ευχάριστο. Σίγουρα υπάρχει μια άνθιση και παρουσία στον χώρο, αλλά όχι αρκετά ώριμη και διαδεδομένη όπως σε άλλες χώρες κατά τη γνώμη μου.
Πού βρίσκεται το πρώτο σας draft αυτή τη στιγμή;
Α.Ζ. Στο νεκροταφείο των σαχλών ιδεών και κακογραμμένων κειμένων ελπίζω.
Πού συναντάτε τους ήρωες σας; Έρχονται με την ιδέα ή συμβαίνει να προϋπάρχουν και να φέρουν την έμπνευσή της;
Α.Ζ. Προσπαθώ να δημιουργώ από το μηδέν χαρακτήρες που να ταιριάζουν στην ιστορία που θέλω να πω κάθε φορά. Αν και έχω ελάχιστους τύπους χαρακτήρων στο μυαλό μου που θα ήθελα να ταιριάξω κάποτε σε μια ιστορία, αν βολεύει και ωφελεί.
Γράφοντας τις ιστορίες σας έχετε εξαρχής τον επίλογο στο μυαλό σας, ή αφήνετε τους ήρωες σας να σας οδηγήσουν ως το τέλος;
Α.Ζ. Πάντα έχω ολόκληρη την ιστορία, από την αρχή έως το τέλος, στο μυαλό μου.
Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει το βιβλίο και πώς;
Α.Ζ. Θεωρώ πως κάποιος που θέλει να διαβάζει βιβλία, πάντα θα βρίσκει τον τρόπο να το πράττει.
Mια “παραδοσιακή” ερώτηση: Ετοιμάζετε ή έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;
Α.Ζ. Ίσως…
Κλείστε με μία ευχή για το Will o’ Wisps.
Α.Ζ. Εύχομαι να συνεχίσετε την καλή δουλειά και να πραγματοποιήσετε όλα σας τα όνειρα.