Παραμυθένιες βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο
Ζούμε στον αιώνα της πληροφορίας και όλα είναι εφικτά μέσα από το πάτημα ενός κουμπιού στα πληκτρολόγιά μας. Όλη η γνώση του παρελθόντος, του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος μπορεί πλέον να αποκτηθεί με μια απλή αναζήτησή μας στην πιο σύγχρονη και ενημερωμένη βιβλιοθήκη του κόσμου, το λεγόμενο Google, το οποίο μας δίνει άμεσα και εύκολα τις πληροφορίες για οτιδήποτε αναζητούμε.
Σύμφωνα με τη ρήση του Άγγλου φιλοσόφου Francis Bacon (1561-1626), «Knowledge is Power» (η γνώση είναι δύναμη) αλλά και του σύγχρονου συγγραφέα φαντασίας George R.R Martin, μέσα από τα λόγια του διαβόητου Petyr Baelish, αναλογιζόμαστε στο σήμερα ότι διαθέτουμε μια τρομακτική δύναμη ο καθένας μας μέσα σε αυτό τον ηλεκτρονικό, πλέον, κόσμο.
Κάποτε, όμως, η γνώση ήταν εφικτή μέσα από την ανάγνωση αλλά και την αποστήθιση αναρίθμητων τόμων μέσα σε κάποια βιβλιοθήκη ενός σπουδαίου πανεπιστημίου. Η γνώση τότε αποκτιόταν σταδιακά και επίπονα, καθώς ο αναγνώστης πάλευε μέσα από τις λέξεις και τις σελίδες να την αποκτήσει και να τη συγκρατήσει.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να αναζητήσει ορισμένα ψήγματα ρομαντισμού και ονείρου μέσα στον σημερινό κόσμο. Επομένως, πρόκειται να εξαφανιστούμε πίσω από τεράστιες βιβλιοθήκες, στις οποίες αντηχούν ακόμη οι νότες ενός αλλιώτικου, μακρινού κόσμου, ο οποίος και προσομοιάζει εκείνον του Hogwarts και της πανέμορφης μαγικής βιβλιοθήκης της μαγικής σχολής. Επιτρέψτε στον εαυτό σας, να εισέλθει σε ένα μαγικό κόσμο γνώσεων σαν μια άλλη Hermione Granger και αφεθείτε στο κάλεσμα των παραμυθένιων βιβλιοθηκών, που ξεπροβάλλουν δειλά-δειλά μέσα στον σημερινό μας κόσμο.
Al-Qarawiyyin or Al-Karaouine Mosque, University and Library – Fez - Μαρόκο
Έχει χαρακτηριστεί ως η αρχαιότερη σωζόμενη βιβλιοθήκη του κόσμου και φαντάζει σαν να είναι βγαλμένη από τις Χίλιες και Μία Νύχτες, ενώ το πανεπιστήμιο όπου και ανήκει η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη θεωρείται ως το πρώτο πανεπιστήμιο του Αραβικού κόσμου.
Η λειτουργία της ξεκίνησε το 859 μ.Χ. ενώ η είσοδος στη βιβλιοθήκη ήταν μυστική και επιτρεπόταν μόνο στους ακαδημαϊκούς της σχολής, Ανά τους αιώνες η βιβλιοθήκη υπέστη αρκετές και σοβαρές ζημιές και φθορές, καθώς το αρχαίο κτίριο βρισκόταν χτισμένο δίπλα σε ποτάμι. Ώσπου το 2012, προκειμένου να σωθεί το κτίριο και οι συλλογές που φυλλάσσονταν, διατάχθηκε η πολυέξοδη και πολυετής ανακαίνισή του, προκειμένου να μετατραπεί σε μια λειτουργική και σύγχρονη βιβλιοθήκη, χωρίς όμως να χάσει τη μαγεία του μακρινού παρελθόντος της. Το τολμηρό έργο της ανακαίνισης της ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2017 και η βιβλιοθήκη πλέον λειτουργεί ως μουσείο για το κοινό.
The Klementinum Library, The National Library – Prague - Τσεχία
Επιστρέφουμε στην ευρωπαϊκή ήπειρο, για την περιπλάνησή μας στις παραμυθένιες βιβλιοθήκες του κόσμου, και πρώτη μας στάση είναι η παραμυθένια Πράγα της Τσεχίας.
Και πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Βιβλιοθήκη The Klementiunum Library. Έχει χαρακτηριστεί ως η ομορφότερη βιβλιοθήκη του κόσμου και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη διάσημη Γέφυρα του Καρόλου. Ιστορικά η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1722 και ανήκε στο πανεπιστήμιο των Ιησουιτών, που συστεγαζόταν στο ίδιο κτίσμα. Μέσα στη βιβλιοθήκη, εκτός από τις τεράστιες συλλογές βιβλίων θεολογικής φιλοσοφίας υπάρχουν γιγάντιες υδρόγειοι αλλά και αστρονομικά ρολόγια. Μάλιστα, η βιβλιοθήκη μετατράπηκε το 1777 υπό το διάταγμα της Maria Theresa ως δημόσια, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες για γνώση. Σήμερα, η βιβλιοθήκη εξακολουθεί να φυλάσσει σπουδαία και σπάνια βιβλία, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως μουσείο.
Austrian National Library – Vienna - Αυστρία
Επόμενη στάση η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, η οποία και βρίσκεται στη Βιέννη και φαντάζει σαν να έχει βγει από κάποιο αναγεννησιακό παραμύθι. Τα δωμάτια της βιβλιοθήκης θεωρούνται εξαίσιας αρχιτεκτονικής και χτίστηκε το 1723. Σήμα κατετεθέν της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αυστρίας αποτελεί το άγαλμα της ρωμαϊκής θεότητας της γνώσης, της γνωστής Minerva ή αλλιώς, όπως είναι γνωστή από την ελληνική μυθολογία, της θεάς Αθηνάς. Σημειωτέον, η βιβλιοθήκη μέχρι και το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στέγαζε την αυτοκρατορική βιβλιοθήκη της Αυστρίας, ενώ στις συλλογές της βιβλιοθήκης φιλοξενούνται τα περισσότερα διασωθέντα γραπτά του Μαρτίνου Λούθηρου.
Marciana Library, Venice - Ιταλία
Κατηφορίζουμε προς τη θάλασσα και πιο συγκεκριμένα, στη σαγηνευτική Βενετία, όπου στη διάσημη πλατεία του Αγίου Μάρκου στεγάζεται η βιβλιοθήκη-ορόσημο της Ιταλίας, η θρυλική Marciana Library. Η βιβλιοθήκη χτίστηκε το 1588 ως η βιβλιοθήκη του παλατιού των Δόγηδων της Βενετίας. Θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα κτίρια της Βενετίας, και διακοσμείται από έργα σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών όπως οι Titian, Paolo Veronese, Tintoretto. Η βιβλιοθήκη διαθέτει σπάνια χειρόγραφα της Ιλιάδας, καθώς και το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε στη Βενετία με τίτλο Magna από τον Fra Paolino. Επιπλέον, στις συλλογές εκτίθενται σημαντικά χειρόγραφα στα αρχαία ελληνικά και λατινικά καθώς και βυζαντινά χειρόγραφα.
Biblioteca Joanina – Coibra - Πορτογαλία
Μοιάζει σαν να ξεπήδησε από την ιστορία της Πεντάμορφης και του Τέρατος. Αρχοντική και μοναδική, η Biblioteca Joanina της Πορτογαλίας κερδίζει επάξια τη θέση της στις παραμυθένιες βιβλιοθήκες του κόσμου. Χτίστηκε το 1717 υπό διαταγή του Πορτογάλου βασιλιά Joao, ο οποίος και έδωσε το όνομά του στη βιβλιοθήκη. Πρόκειται για ένα πανέμορφο κτίσμα, baroque τεχνοτροπίας, με διάκοσμο που συνδυάζει ιταλική και κινέζικη τέχνη, ενώ οι υπέροχες τοιχογραφίες που εικονίζουν αλληγορίες και μύθους ξεχωρίζουν. Στα δρύινα ράφια της βιβλιοθήκης φιλοξενούνται περίπου 250.000 χειρόγραφα και βιβλία διαφόρων επιστημών, ενώ υπάρχει και διαδεδομένος ο μύθος για ένα σμήνος νυχτερίδων που κυκλοφορεί τη νύχτα, δίνοντας μια απόκοσμη και μυστηριακή ατμόσφαιρα στην Biblioteca Joanina.
Bodleian Library, Oxford University - Ηνωμένο Βασίλειο
Επόμενος σταθμός, το Ηνωμένο Βασίλειο και πιο συγκεκριμένα, η Bodleian Library της Οξφόρδης. Ουσιαστικά πρόκειται για μία από τις γνωστότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, η οποία και έχει εκτενώς χρησιμοποιηθεί ως η βιβλιοθήκη του αγαπημένου μας Hogwarts.
Ιστορικά, συγκαταλέγεται στις παλαιότερες ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες και οι εργασίες ανοικοδόμησης λέγεται ότι άρχισαν από το 1320, παρόλο που κατάφερε να ολοκληρωθεί το 1602, καθώς η Αγγλία τη συγκεκριμένη, μακραίωνη περίοδο αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε πολιτικά, κοινωνικά και θρησκευτικά ζητήματα.
Μάλιστα, η βιβλιοθήκη τούς μετέπειτα αιώνες κατάφερε να επεκταθεί σε νέα τμήματα, τόσο κατά τον 18 και 19ο αιώνα, όσο και τον 20ο, όποτε και απέκτησε μια πιο σύγχρονη μορφή, προκειμένου να φιλοξενήσει τις ολοένα αυξανόμενες συλλογές.
Σήμερα, η βιβλιοθήκη συγκαταλέγεται στις πιο ενημερωμένες και εξοπλισμένες βιβλιοθήκες του κόσμου, με τις συλλογές της να απαριθμούν περίπου τα 13.000.000 βιβλία!
Trinity College Old Library – Dublin - Ιρλανδία
Φαντάζει σαν να βγήκε από κάποιο σκοτεινό, μεσαιωνικό παραμύθι, καθώς η βιβλιοθήκη Trinity College Old Library διαθέτει μια μοναδική ατμόσφαιρα. Η βιβλιοθήκη κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στον ακαδημαϊκό κόσμο, καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες συρρέουν όχι μόνο για να θαυμάσουν το πανέμορφο εσωτερικό της, αλλά και γιατί διατίθεται το μοναδικό, εικονογραφημένο χειρόγραφο τεσσάρων Ευαγγελίων της Καινής Διαθήκης. Η βιβλιοθήκη χτίστηκε το 1712, ενώ την ανέργεσή της διέταξε η βασίλισσα Ελισάβετ Α’.
Library of the Cistercian nuns of Waldsassen - Γερμανία
Μια από τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου είναι εκείνη του Waldsassen Abbey το οποίο και βρίσκεται στα σύνορα της Ανατολικής Γερμανίας με την Τσεχία. Η βιβλιοθήκη του μοναστηρίου χτίστηκε μεταξύ 1724-1726 και διαθέτει πλούσιες συλλογές βιβλίων και δοκιμίων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια σειρά δέκα ραφιων της βιβλιοθήκης απεικονίζει αλληγορικές, ξυλόγλυπτες παραστάσεις, οι οποίες προσομοιάζουν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.
Admont Abbey library - Αυστρία
Μια από τις μεγαλύτερες μοναστηριακές βιβλιοθήκες του κόσμου βρίσκεται στην πόλη Admont της Αυστρίας. Ιδρύθηκε το 1776 και ξεχωρίζει για τα πανέμορφα, ζωγραφισμένα ταβάνια που αναπαριστούν τα στάδια της ανθρώπινης γνώσης και φιλοσοφίας. Ενώ στα ράφια της βιβλιοθήκης διατίθενται μια πλούσια συλλογή χειρογράφων του Μεσαίωνα.
Πηγές
https://www.travelandleisure.com/slideshows/most-beautiful-libraries-in-the-world#5
https://theculturetrip.com/north-america/articles/a-bibliophiles-dream-the-most-inspiring-libraries-around-the-world/
https://theculturetrip.com/africa/morocco/articles/the-worlds-oldest-library-is-in-fez/
https://www.klementinum.com/prohlidky/baroque-library/
https://www.wien.info/en/sightseeing/sights/imperial/national-library
http://www.venice-tourism.com/en/places/san-marco-district/marciana-national-library
https://portugalconfidential.com/biblioteca-joanina-grand-historic-library-in-coimbra/
https://www.bodleian.ox.ac.uk/about/history
http://www.tcd.ie/library/old-library/
https://en.wikipedia.org/wiki/Waldsassen_Abbey
https://en.wikipedia.org/wiki/Admont_Abbey
H Μαίρη Βούλγαρη γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην επαρχία έως και τα σχολικά της χρόνια. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Η αγάπη της για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή οδήγησαν στην ενεργό συμμετοχή για ένα χρόνο περίπου στην συγγραφή άρθρων στο διάσημο Blog “The Daily Owl” καθώς και στη συγγραφή μικρών διηγημάτων και ιστοριών που ανέκαθεν βρίσκονταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων. Η συγγραφή ιστοριών ήταν και είναι μια από τις αγαπημένες της ασχολίες καθώς καταπιάστηκε από πολύ μικρή με εκείνες περισσότερο βέβαια για προσωπική ευχαρίστηση . Το 2016 πήρε μέρος στον διαγωνισμό του I write –Ζόμπι στην Ελλάδα όπου και διακρίθηκε με το διήγημα το «Μαύρο Αίμα».
Αγαπημένα είδη λογοτεχνίας: Φαντασία, Τρόμος, Αστυνομική Λογοτεχνία
Αγαπημένοι συγγραφείς και εμπνευστές μεταξύ άλλων : H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, J. K. Rowling, J.R.R Tolkien, Gillian Flynn, Marisha PessΙ, Isabel Allende, George R. R. Martin.