Μυθρύλοι: Γενιές Ηρώων και Τεράτων
Μια νέα γνωριμία με τη μυθολογία, από την ομάδα LarLarLar Comics.
Σημείωση: οι εικόνες που ακολουθούν αποτελούν φωτογραφίες εργασίας και δεν αντιπροσωπεύουν την τελική μορφή του project.
Ποια ήταν η μητέρα της θεάς Αθηνάς; Μα, είχε μητέρα; (Ναι, είχε). Με ποιους ήρωες συγγένευε ο Οδυσσέας και γιατί το ταξίδι του στον Κάτω Κόσμο είναι πραγματικά μια από τις πιο (σιωπηλά) δραματικές στιγμές των ηρωικών αφηγήσεων; Ποιοι ήρωες κατάγονται από τον Περσέα, μυθολογικά όσο και νοηματικά;
Τέτοιου είδους ερωτήματα ήταν αυτά που γέννησαν την πρωταρχική ιδέα των Μυθρύλων στο μυαλό του Ανδρέα Μιχαηλίδη και της Βάλιας Καπάδαη, έχοντας για αρκετό καιρό ως μοναδικό αποτέλεσμα ένα ομώνυμο τρισέλιδο, με το οποίο συμμετείχαν στην έκθεση «Εν Αιθρία 6» το 2015. Την ιστορία εκείνη, ατύπως τιτλοφορούμενη «Αθηνά και Μήτις», μπορείτε να βρείτε στο τέλος του παρόντος άρθρου.
Μετά από αρκετό καιρό, μερικά σενάρια «εν αναμονή» και επανεξετάσεις της ιδέας, η ομάδα επιχειρεί να λανσάρει τους Μυθρύλους εκ νέου, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον Παύλο Παυλίδη. Το εγχείρημα, τιτλοφορούμενο Γενιές Ηρώων και Τεράτων, επιχειρεί μια πολυεπίπεδη, δενδροειδή γνωριμία με αρκετές άγνωστες πτυχές της (προς το παρόν ελληνικής) μυθολογίας, με αφετηρία κάθε φορά έναν αναγνωρίσιμο χαρακτήρα και ιχνηλατώντας έπειτα τις μυθικές του συγγένειες.
Σε πρώτο επίπεδο, η ομάδα ξεκινάει με μια σειρά δώδεκα (διόλου τυχαίο νούμερο) συλλεκτικών καρτών που θα απεικονίζουν τη Γενιά της Μέδουσας: εκκινώντας από τον Φόρκυνα και την Κητώ, το προ-ολύμπιο ζευγάρι θαλάσσιων θεών, από το οποίο γεννήθηκαν κατά τον Ησίοδο οι Γοργόνες (όχι φυσικά τα διαδεδομένα σήμερα υβρίδια ανθρώπου και ψαριού), και φτάνοντας μέχρι τον φόνο του Γηρυόνη από τον Ηρακλή. Κάθε κάρτα απεικονίζει είτε ένα μέλος του άμεσου, μυθικού γενεαλογικού δέντρου της Μέδουσας, είτε κάποιον χαρακτήρα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μοίρα τους. Ταυτόχρονα, το κείμενο κάθε κάρτας αποκαλύπτει εν πολλοίς άγνωστες πτυχές πασίγνωστων μυθολογικών χαρακτήρων, αντλώντας από αρχαίους συγγραφείς και ποιητές όπως ο Όμηρος, ο προαναφερθείς Ησίοδος, ο Απολλώνιος ο Ρόδιος, ο Νόννος ο Πανοπολίτης, ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος, ακόμη και ο Οβίδιος, ενώ αξιοποιούνται κι άλλες πηγές, όπως τα αρχαία δράματα και αναφορές από την παγκόσμια μυθολογία.
Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης έχει αναλάβει την έρευνα και τη συγγραφή των κειμένων σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά), ο Παύλος Παυλίδης τα σχέδια και η Βάλια Καπάδαη τα χρώματα, καθώς και τη γενική γραφιστική επιμέλεια. Οι κάρτες αυτές έχουν διπλή λειτουργία, καταρχήν ως κορμός (στο σύνολό τους και καθεμιά ξεχωριστά) από τον οποίο η ομάδα σκοπεύει να επεκταθεί σε περαιτέρω μυθολογικά κλαδιά και παρακλάδια, καθώς και ως βάση για ένα μεγαλύτερο εγχείρημα, το οποίο παραμένει προς το παρόν κρυφό.
Τα σετ των δώδεκα καρτών θα είναι πρώτη φορά διαθέσιμα στο φετινό Cyprus Comic Con, ενώ παράλληλα η ομάδα σύντομα ολοκληρώνει για το ίδιο φεστιβάλ μια περιορισμένη έκδοση αναφορικά με το γένος των Αιακίδων: ξεκινώντας δηλαδή από τον Βασιλιά Αιακό της Αίγινας, που μετά θάνατον έγινε ένας από τους Κριτές του Κάτω Κόσμου και φτάνοντας στον Τεύκρο, ο οποίος ίδρυσε τη Σαλαμίνα της Κύπρου, κοντά στη σημερινή Αμμόχωστο. Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης είναι πάλι υπεύθυνος για την έρευνα και τα κείμενα, ενώ η Βάλια Καπάδαη εξ’ ολοκλήρου για τα σχέδια και την επιμέλεια της έκδοσης.
Η Βάλια Καπάδαη, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο Παύλος Παυλίδης αποτελούν τον πυρήνα μιας δημιουργικής κολεκτίβας με το όνομα LarLarLar Comics (υπάρχει μια κωμική ιστορία πίσω από αυτό – αν τους πετύχετε, ρωτήστε τους), η οποία ασχολείται με τη δημιουργία comics και εικονογραφήσεων μυθολογίας, ιστορικής και επιστημονικής φαντασίας, καθώς και έργων εμπνευσμένων από τον H.P. Lovecraft. Δείγματα από δουλειές της ομάδας μπορείτε να δείτε στο site τους, ή να παρακολουθείτε νέα και εξελίξεις μέσω facebook.