Η μαγεία της συγγραφής: συνέντευξη με την Αναστασία Σκούλη

author-13.jpg

Η Αναστασία Σκούλη γεννήθηκε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει Δημοσιογραφία σε ΙΙΕΚ. Ασχολείται με τη δημιουργική γραφή από τα παιδικά της χρόνια, γράφοντας μικρές ιστορίες εμπνευσμένες από ταινίες και βιβλία φαντασίας. Τον πρώτο της χρόνο στο Λύκειο, αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με τη συγγραφή, και έτσι, την επόμενη χρονιά ξεκίνησε να γράφει το πρώτο της βιβλίο. Από μικρή είχε σαν όνειρο να αφήσει το όνομά της ως συγγραφέας, πράγμα που πραγματοποίησε με την έκδοση του βιβλίου της.

 

Η μυθοπλασία του φανταστικού είναι αδιαμφισβήτητα μια περίπλοκη διαδικασία. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η σύστασή της για το δικό σας συγγραφικό έργο και σε ποια πεδία κινείται η έρευνα σας για τη συνέπεια της;

Α.Σ. Η μυθοπλασία του φανταστικού είναι, νομίζω, δύσκολη για τους περισσότερους συγγραφείς, όπως ήταν -και είναι- και για εμένα. Το πιο δύσκολο και πιο διερευνημένο από εμένα πεδίο της μυθοπλασίας είναι το world building. Όσο πιο πολύ χρόνο αφιέρωνα στη συγκεκριμένη κατηγορία, τόσο πιο πιστευτός και ζωντανός γινόταν ο κόσμος που έφτιαχνα. Όμως ήταν κατά μακράν το πιο χρονοβόρο μέρος της διαδικασίας.

 

silvereikcover.jpg

Πώς αντιλαμβάνεστε την άποψη πως η συγγραφή είναι μια πνευματική διαδικασία;

Α.Σ. Συμφωνώ. Η σωστή κρίση και η επιμέλεια στη σκέψη παίζουν για εμένα μεγάλο ρόλο. Για να γράψεις μια ιστορία, πρέπει να συνδεθείς με τους χαρακτήρες σου και να ζήσεις τη ζωή τους. Και αυτό γίνεται μόνο πνευματικά.

 

Υπάρχουν σκηνές στα βιβλία σας τις οποίες «κόβετε» στην επιμέλεια;

Α.Σ. Ναι, σκηνές που νομίζω ότι είναι απλά φλύαρες και δεν προσφέρουν κάτι στην πλοκή, ή χαρακτήρες που είχα σκοπό να αναπτύξω αλλά τελικά δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην ιστορία, κόβονται.

 

Κρύβετε στα βιβλία σας μυστικά τα οποία μόνο ελάχιστοι αναγνώστες θα καταφέρουν να ανακαλύψουν;

Α.Σ. Ναι, αλλά συνήθως είναι πράγματα που μόνο πολύ κοντινά μου άτομα θα καταλάβουν.

 

Ως αναγνώστης και δημιουργός του είδους, γιατί πιστεύετε πως μας ελκύει το φανταστικό;

Α.Σ. Το φανταστικό δημιουργείται από τόσα πολλά πράγματα, -ονειρικά, εφιαλτικά, μαγικά. Η πραγματικότητα είναι πολύ μουντή και η ρουτίνα είναι πανταχού παρούσα. Νομίζω πως το φανταστικό, δηλαδή το αντίθετο της πραγματικότητας, είναι η καλύτερη θεραπεία για μια κουραστική μέρα, για να ξεφύγει κανείς από τη ρουτίνα και την κανονικότητα. Επίσης, το να μπορείς να συνδεθείς με έναν χαρακτήρα που «ζει» σε  έναν κόσμο τόσο διαφορετικό (τις περισσότερες φορές) από τον δικό μας, είναι απίστευτα ονειρικό.

 

Ποια η άποψη σας για τη θέση του είδους του φανταστικού στην Ελλάδα, σε όλες του τις πολιτιστικές εκφάνσεις;

Α.Σ. Νομίζω πως το είδος του φανταστικού στην Ελλάδα πρέπει να διαδοθεί παραπάνω, νομίζω πως είναι λίγο παραμελημένο, βλέποντας πόσο λίγα έργα φανταστικού έχουν γραφτεί από Έλληνες. Παρ
’ όλα αυτά, η διάδοσή του στη χώρα μέσω των εκθέσεων και των event που γίνονται είναι μια πολύ καλή πρόοδος, και σίγουρα φέρνει περισσότερο κόσμο σε επαφή με το είδος του φανταστικού.

 

Πού βρίσκεται το πρώτο σας draft αυτή τη στιγμή;

Α.Σ. Το πρώτο draft του βιβλίου μου είναι παρατημένο σε έναν φάκελο στον υπολογιστή, που έχω να αγγίξω από το 2017.

 

Πού συναντάτε τους ήρωες σας; Έρχονται με την ιδέα ή συμβαίνει να προϋπάρχουν και να φέρουν την έμπνευσή της;

Α.Σ. Έρχονται με την ιδέα, αλλά πάντα υπάρχουν στοιχεία ή αληθινά πρόσωπα που τους επηρεάζουν.            

 

Γράφοντας τις ιστορίες σας έχετε εξαρχής τον επίλογο στο μυαλό σας, ή αφήνετε τους ήρωες σας να σας οδηγήσουν ως το τέλος;

Α.Σ. Έχω πάντα μια θολή εικόνα του τέλους στο μυαλό μου, όμως αυτή γίνεται πιο ξεκάθαρη όσο γράφω, όσο δηλαδή οι χαρακτήρες αρχίζουν να έχουν «άποψη» μέσα στην ιστορία.

 

Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει το βιβλίο και πώς;

Α.Σ. Ναι, σίγουρα. Οι τιμές στα βιβλία έχουν -κατά κύριο λόγο- αυξηθεί, και κάποιος που έχει πιο αναγκαία πράγματα να φροντίσει, δεν θα ξοδέψει τα λεφτά του σε ένα βιβλίο.

 

Mια “παραδοσιακή” ερώτηση: Ετοιμάζετε ή έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;

Α.Σ. Έχω ήδη ξεκινήσει να γράφω το επόμενό μου βιβλίο. Ελπίζω να μου μιλήσει όπως μου μίλησε και το πρώτο, και το αποτέλεσμα να βγει εξίσου ικανοποιητικό.

 

Κλείστε με μία ευχή για το Will o’ Wisps.

Α.Σ. Το Will o’ Wisps προσφέρει έμπνευση, και αγάπη προς το είδος του φανταστικού. Θέλω να συνεχίσω να βλέπω άρθρα από αυτή τη σελίδα, και εύχομαι να την ανακαλύψει περισσότερος κόσμος, γιατί είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη.