Η μαγεία της συγγραφής: συνέντευξη με τον Γιώργο Τόσκα
Ο Γιώργος Τόσκας γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα τον Φλεβάρη του 1981. Ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα στη γενέτειρά του. Σπούδασε τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής και μηχανολόγος, ενώ ασχολείται με τη ζωγραφική και φυσικά το γράψιμο.
«Το Μυστικό του Πίνακα: Τα Γενέθλια» είναι η συνέχεια του βιβλίου «Το Μυστικό του Πίνακα: Η Γέννηση» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πηγή το 2016.
Η μυθοπλασία του φανταστικού είναι αδιαμφισβήτητα μια περίπλοκη διαδικασία. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η σύστασή της για το δικό σας συγγραφικό έργο και σε ποια πεδία κινείται η έρευνα σας για τη συνέπεια της;
Γ.Τ. Από παιδιά έχουμε τη φαντασία μέσα μας. Έτσι και εγώ, από μικρό παιδί έπλασα τη φαντασία μέσα μου, παίζοντας, δημιουργώντας, φτιάχνοντας ιστορίες άλλοτε μόνος μου κι άλλοτε με φίλους. Βοήθησαν αργότερα οι παιδικές σειρές και οι ταινίες. Μεγαλώνοντας εμπνεύστηκα και από ηλεκτονικά ή επιτραπέζια παιχνίδια. Οπότε, δεν μπορώ να πω πως ήταν δύσκολη η συγγραφή του έργου μου.
Πώς αντιλαμβάνεστε την άποψη πως η συγγραφή είναι μια πνευματική διαδικασία;
Γ.Τ. Ό,τι καλλιτεχνικό, δημιουργικό κάνεις, βγάζεις κάτι από μέσα σου.
Υπάρχουν σκηνές στα βιβλία σας τις οποίες «κόβετε» στην επιμέλεια;
Γ.Τ. Φυσικά. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις και να τελιώσεις με την αρχική σου σκέψη. Θα προσθέσεις, θα αφαιρέσεις. Όσο αναπτύσσεται η ιστορία σου, όλο και κάτι καινούργιο θα έχει έρθει στο μυαλό σου.
Κρύβετε στα βιβλία σας μυστικά τα οποία μόνο ελάχιστοι αναγνώστες θα καταφέρουν να ανακαλύψουν;
Γ.Τ. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να το κάνω, αλλά μπορεί να μου βγει και καταλάθος. Θέλει εμπειρία και λίγοι συγγραφείς καταξιωμένοι το καταφέρνουν.
Ως αναγνώστης και δημιουργός του είδους, γιατί πιστεύετε πως μας ελκύει το φανταστικό;
Γ.Τ. Το φανταστικό πάντα ελκύει γιατί το λέει και η ίδια η λέξη. Φαντασία. Στον καθένα αρέσει το κάτι διαφορετικό, το άγνωστο. Να δημιουργεί με το μυαλό του εικόνες και να μεταφέρεται εκεί που μόνο αυτός έχει φανταστεί, επειδή τον κούρασε η καθημερινότητα.
Ποια η άποψη σας για τη θέση του είδους του φανταστικού στην Ελλάδα, σε όλες του τις πολιτιστικές εκφάνσεις;
Γ.Τ. Υπάρχει ένα μικρό κοινό στην Ελλάδα που ασχολείται με αυτό το είδος. Τα τελευταία χρόνια ίσως μεγάλωσε λίγο περισσότερο. Θέλει καινούργιους δημιουργούς να του το προσφέρουν είτε σαν εικόνα είτε διαβάζοντας μια ιστορία. Το φανταστικό δεν θα σβήσει ποτέ, για τους λόγους που προανέφερα.
Πού βρίσκεται το πρώτο σας draft αυτή τη στιγμή;
Γ.Τ. Έχει εκδοθεί, στα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας μου.
Πού συναντάτε τους ήρωες σας; Έρχονται με την ιδέα ή συμβαίνει να προϋπάρχουν και να φέρουν την έμπνευσή της;
Γ.Τ. Με την έμπνευση.
Γράφοντας τις ιστορίες σας έχετε εξαρχής τον επίλογο στο μυαλό σας, ή αφήνετε τους ήρωες σας να σας οδηγήσουν ως το τέλος;
Γ.Τ. Το δεύτερο. Τον ήρωά σου τον γέννησες εσύ, όμως αυτός θα σου δείξει το τέλος του.
Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει το βιβλίο και πώς;
Γ.Τ. Το αντίθετο θα έλεγα. Έχουν βγει πολλοί συγγραφείς στην επιφάνεια, γιατί ο Έλληνας ανέκαθεν ήταν δημιουργικός. Έτσι, πολλοί θέλανε να εκφραστούν μέσω ενός βιβλίου τους στον κόσμο. Όσο πιο πολλοί συγγραφείς βγαίνουν στην επιφάνεια, τόσο περισσότερα βιβλία θα υπάρχουν στις βιβλιοθήκες των σπιτιών μας.
Mια “παραδοσιακή” ερώτηση: Ετοιμάζετε ή έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;
Γ.Τ. Έχω γράψει ένα μικρό παραμύθι, όμως πρέπει να εικονογραφηθεί και θα είναι έτοιμο προς έκδοση.
Κλείστε με μία ευχή για το Will o’ Wisps.
Γ.Τ. Να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα.