«Οι Μάγισσες του Βάρντε» από το Θέατρο του Άλλοτε στο Θέατρο Αυλαία.

Μια συγκλονιστική παράσταση που δεν πρέπει κανείς να χάσει. Ένα έργο πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ιστορία διαδραματίζεται την εποχή των κυνηγιών μαγισσών στην Ευρώπη. Μαγεία ή προκατάληψη; Ή μια ακόμα μορφή κακοποίησης των γυναικών; Ο σεξισμός από εκείνα τα χρόνια μέχρι και σήμερα είναι βαθιά ριζωμένος στην κοινωνία. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο με συγκλόνισαν οι ερμηνείες των ηθοποιών· έδωσαν σώμα και ψυχή, σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, ένιωσα την αγωνία τους, την καταπίεσή τους, έκλαψα μαζί τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να δει αυτή την παράσταση μια γυναίκα και να μην ταυτιστεί έστω και λίγο με τους χαρακτήρες του έργου. Εκπληκτική σκηνοθεσία, όμορφα μελετημένη ως και στην παραμικρή λεπτομέρεια, ατμόσφαιρα και μουσική που με ταξίδεψαν στο παραθαλάσσιο Βάρντε της Νορβηγίας.

Στο τέλος της παράστασης δεν μπορούσα να σταματήσω να χειροκροτώ και να σκουπίζω τα δάκρυά μου από τη συγκίνηση. Θα ήθελα να το ξαναδώ. Και εύχομαι να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερες παραστάσεις.

- Μαριλένα Μέξη

Why were we taught to be afraid of the witches but not of the people who burned them alive?

Παράταση παραστάσεων για «τις Μάγισσες του Βάρντε» από το Θέατρο του Άλλοτε στο Θέατρο Αυλαία.

Δευτέρα 19, Τρίτη 20 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 21 Δεκεμβρίου στις 21:00

«Οι Μάγισσες του Βάρντε»

(βασισμένο στην πραγματική ιστορία της δίκης των μαγισσών, της Νορβηγίας)

Το 1617 στο παραθαλάσσιο Βάρντε της Νορβηγίας  ξέσπασε μια φονική καταιγίδα που έπνιξε 40 άνδρες του μικρού χωριού. Οι γυναίκες της περιοχής κατηγορήθηκαν για μαγεία. Η Νορβηγία που είχε ήδη εξαπολύσει σταυροφορία για την απάλειψη της μαγείας, πραγματοποίησε πάνω από 140 δίκες στην περιοχή του Φίνμαρκ. Τουλάχιστον 91 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, κρίθηκαν ένοχοι μαγείας και κάηκαν στην πυρά ή βασανίστηκαν μέχρι θανάτου.

Η Μαρία Ράπτη γράφει ένα συγκλονιστικό θεατρικό έργο για την ιστορία των γυναικών του Βάρντε και το Θέατρο του Άλλοτε γράφει ξανά την Ιστορία των Γυναικών, από την αρχή.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου

Κείμενο: Μαρία Ράπτη

Κίνηση: Δημήτρης Βασιλειάδης

Τραγούδι: Νατάσα Κοψαχείλη

Επιμέλεια μουσικής: Θέατρο του Άλλοτε

Σχεδιασμός σκηνικών: Θέατρο του ‘Αλλοτε

Κατασκευή σκηνικών: Δημήτρης Βασιλειάδης

Σκηνικά αντικείμενα: Μη με λησμόνει art

Κατασκευή κοστουμιών: ‘Αννα Καλαϊτζίδου

Επιμέλεια μακιγιάζ: Anassa Beauty

Κατασκευή μάσκας: Δημήτρης Βασιλειάδης DistortMe

Δημιουργία αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου

Προωθητικό video: Τόμης Βρακάς

Φωτογραφίες: Λάμπρος Καζάν

Διανομή

Mari Jogensdatter Θεοδώρα Κωστάκου

Kirsti Sorensdatter Τατιάνα Οικονόμου

Else Knutsdatter Βάλια Γκαγκάτση

Maren Olsdatter Μαρία Σεμερτζίδου

Ingeborg Iversdatter Βαρβάρα Δουμανίδου

Anne Larsdatter Νατάσα Κοψαχείλη

John Cunningham Στέργιος Κωνσταντζίκης

Jens Randulf Δημήτρης Βασιλειάδης

Peter Magnus Δημήτρης Ελιάς

 

Πρόγραμμα νέου κύκλου παραστάσεων:

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 21:00

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στις 21:00

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 21:00

 

Στο Θέατρο Αυλαία Τσιμισκή 136 (Πλατεία Χανθ) τηλέφωνο 2310 230013

 

Προπώληση εισιτηρίων στο https://www.ticketservices.gr/event/theatro-avlaia-oi-magisses-tou-varnte/?lang=en και στο ταμείο του θεάτρου Αυλαία.

 

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65, ομαδικό: 12 ευρώ

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών.

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

 

«Αυτό που δολοφονείται βάναυσα στην ψυχή της γυναίκας από την απαρχή της ύπαρξης της, είναι η δύναμη της. Και η βεβαιότητα της ισότητας της. Με τη γέννηση της, αποκτά τη σφραγίδα του φύλου της. Ένα μεταφυσικό ορατό έγκαυμα που τη συνοδεύει μέχρι το θάνατο της, και της κλείνει κατάμουτρα τις πόρτες της ίσης μεταχείρισης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης. Αυτός ο ιστός που πλέκεται από πεθαμένες γυναίκες, από κορίτσια που βίαια δολοφονήθηκαν, από μητέρες, συζύγους, ερωμένες, αυτός ο αιμάτινος ιστός από αθώες θηλυκές ψυχές, εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο, και είναι σκληρός σαν ατσάλι και είναι αυτός που χτίζεται στους αιώνες των αιώνων, για δώσει στις γυναίκες, τη θέση που τους αξίζει. Δεν πεθαίνει ποτέ μια γυναίκα που δολοφονείται. Η ύπαρξη της μετουσιώνεται σε δύναμη. Μια δύναμη ικανή να κάψει τον κόσμο όλο.»