The Dragon Prince: spoiler-free παρουσίαση της 1ης σεζόν
Το The Dragon Prince (Ο Πρίγκιπας Δράκος) είναι μια νέα original animated σειρά για το Netflix από τον head writer και producer της σειράς Avatar: The Last Airbender, Aaron Ehasz. Η πρώτη σεζόν κυκλοφόρησε στις 14 Σεπτέμβρη του 2018 με μόλις 9 επεισόδια και αναμένουμε τη δεύτερη σύντομα, δηλαδή στις 15 Φεβρουαρίου του 2019, με τον ίδιο αριθμό επεισοδίων.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή της είδησης, οι λάτρεις του Avatar Aang ανυπομονούσαμε να δούμε αν ο Δράκος θα καταφέρει να μας συνεπάρει με τον ίδιο τρόπο και να μας ταξιδέψει τόσο με την ιστορία του, αλλά και τη μαγεία και τη μουσική του. Δεν είναι σωστό, κατά τη γνώμη μου, να συγκρίνουμε τόσο σκληρά δύο διαφορετικές δουλειές, ακόμα και από τον ίδιο συγγραφέα, αλλά είναι κάτι που μας βγαίνει αυθόρμητα μέσα στον ενθουσιασμό μας και λόγω της αγάπης μας για την εκάστοτε ιστορία.
Έτσι λοιπόν, έμεινα μακριά από κριτικές και γνώμες για τη σειρά (κάτι που ήταν πολύ δύσκολο στους κύκλους των social media που είμαι μέλος) μέχρις ότου ήρθε -σχεδόν- η στιγμή της κυκλοφορίας της δεύτερης σεζόν. Το σκεπτικό μου ήταν το εξής: αν μου αρέσει η πρώτη σεζόν θα έχω αμέσως την επόμενη να συνεχίσω, αν όχι, δεν πειράζει, δεν έχασα κάτι ελπίζοντας.
Προσπάθησα να παρακολουθήσω το Dragon Prince με καθαρό μυαλό και θεωρώ πως κατάφερα να πλάσω τη γνώμη μου χωρίς να επηρεαστώ από τα συναισθήματά μου για το Avatar, όσο μου ήταν δυνατόν. Η κριτική μου δεν θα έχει spoilers σχετικά με την πλοκή ή τους χαρακτήρες, αλλά θα πρέπει να περάσω σε μερικά επεισόδια πέρα από το πρώτο για να σχολιάσω κάποια σημαντικά ή ενδιαφέροντα σημεία.
Ο Πρίγκιπας Δράκος ξεκινάει αμέσως με μια αφήγηση της ιστορίας του μαγικού κόσμου της Xadia (Ζέιντια), μέσα στον οποίο θα ζήσουμε την περιπέτειά μας, μαζί με τους χαρακτήρες μας. Ανοίγει με μια τρομερή εικόνα ενός δράκου να πετάει στον ουρανό, ανάμεσα από λευκά σύννεφα και υπό το καθαρό φως του ζεστού ήλιου. Οι εικόνες που βλέπουμε μας γεμίζουν συναισθήματα και κάνουν το μάτι να ταξιδεύει σε όλη την οθόνη για να πιάσει κάθε μικρή λεπτομέρεια που δημιουργεί αυτήν τη φαντασμαγορική πανδαισία. Υπό μια πανέμορφη μελωδία, η οποία οδηγεί και οδηγείται από τα γεγονότα, μαθαίνουμε...
«Κατά τους παλιούς καιρούς, υπήρχαν μόνο έξι πρωτογενείς πηγές μαγείας, ο Ήλιος, η Σελήνη, τα Αστέρια, η Γη, ο Ουρανός και ο Ωκεανός. Αλλά χίλια χρόνια πριν, ένας μάγος από τους ανθρώπους ανακάλυψε το έβδομο είδος, τη Σκοτεινή μαγεία. Χρησιμοποιούσε την ίδια την ουσία των μαγικών πλασμάτων για να εξαπολύσει σκοτεινή δύναμη. Τρομοκρατημένοι από αυτά που έβλεπαν, τα Elves (ξωτικά) και οι Δράκοι αποφάσισαν να σταματήσουν αυτήν την τρέλα, διώχνοντας όλους τους ανθρώπους στα δυτικά, χωρίζοντας την ήπειρο στα δύο. Ανατολικά παραμένει η μαγική γη της Xadia και δυτικά δημιουργούνται τα ανθρώπινα βασίλεια.
Επί αιώνες, ο ίδιος Βασιλιάς Δράκος προστάτευε τα σύνορα από τις επιθέσεις των ανθρώπων που ήθελαν να διεκδικήσουν τις παλιές τους εκτάσεις γης και να ζήσουν ξανά μέσα στον κόσμο που έσφυζε από μαγεία. Τον αποκαλούσαν Thunder (Κεραυνό/Βροντή) γιατί όταν μιλούσε η φωνή του έκανε τον ουρανό και τη γη να σείονται.
Αλλά την παραμονή της τελευταίας μέρας του κύκλου του χειμώνα, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν ανύποπτη Σκοτεινή μαγεία για να σκοτώσουν τον Thunder. Έπειτα, χωρίς έλεος, κατέστρεψαν και τον μοναδικό του κληρονόμο, το αυγό του Πρίγκιπα Δράκου. Τώρα ο κόσμος βρίσκεται σε μια κατάσταση πολέμου χωρίς σταματημό, με τα Elves να θέλουν να πάρουν εκδίκηση για το φονικό και τους ανθρώπους να υπερασπίζονται τον δικό τους βασιλιά».
Η πρώτη σεζόν έχει τον τίτλο: Book 1, Moon, και αν πάρουμε παράδειγμα από τον τρόπο που ήταν δομημένες οι σεζόν του Avatar, τότε ίσως να υποθέσουμε πως θα έχουμε συνολικά επτά σεζόν, με την κάθε μια τους να φέρει τον τίτλο μιας από τις πηγές μαγείας που αναφέρθηκαν στην αρχή του πρώτου επεισοδίου, στην αφήγηση. Το πρώτο επεισόδιο -ή κεφάλαιο- ονομάζεται Echoes of Thunder (Ηχώ του Κεραυνού) και μέσα του γνωρίζουμε καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί στην ήπειρο και κυρίως στη δυτική μεριά, εκείνη των ανθρώπων.
Η ζωή του Βασιλιά Harrow απειλείται από δυνάμεις των Moonshadow Elves (Ξωτικά της Σκιάς της Σελήνης) που θέλουν να πάρουν εκδίκηση για το φονικό του Βασιλιά Κεραυνού, σκοτώνοντας τον ίδιο αλλά τον και διάδοχό του, τον μικρό Πρίγκιπα Ezran -ακριβώς όπως έπραξαν και οι ίδιοι οι άνθρωποι. Καθώς οι στρατιώτες και ο Μάγος Viren προσπαθούν να βρουν τρόπο να προστατεύσουν τον Βασιλιά, αποφασίζουν να στείλουν μακριά τον Πρίγκιπα Ezran μαζί με τον ετεροθαλή -και μεγαλύτερο ηλικιακά- αδερφό του, Callum.
Τα Moonshadow Elves προετοιμάζονται για να τρυπώσουν κρυφά στο παλάτι, δίνοντας όρκο μαγείας πως σαν ομάδα θα τη φέρουν εις πέρας, αλλιώς θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες -που θα δούμε σε μελλοντικά επεισόδια. Καταλαβαίνουν πως οι άνθρωποι τους περιμένουν λόγω μιας “λανθασμένης” επιλογής ενός μέλους της ομάδας τους, της Rayla, η οποία έχει ήδη δεθεί μαζί τους με όρκο. Μη μπορώντας να κάνουν διαφορετικά, θα πρέπει να συνεχίσουν με το σχέδιό τους και να βρουν τρόπο να συνυπάρξουν με την προδότρια Rayla, της οποίας οι πράξεις δεν ταιριάζουν με την ανατροφή των Moonshadow Elves.
Από τα πρώτα επεισόδια, γνωρίζουμε πολλούς από τους χαρακτήρες που θα δούμε εκτενέστερα παρακάτω. Αρχικά, ο Βασιλιάς Harrow παρουσιάζεται ως καλός, ευγενικός και γενναίος άνδρας ο οποίος θα παλέψει για τη ζωή του χωρίς να προσπαθήσει να κρυφτεί με οποιονδήποτε τρόπο (μαγικό ή μη) πίσω από ανθρώπινες ασπίδες. Η αγάπη του για τους γιους του φαίνεται ξεκάθαρα στη συμπεριφορά και στα λόγια του, χωρίς να διαχωρίζει τον Callum -του οποίου δεν είναι ο βιολογικός πατέρας- από τον Ezran -που είναι ο πραγματικός διάδοχος. Αργότερα, όμως, το προσωπείο του πέφτει -ή καλύτερα, το αφαιρεί ο ίδιος- δείχνοντάς μας μια σταγόνα του χαρακτήρα που έπρεπε να κρύψει βαθιά ώστε να μπορέσει να διοικήσει το βασίλειό του.
Η σχέση του Callum και του Ezran δείχνει δύο αγαπημένα αδέρφια που έχουν μοιραστεί ένα σωρό κουτές περιπέτειες και ο δεσμός που έχουν αναπτύξει είναι πραγματικά δυνατός. Τα αστεία που κάνουν μεταξύ τους, ο τρόπος που συνεννοούνται με τα μάτια ακόμα, φανερώνει βαθιά αγάπη και φιλία. Ο Callum είναι, φυσικά, πολύ προστατευτικός απέναντι στον Ezran και ο μικρός σκανταλιάρης και έξυπνος Πρίγκιπας σίγουρα τον έχει φέρει πολλές φορές σε δύσκολη θέση. Ίσως για αυτό να προσπαθεί να μάθει ξιφασκία, που βλέπουμε ξεκάθαρα πως είναι πέρα από τη φύση του, καθώς ο ίδιος έχει μια μεγάλη κλίση προς τη ζωγραφική. Ο Ezran, μαζί με το κατοικίδιό του, τον Bait (Δόλωμα), τρυπώνουν σε διάφορα μέρη που δεν θα έπρεπε να είναι, όπως η κουζίνα για να κλέψουν γλυκά ή το κρυφό δωμάτιο του Μάγου Viren που κρύβει πολλά μυστικά. Εκεί, θα βρουν το κλεμμένο αυγό του Πρίγκιπα Δράκου και η ζωή τους θα αλλάξει για πάντα.
Ο Μάγος Viren φαίνεται σαν ένας πολύ σοφός και έξυπνος άνθρωπος που θέλει το καλό του Βασιλιά Harrow -ήταν άλλωστε πολύ καλοί φίλοι οι δυο τους- αλλά ίσως τελικά να νοιάζεται λίγο περισσότερο για το Βασίλειο και τη γη της μαγείας στα ανατολικά, την Xadia. Έχει δυο παιδιά, την Claudia, που ακολουθεί τα χνάρια του στη μαγεία και τον Soren, ένα από τα κυριότερα μέλη της φρουράς του Βασιλιά Harrow. Ο Viren φέρεται πολλές φορές εγωιστικά, επιπόλαια και σκληρά, τόσο στους γύρω του αλλά και στα ίδια του τα παιδιά, κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε πού θα μπορούσε να φτάσει για να πετύχει τους στόχους του.
Ο Soren είναι χαρακτήρας που έχουμε συναντήσει ξανά στο παρελθόν, με την τιμή του να είναι το σημαντικότερο πράγμα για εκείνον και μια υψηλότερη θέση στη φρουρά του Βασιλιά να μοιάζει όνειρό του, αλλά βλέπουμε πως θέλει επίσης να ευχαριστήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί τον πατέρα του. Θα πάει, άραγε, κόντρα στα πιστεύω του, στην τιμή και την ορθότητα των πράξεων, για να φέρει εις πέρας κάποια ειδική αποστολή; Σίγουρα πίσω από τη χαλαρή εικόνα που προβάλει στους γύρω του για τον εαυτό του κρύβονται φόβοι και σκέψεις που θέλει να ξεκαθαρίσει και να μοιραστεί.
Η Claudia, από την άλλη, είναι μια από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες της σειράς, μιας και η συμπεριφορά της μοιάζει αρκετά “φρέσκια”. Είναι ευγενική και χαρούμενη, γελάει με παράξενα αστεία που κάνει η ίδια και γενικώς θα την αποκαλούσε κανείς… αλλόκοτη, κάτι που την κάνει ακόμα πιο συμπαθητική. Βλέπουμε, όμως, μια τρομερή αλλαγή κατεύθυνσης στη συμπεριφορά της σε ό,τι έχει να κάνει με τον πατέρα της. Εκεί που ο αδερφός της, ο Soren, μοιάζει να ζορίζεται λόγω της τιμής του και να αναλογίζεται τις πράξεις του, η Claudia δέχεται αμέσως εντολές και πράττει ανάλογα για να ολοκληρώσει την αποστολή της. Αλλάζει συμπεριφορά από τη μία στιγμή στην άλλη με έναν τρόπο που ρέει όμορφα και την κάνει πειστική σαν χαρακτήρα. Από την αρχή δεν δείχνει να αναθεωρεί ποτέ τις πράξεις της -δεν την νοιάζει τι πρέπει να κάνει- και ούτε νιώθει άσχημα για αυτές. Έχει ενσυναίσθηση και αυτό είναι το πιο σημαντικό της χαρακτηριστικό, αυτό που σίγουρα θα την κάνει να φτάσει όσο μακριά χρειάζεται για να πετύχει αυτό που θέλει -αυτό που πρέπει.
Τέλος, γνωρίζουμε τη Rayla. Μέλος των Moonshadow Elves, η Rayla αφήνει ελεύθερο έναν άνθρωπο τον οποίο έπρεπε να σκοτώσει και καταλήγει να διακινδυνεύσει το πέρας της αποστολής της ομάδας της, αλλά και τις ίδιες τους τις ζωές. Η συμπεριφορά της είναι διαφορετική από των υπόλοιπων που το μόνο που θέλουν είναι να πάρουν εκδίκηση με οποιονδήποτε τρόπο. Η Rayla θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του Βασιλιά, αλλά δεν έχει σκοπό να σκοτώσει οποιονδήποτε αθώο βρεθεί στον δρόμο της. Προσπαθεί να παλέψει με αυτά τα συναισθήματα και να γίνει σαν τους υπόλοιπους, αλλά το λάθος έχει ήδη γίνει και δεν μπορεί πια να αλλάξει. Η μόνη λύση είναι να βοηθήσει τα δυο αδέρφια, τον Callum και τον Ezran, να επιστρέψουν το αυγό του Πρίγκιπα Δράκου πίσω στην Xadia ώστε να σταματήσει αυτός ο φρικτός πόλεμος. Φυσικά, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα από όσο ακούγονται.
Ξέρω πως στάθηκα πολύ στους χαρακτήρες -ακόμα κι αν δεν τους ανέφερα όλους, όπως τη φοβερή θεία του Callum και του Ezran, ώστε να τη γνωρίσετε μόνοι σας και να νιώσετε την ίδια χαρά και έκπληξη με μένα- αλλά πιστεύω πως σε μια τέτοια ιστορία είναι εκείνοι που θα μας τραβήξουν κοντά τους και θα μας κρατήσουν δίπλα τους σε κάθε τους βήμα.
Περνώντας στη μουσική και το σχέδιο, ακούμε και βλέπουμε μια τρομερή πανδαισία που το αυτί και το μάτι δεν χορταίνουν. Τα δυο αυτά στοιχεία δένονται με έναν τόσο όμορφο τρόπο με την ιστορία και τις σκηνές (είτε μάχης, είτε όχι) αλλά και με το artwork που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν οι δημιουργοί. Προσωπικά, η μελωδία μου έφερε αναμνήσεις από το Avatar, αλλά όχι με κάποιον άσχημο τρόπο. Αντιθέτως, ανυπομονούσα να έρθουν εκείνα τα σημεία του κομματιού όπου θα άκουγα κάποιες νότες ή γνωστό μοτίβο, κάποιο όργανο που θα με πήγαινε λίγο πίσω στα παλιά, παρόλο που ο συνθέτης των δύο σειρών δεν είναι ο ίδιος.
Εδώ επιλέχθηκε ο Frederik Wiedman που έχει συνθέσει μουσική για πολλές animated σειρές και ταινίες (Batman, Justice League, Green Lantern) και, κατά τη γνώμη μου, το soundtrack του Δράκου ταιριάζει γάντι στην περιπέτεια, τη μαγεία και τις μάχες που βλέπουμε στην οθόνη μας. Ο Wiedman ερεύνησε ποια όργανα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ώστε να δημιουργηθεί μια μουσική κληρονομιά για την Xadia. Θα ακούσουμε ένθικ μελωδίες και όργανα αλλά και ταιριαστά βιολιά σε μερικούς χαρακτήρες ώστε να αποκτήσει ο καθένας τους το δικό του θέμα.
Για τον σχεδιασμό της σειράς δημιουργήθηκε μια νέα εταιρία, η Wonderstorm, της οποίας τα υψηλότερα στελέχη (co-founders) είναι “βετεράνοι” σχεδιαστές και game developers της Riot (League of Legends). Ο Justin Richmond έχει δουλέψει και ως game director στη Naughty Dog (Uncharted 3). Το The Dragon Prince είναι η πρώτη σειρά που δημιούργησαν οι Richmond, Aaron Ehasz (Avatar: The Last Airbender) και Justin Santistevan (πρώην head of of finance for research and development της Riot) αλλά δεν φαίνεται πως έχουν σκοπό να σταματήσουν εκεί. Θέλουν να συνεχίσουν να δημιουργούν σειρές, αλλά και video games, καθώς αυτό είναι το όνειρο πάνω στο οποίο χτίστηκε η νέα τους εταιρία. Αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν και ελπίζουν το κοινό να αγκαλιάσει τις νέες τους δημιουργίες, να ενθουσιαστεί μαζί τους και να διασκεδάσει μέσα από τις εμπειρίες που μαζί θα μοιραστούν. Σε συνεργασία με την MWM θέλουν να μεταφέρουν την ιστορία του Dragon Prince σε video game και εμείς ανυπομονούμε για αυτό, αλλά και για επόμενα projects.
Περνώντας ξανά στον κόσμο της Xadia, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί ένας σχολιασμός της μαγείας. Ο τρόπος χρήσης της είναι όμορφος και ταιριαστός στην ιστορία και στο χτίσιμο του κόσμου. Ο κάθε μάγος χρειάζεται υλικά για να κάνει κάποιο ξόρκι ή κάποια Primal Stone (Πρωτογενής Πέτρα) που κρατάει μέσα της συσσωρευμένη μαγεία μιας εκ των κύριων πηγών. Έπειτα, χρειάζεται είτε τον σχεδιασμό ενός ρούνου στον αέρα και την προφορά της σωστής λέξης στα Draconic. Άρα σκεφτόμαστε πως για να γίνει κάποιος μάγος, χρειάζεται και έναν δάσκαλο, γιατί η μαγεία δεν έρχεται έμφυτη, κάτι το οποίο ίσως γεννήσει μια τρομερή πλοκή για κάποιον από τους κύριους χαρακτήρες μας που θα αναπτύξει μια τέτοια κλίση.
Η πλοκή προχωράει πολύ γρήγορα και κάποιες φορές αναρωτιόμουν για τη θεωρία μου περί των επτά σεζόν, αλλά όσο περνάνε τα επεισόδια βλέπουμε πως ο κόσμος της Xadia είναι μεγάλος και απλώνεται πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε. Είναι, άλλωστε, μια ολόκληρη ήπειρος και οι τρεις χαρακτήρες μας πρέπει να διανύσουν τρομερή απόσταση για να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι τα σύνορα. Περνούν από διαφορετικά κομμάτια γης -πεδιάδες, λόφους, δάση, χιονισμένα βουνά και παγωμένες λίμνες- αλλά φαίνεται πως το ταξίδι τους θα είναι μακρύ.
Οι χαρακτήρες προλαβαίνουν να αναπτυχθούν σε πολλά επίπεδα και οι σχέσεις μεταξύ τους μπλέκονται και δένονται καλά και σταθερά. Κανείς δεν μοιάζει να κάνει κάτι απλώς για να το κάνει, αλλά γιατί έχουμε ήδη δει τη συμπεριφορά του και τα κίνητρά του. Ο Callum είναι εκείνος που ανακαλύπτει περισσότερο τον εαυτό του σιγά-σιγά, πτυχές που δεν γνώριζε πως κατείχε, ενώ ο μικρός πρίγκιπας Ezran δεν καταφέρνει να μου προκαλέσει τα ίδια συναισθήματα. Ίσως είναι ένα κομμάτι που θα δούμε πιο καθαρά στη δεύτερη σεζόν. Η Rayla είναι από τους πιο καταπιεσμένους συναισθηματικά χαρακτήρες και βλέπουμε με έναν πανέμορφο τρόπο να αντιμετωπίζει τις φυσικές συγκρούσεις μέσα από όμορφα χορογραφημένες μάχες, να διώχνει μακριά τα συναισθήματα που έχει μάθει πως είναι αδύναμα και κακά, να παλεύει συνεχώς με τους γύρω αλλά και με τον εαυτό της.
Θα κλείσω με μια φράση του Βασιλιά Harrow που χαράχτηκε αμέσως στο μυαλό μου, πάνω από τα έξυπνα αστεία του Callum, τις ατάκες του Ezran και τα σοβαρά λόγια της Rayla.
«The great illusion of childhood is that adults have all the power and freedom. But the truth is the opposite. A child is freer than a king».
(Η μεγαλύτερη αυταπάτη της παιδικής ηλικίας είναι πως οι ενήλικες έχουν όλη τη δύναμη και την ελευθερία. Αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Ένα παιδί είναι πιο ελεύθερο από έναν βασιλιά.)
Διαδικτυακές πηγές:
https://venturebeat.com/2017/11/30/wonderstorm-is-a-new-tv-and-game-studio-from-league-of-legends-and-uncharted-3-vets/
http://filmmusicreporter.com/2018/07/16/frederik-wiedmann-scoring-netflixs-the-dragon-prince/
https://www.inverse.com/article/49442-dragon-prince-soundtrack-and-season-2-release-date
Φιλμογραφία:
The Dragon Prince. Created by Aaron Ehasz, Justin Richmond for Netflix. Wonderstorm. 2018
Η Χρύσα Αναστασίου γεννήθηκε τον Μάρτη του 1992 στην πόλη των Ιωαννίνων. Σήμερα κατοικεί στην Ηγουμενίτσα, όπου και εργάζεται. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και πήρε το πτυχίο της με ειδικότητα σεναρίου. Αγαπάει τη συγγραφή και την ανάγνωση ιστοριών και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Περνά τον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο της παρακολουθώντας κινηματογραφικές ταινίες και παίζοντας video games.