Tale as old as time… Η αληθινή ιστορία του αγαπημένου παραμυθιού μικρών και μεγάλων, «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»
Μια φορά και έναν καιρό, το 1537 συγκεκριμένα, γεννήθηκε στην Τενερίφη ο Petrus Gonsalvus, ανυποψίαστος τότε για το ότι η ζωή του θα γινόταν, αιώνες αργότερα, ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια όλων των εποχών.
Γνωστός και ως ‘ο άνθρωπος του δάσους’, ο Gonsalvus έπασχε από υπερτρίχωση, πάθηση κατά την οποία τόσο το πρόσωπο, όσο και το σώμα καλύπτονται από τρίχες. Αυτό τον είχε καταδικάσει σε απομονωτισμό, ζώντας μια ημιάγρια ζωή, ώσπου το 1547, ο βασιλιάς Ερρίκος Β’ της Γαλλίας ενδιαφέρθηκε να τον δει από κοντά. Έτσι ο Gonsalvus παρουσιάστηκε στο βασιλικό δικαστήριο, όπου διαπιστώθηκαν η ευγένεια και η καλοσύνη που έκρυβε πίσω από το απεχθές παρουσιαστικό του. Ο βασιλιάς θέλησε να ανακαλύψει αν ο νεαρός, που δύσκολα ξεχώριζε αν ήταν άνθρωπος ή ζώο, μπορούσε να εξευγενιστεί. Με τη συμβολή της συζύγου του, Αικατερίνης των Μεδίκων, βρέθηκε μια λύση που ενδεχομένως θα βοηθούσε: η βασίλισσα ανέλαβε να βρει σύζυγο για τον Gonsalvus, θεωρώντας πως αυτό θα τον οδηγούσε στο να ανακαλύψει τη φύση του και να την ακολουθήσει. Επέλεξε την Catherine, κόρη ενός δικαστικού υπαλλήλου, η οποία ήταν ιδανική για το πείραμα λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς της.
Παρόλο που η βασίλισσα είχε στο μυαλό της το ενδεχόμενο η κοπέλα να αρνηθεί, εξαιτίας της αποκρουστικής εμφάνισης του Gonsalvus, η Catherine εξέπληξε τους πάντες. Συνηθίζοντας αμέσως την όψη του, κατάλαβε πως ήταν άνθρωπος και όχι ζώο, και οι δυο τους ανέπτυξαν μια υπέροχη σχέση. Παντρεύτηκαν και έκαναν 7 παιδιά, 4 εκ των οποίων έπασχαν από υπερτρίχωση και δόθηκαν σε οικογένειες αριστοκρατών, κάτι που λύπησε βαθύτατα το ζευγάρι, αλλά δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν. Αποσύρθηκαν στην Ιταλία, όπου έζησαν ευτυχισμένοι και αγαπημένοι μέχρι το 1618, όταν ο Gonsalvus πέθανε. Η Catherine απεβίωσε το 1623.
Η ιστορία τους άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία τον 18ο αιώνα έθρεψαν τη φαντασία της Gabrielle–Suzanne Barbot de Villeneuve και έγραψε το μυθιστόρημα La Belle et la Bête, που δημοσιεύτηκε ως συλλογή ιστοριών με τον τίτλο La Jeune Américaine et les contes marins -ανώνυμα τότε, υπέγραφε ως ‘Mme de V***’. Το έργο αυτό έμελλε να κρατήσει το ζευγάρι ζωντανό στην αιωνιότητα.
Η πρώτη αυτή ιστορία, έκτασης άνω των 100 σελίδων, εμβάθυνε στο παρελθόν του Τέρατος και της Πεντάμορφης, και μετέδιδε ως μήνυμα το να διακρίνει κανείς την καλοσύνη και την ευγένεια μέσα σε έναν άνθρωπο. Η εκδοχή αυτή περικόπηκε σημαντικά, θεωρώντας το backstory των πρωταγωνιστών περιττές πληροφορίες, από τη Jeanne–Marie Leprince de Beaumont, η συντομευμένη εκδοχή της οποίας κυκλοφόρησε σε συλλογή παραμυθιών με τον τίτλο Le Magasin des enfants, ou Dialogues d'une sage gouvernante avec ses élèves. Η επιτυχία της ήταν τόσο μεγάλη, που την καθιέρωσε στη συνείδηση του κόσμου.
Μέχρι σήμερα, το παραμύθι Η Πεντάμορφη και το Τέρας έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο, το θέατρο, σε πολλές εναλλακτικές εκδοχές παιδικού παραμυθιού κ.α. Ιδιαίτερα ξεχωρίζει όμως η ταινία La Belle et la Bête, από τον Jean Cocteau, με πρωταγωνιστές τους Josette Day και Jean Marais, που διαχρονικά κατέχει μεγάλη κινηματογραφική αξία.
Η ταινία διατηρεί πολλά από τα στοιχεία της πρωτότυπης ιστορίας της de Villeneuve: Ο πατέρας της Μπελ, στην επιστροφή του από ένα ταξίδι για δουλειά, χάνεται μέσα στο δάσος. Εκεί βρίσκει ένα κάστρο, με έναν υπέροχο κήπο από τον οποίο κόβει ένα τριαντάφυλλο, για να το δωρίσει στην Μπελ. Τότε όμως εμφανίζεται ο πυργοδεσπότης, ένα τέρας με μαγικές δυνάμεις, μισός άνθρωπος – μισός ζώο, που ζητά από τον έμπορο μία από τις 3 κόρες του, σε αντάλλαγμα για τη ζωή του. Η Μπελ είναι αυτή που θα θυσιαστεί για τον πατέρα της, και πηγαίνει με τη θέλησή της στο κάστρο. Εκεί θα ανακαλύψει πως πίσω από την τρομερή του όψη, το τέρας δεν είναι αυτό που δείχνει…
Το παρελθόν των πρωταγωνιστών θέλει το τέρας να είναι πρίγκιπας, που έχασε τον πατέρα του σε νεαρή ηλικία. Ήρθε κάποτε ο καιρός που η μητέρα του αναγκάστηκε να πολεμήσει για το βασίλειο και έφυγε, αφήνοντας να προσέχει τον γιο της μια κακιά νεράιδα. Όταν ο πρίγκιπας ενηλικιώθηκε, αυτή προσπάθησε να τον αποπλανήσει, κι επειδή αρνήθηκε τις προτάσεις της, τον μεταμόρφωσε σε τέρας.
Η Μπελ από την άλλη, ήταν στην πραγματικότητα καρπός του έρωτα ενός βασιλιά και μιας καλής νεράιδας. Κάποτε μια κακιά νεράιδα προσπάθησε να τη σκοτώσει, για να παντρευτεί τον βασιλιά πατέρα της, κι εκείνος την έστειλε να ζήσει με την οικογένεια ενός εμπόρου, μυστικά, ώστε να σώσει τη ζωή της.
Μία ακόμα ταινία που βασίστηκε στο πρωτότυπο μυθιστόρημα της Madame de Villeneuve, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα και κομμάτια που ο Cocteau άφησε ανεκμετάλλευτα, είναι αυτή του 2014, επίσης με τον τίτλο La Belle et la Bête. Γαλλική παραγωγή, σε σκηνοθεσία Christopher Gans, με τον Vincent Cassel στον ρόλο του Τέρατος και τη Léa Seydoux στον ρόλο της Πεντάμορφης, η ταινία ήταν ένα οπτικά μαγικό υπερθέαμα.
Η διασημότερη όμως εκδοχή του παραμυθιού, η οποία έχει γενιές φανατικών θαυμαστών μέχρι και σήμερα, είναι μια παραλλαγή της ιστορίας που μεταφέρθηκε το 1991 στη μεγάλη οθόνη, σε ταινία κινουμένων σχεδίων: το έργο Beauty and the Beast της Disney, ενδεδυμένο με το πιο εμβληματικό soundtrack της διαχρονικής αυτής ιστορίας.
Η Μπελ αυτή τη φορά είναι μοναχοπαίδι, βιβλιοφάγος, ζει σε ένα χωριό όπου κανείς δεν την καταλαβαίνει, ο υπερφίαλος γόης του χωριού την έχει βάλει στο μάτι και ο πατέρας της είναι ένας ‘τρελός’ επιστήμονας, που μπλέκει στις ίδιες περιπέτειες με τον αυθεντικό. Το Τέρας το συναντάμε πριν την ενηλικίωση του, είναι ένας νεαρός που ζει απομονωμένος στο κάστρο του, παρέα με τους εξίσου μαγεμένους υπηρέτες του και περιμένει μοιρολατρικά τη δυσοίωνη κατάρα που τον δένει με την αποκρουστική του μορφή, να εκπληρωθεί.
Η Disney επανακυκλοφόρησε την ταινία με νέα γραφικά, σε επαυξημένη έκδοση, side-stories της και κάθε φορά συναντούσε τον ίδιο ενθουσιασμό από τους λάτρεις της ιστορίας. Ώσπου έφτασε η στιγμή να κάνει κάτι μεγάλο:
Στις 16 Μαρτίου του 2017, έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μας το κλασικό παραμύθι της Disney, Beauty and the Beast, αυτή τη φορά σε live action μορφή. Το ρομαντικό μιούζικαλ φαντασίας αποτελεί σχεδόν πιστό remake της ομώνυμης ταινίας κινουμένων του 1991, σε σκηνοθεσία Bill Condon, με ένα cast εξαιρετικού ενδιαφέροντος: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Kevin Kline, Josh Gad, Ewan McGregor, Ian McKellen, Emma Thompson κ.α.
Στη μουσική επιμέλεια, για μια ακόμα συγκινητική φορά επιστρέφει ο Alan Menken, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως το σενάριο γράφτηκε από τους Stephen Chbosky και Evan Spiliotopoulos.
Ετοιμαζόμαστε λοιπόν να τραγουδήσουμε ξανά το “Tale as old as time”, στίχος απόλυτα ταιριαστός στη μαγική αυτή ιστορία!