Robert Jordan: η ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα του Φανταστικού

 

“He came like the wind, like the wind touched everything, and like the wind was gone.”

 

Robert Jordan

Robert Jordan

Πώς να περιγράψεις ένα ποτήρι νερό; Γιατί να το κάνεις; Γιατί να ασχοληθείς με τα βαρετά και φαινομενικά ανούσια της ζωής όταν μπορείς να γράφεις για δράκους, ιππότες, πριγκίπισσες και μαγεία;

Ένα ποτήρι νερό, όμως, είναι κάτι που μπορεί να σταθεί ως σύμβολο για πολλά πράγματα. Μπορεί να επιδείξει πλούτο, αν το ποτήρι είναι πολυτελές. Μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για κάποιον ταξιδευτή που δεν έχει τίποτα να πιει. Μπορεί να αποτελέσει σύμβολο παλαιότερων, καλών εποχών. Τότε που είχε κανείς κάτι καθάριο και αγνό. Ένα ποτήρι νερό δεν είναι απλώς ένα ποτήρι νερό, είναι ένας τρόπος για να αποτυπώσει κανείς έναν χαρακτήρα. Οι ιστορίες, άλλωστε, δεν είναι για τα αντικείμενα ούτε για τη μαγεία και τους δράκους. Είναι για τους ανθρώπους και για το πώς επηρεάζονται από αυτές.

Κάπως έτσι μιλάει ο συγγραφέας Brandon Sanderson για τον Robert Jordan στην επέτειο των δέκα χρόνων μετά τον θάνατο του δεύτερου. Κάπως έτσι ο Robert Jordan μάς έδειξε πώς μπορούμε να αφηγηθούμε ιστορίες και γιατί να το κάνουμε.

Γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 1948 στο Charleston (Νότια Καρολίνα) και αγάπησε τα βιβλία από πολύ νεαρή ηλικία. Έμαθε να διαβάζει στα τέσσερα και μέχρι τα πέντε είχε ήδη διαβάσει βιβλία μεγάλων συγγραφέων όπως ο Jules Verne και ο Mark Twain. Μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου πολέμησε και ο ίδιος, σπούδασε Φυσική και έπειτα εργάστηκε για το πολεμικό ναυτικό της Αμερικής. Μελετούσε με ασίγαστο ενδιαφέρον ιστορία και ήξερε από νωρίς πως ήθελε να γίνει συγγραφέας. Όταν κάπου γύρω στο 1977 συνειδητοποίησε πως η ζωή είναι πολύ μικρή, αποφάσισε να κάνει μόνο αυτό.

Το πραγματικό του όνομα ήταν James Oliver Rigney, Jr. Και έγραφε με πολλά ψευδώνυμα. Άλλοτε ως Jackson O’Reilly, Reagan O’Neal και Chang Lung και φυσικά ως Robert Jordan. Ως Chang Lung έγραψε κριτικές για θέατρο και χορό. Ως Reagan O’Neal έγραψε το The Fallon Blood το 1980, το The Fallon Bride το 1981 και το The Fallon Legacy το 1982. Ως Jackson O’Reilly έγραψε το Cheyenne Raiders το 1982. Με το ψευδώνυμο Robert Jordan έγραψε έπειτα τη σειρά « The Conan Chronicles» (1982- 1984).

Ξεκίνησε λοιπόν το 1977 να γράφει. Το πρώτο βιβλίο της σειράς «The Wheel of Time» το εμπνεύστηκε το 1984. Η σειρά αυτή επρόκειτο να γίνει μία από τις γνωστότερες και πιο δημοφιλείς σειρές και σύντομα κατέκτησε τις λίστες των best-sellers. Τον τίτλο της σειράς ο συγγραφέας τον εμπνεύστηκε από την ινδουιστική μυθολογία και το έργο έφτασε τα 44 εκατομμύρια αντίτυπα πωλήσεων παγκοσμίως. Μάλιστα, η σειρά ενέπνευσε τη δημιουργία ενός παιχνιδιού RPG, ενός soundtrack, καθώς και τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Με έντεκα μυθιστορήματα και περίπου 10.500 σελίδες, η σειρά «The Wheel of Time» παραμένει μία από τις πιο επιτυχημένες και μακροσκελείς.

Οι περισσότεροι συγγραφείς fantasy βασίζονται σε κλασικά μοτίβα του φανταστικού και σε πρότερα έργα. Ο Jordan φρόντιζε με την πάροδο του χρόνου να το προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, φέρνοντας τους ήρωές του αντιμέτωπους με το χάος, δημιουργώντας όλο και πιο σύνθετη και εφευρετική πλοκή. Έλεγε μάλιστα πως απολάμβανε το fantasy επειδή αποτελούσε ένα είδος μέσα στο πλαίσιο του οποίου μπορεί κανείς να μιλήσει για το σωστό και το λάθος ή το καλό και το κακό με την ίδια ψυχραιμία.

Έγραψε τη σειρά που τον έκανε διάσημο σε ένα παλιό αγροτόσπιτο, όπου τον περιέβαλαν σπαθιά, τσεκούρια, δόρατα, μαχαίρια καθώς και ένας ανθρώπινος σκελετός. Κυκλοφορούσε πάντα με εκκεντρικά καπέλα και μπαστούνια και σίγουρα δεν ήταν ο συνηθισμένος κύριος που θα συναντούσαμε σε μια κυριακάτικη βόλτα στην πόλη.

Το 2006 διαγνώστηκε με μια σπάνια ασθένεια για την οποία δεν υπήρχε θεραπεία. Διαβεβαίωνε παρ’ όλα αυτά το κοινό του πως θα επιβίωνε τα τέσσερα χρόνια ζωής που του δίνονταν και πως θα διέψευδε τους γιατρούς. Τελικά, έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του φρόντισε να κρατήσει πολλές σημειώσεις για τη συνέχεια της σειράς «The Wheel of Time» και μετά τον θάνατό του η σύζυγός του ανέθεσε την ολοκλήρωση του έργου του στον συγγραφέα Brandon Sanderson, που ήταν και είναι ένθερμος θαυμαστής και αναγνώστης του Robert Jordan. Λόγω των εκτενών σημειώσεων, το έργο δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε έναν μόνο τόμο, αλλά σε τρεις.

Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε αποφασίσει πολύ συνειδητά πως το «The Wheel of Time» έπρεπε να ολοκληρωθεί, είτε κατάφερνε ο ίδιος να το ολοκληρώσει είτε όχι. Έτσι, ξεκίνησε, γράφοντας την τελευταία παράγραφο της σειράς και, δουλεύοντας προς τα πίσω, συνέχισε να κρατά τις σημειώσεις για το υπόλοιπο έργο. Για τον Brandon Sanderson είναι ο μέντορας που δεν γνώρισε ποτέ, καθώς μέσα από τα γραπτά του έμαθε για ποιον λόγο είναι σημαντικό το να αφηγούμαστε ιστορίες από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο και την πλοκή.

Όπως κι αν τελικά κατέληξε η σειρά, ο Robert Jordan κατόρθωσε να συνοψίσει όλο το έργο της ζωής του στην απλή φράση «Life changes. Deal.».

Η σειρά «The Wheel of Time» αποτελείται από τα εξής έργα:

art for 'The Eye of the World', by Darrell K Sweet.

art for 'The Eye of the World', by Darrell K Sweet.

New Spring (2004 - Γράφτηκε ως prequel που τοποθετείται χρονικά είκοσι χρόνια πριν το The Eye of the World)

The Eye of the World (1990)

The Great Hunt (1990)

The Dragon Reborn (1991)

The Shadow Rising (1992)

The Fires of Heaven (1993)

Lord of Chaos (1994)

A Crown of Swords (1996)

The Path of Daggers (1998)

Winter’s Heart (2000)

Crossroads of Twilight (2003)

Knife of Dreams (2005)

The Gathering Storm (2009)

Towers of Midnight (2010)

A Memory of Light (2013)

 

Θα πρέπει κανείς να αγαπά πάρα πολύ τη συγγραφή για να μπορέσει να γράψει τόσο πολλά μέσα σε μια μόνο ζωή, όπως άλλωστε έκαναν και άλλοι συγγραφείς πριν και μετά τον Robert Jordan. Το σίγουρο είναι πως αποτελεί έμπνευση τόσο για το αναγνωστικό του κοινό όσο και για όσους απλώς ακούν την ιστορία της ζωής του. Μας θυμίζει πως αν αγαπάμε κάτι, αξίζει να το κυνηγάμε και να αφιερωνόμαστε ψυχή τε και σώματι σε αυτό που κάνουμε. Όπως έγραψε και ο ίδιος στο The Dragon Reborn «ο θάνατος έρχεται για όλους μας· μπορούμε μονάχα να επιλέξουμε πώς θα τον αντιμετωπίσουμε». Και πώς θα ζήσουμε τη ζωή μέχρι να έρθει, θα προσέθετα εγώ.

 

Πηγές

https://www.famousauthors.org/robert-jordan

https://www.theguardian.com/news/2007/oct/17/guardianobituaries.books1

https://www.tor.com/2017/09/18/brandon-sanderson-robert-jordan-writing-lesson/

https://brandonsanderson.com/robert-jo

 

“The Eye of the World”, πρώτο βιβλίο της σειράς “The Wheel of Time” του Robert Jordan

 

 

Συγγραφέας. Blogger. Podcaster. Η Φιλιώ (Φύλλις) Γαβριηλίδου ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να σταθούν ακίνητοι. Ζει για να γράφει, είτε αυτό αφορά το blog της είτε το επόμενο βιβλίο της. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και το κομμάτι εκείνο της φιλολόγου δε λέει να την αφήσει σε ησυχία· αποτυπώνεται στην αγάπη της για τα βιβλία και τη διαρκή αναζήτηση. Έχει αστείρευτη δίψα για γνώση και τόσο τα ενδιαφέροντά της όσο και οι ενασχολήσεις της περιστρέφονται γύρω από τη δημιουργικότητα και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει πως η δημιουργικότητα είναι το μονοπάτι προς την ευτυχία και πως ο πιο σύντομος δρόμος για να φτάσουμε εκεί είναι μέσα από το εσωτερικό μας παιδί.

Το 2017 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τον τίτλο Ονειρόκοσμος: Το Μέσο Φάσμα, ο Κρύσταλλος και ο Εφιάλτης ενώ θα τη βρείτε να αρθρογραφεί καθημερινά στο blog της "Φάε τη σοκολάτα σου" ή να συζητά στην εκπομπή της Phyllisophies με του καλεσμένους της για ιδέες και ιστορίες που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν.

Website: www.phyllisgabriel.com