21 «Μαγικά» μονοπάτια προς την αθανασία
Με τον χειμώνα να απλώνει αργά τα σκοτεινά του δίχτυα γύρω μας κανείς βρίσκει τον εαυτό του να συλλογίζεται την ύπαρξη, τον θάνατο και τη ζωή. Τα μυστήρια του Κάτω Κόσμου, του άγνωστου μετά, έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα απ’ την αρχή της έλλογης σκέψης της. Μυριάδες μύθοι έχουν επιχειρήσει να εξιχνιάσουν το φαινομενικό σκοτάδι που ακολουθεί το φως, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τον ενστικτώδη φόβο μας για το άγνωστο. Ποιος δεν φοβάται τον θάνατο; Την ανυπαρξία; Άλλοι πάλι, έχουν επενδύσει τις προσπάθειές τους στην εξερεύνηση μιας εναλλακτικής. Τι κι αν ποτέ δεν χρειαζόταν να πεθάνουμε; Ποιο θα ήταν το κέρδος και ποιο το τίμημα; Είναι η αθανασία θείο δώρο ή μια αβάσταχτη κατάρα;
Η φαντασία των ανθρώπων, τότε ακόμη που είχε ως μοναδικό τρόπο έκφρασης τον προφορικό λόγο αλλά κι ύστερα, όταν τα δημιουργήματά της αποτυπώθηκαν στο χαρτί, ονειρεύτηκε μια σειρά από πλάσματα αθάνατα, άτρωτα, αγέραστα. Τιτάνες και Θεούς, Δαίμονες και Πνεύματα, Βρικόλακες και Ξωτικά. Κι όμως, η ευχή πάντα παρέμενε, φυλαγμένη καλά στο βασίλειο της σκέψης και της φαντασίας: τι κι αν και εμείς, οι θνητοί, μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να γίνουμε αθάνατοι; Να μη χρειαστεί να αποχωριστούμε τη ζωή, έστω κι αν στην πορεία θα χρειαζόταν να αποχωριστούμε ό,τι έδινε νόημα σε τούτο το «δώρο» που με τίποτε δεν θέλαμε να μας κλέψουν;
Στο παρόν άρθρο, συγκεντρώσαμε 21 «μαγικά» μονοπάτια που θνητοί των μύθων, των θρύλων και του φανταστικού ακολούθησαν ακούσια ή εκούσια προς την αθανασία –εν γνώσει των πιθανών συνεπειών–, πολλές φορές επιλέγοντας σκοτεινές μεθόδους και καταπατώντας τους ηθικούς τους φραγμούς για να επιτύχουν το σκοπό τους.
Ο έρωτας μιας θεάς
Σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, όταν η Ηώς ή Εώς ή Αουρόρα (στην αντίστοιχη Λατινική εκδοχή του μύθου), αδερφή ή κόρη του θεού Ήλιου, απήγαγε τον νέο Τίθωνα, ζήτησε απ’ τον Δία να του χαρίσει το δώρο της αθανασίας. Παρ’ όλα αυτά ξέχασε να ζητήσει ο αγαπημένος της να παραμείνει αιώνια νέος κι έτσι, παρά τις προσπάθειές της ο Τίθωνας γέρασε, τα μαλλιά του άσπρισαν και το πρόσωπό του σημαδεύτηκε από ρυτίδες. Ο Τίθωνας θα ήταν καταδικασμένος να ζει αιώνια ταλαιπωρημένος απ’ τα βαθιά γεράματα που τον είχαν διεκδικήσει αν η Ηώ δεν ζητούσε απ’ τον Δία μια νέα χάρη: να μετατρέψει τον Τίθωνα σε τζιτζίκι. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου, οι δύο αιώνιοι ερωτευμένοι δραπέτευσαν στην Αιθιοπία, όπου έκαναν δυο γιους, τον Ημαθίωνα και τον Μέμνονα.
Το «φιλί» ενός βρικόλακα
Είτε πρόκειται για τον τρομερό Δράκουλα είτε για τον γοητευτικό Edward, οι βρικόλακες έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν έναν θνητό σε όμοιό τους, είτε με τη θέληση του είτε χωρίς. Αρκεί, φυσικά, στην πορεία να μην παρασυρθούν σκοτώνοντας από λάθος το «θύμα» τους. Η διαδικασία διαρκεί, σύμφωνα με ποικίλες αναφορές, μια νύχτα. Τα πάντα ξεκινούν με ένα δάγκωμα, συνήθως στο λαιμό, αποστράγγιση του αίματος και η μεταμόρφωση έχει ολοκληρωθεί. Σαφώς, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις, το τίμημα είναι μεγάλο. Γιατί, όντας πλέον κάποιος βρικόλακας, έχει χάσει την ψυχή του και η δίψα του για αίμα αποδεικνύεται πολλές φορές ακόρεστη.
Κάποιο Μαγικό Φίλτρο
Σύμφωνα με έναν Κινέζικο μύθο, ένας άνδρας ονόματι Hou Yi είχε στην κατοχή του ένα μαγικό φίλτρο ικανό να τον κάνει αθάνατο. Η δόση, ωστόσο, έφτανε μονάχα για ένα άτομο. Μη θέλοντας να αποχωριστεί τη γυναίκα του, ο Hou Yi της έδωσε το φίλτρο να το φυλάει για λογαριασμό του. Μια μέρα, ωστόσο, που ο You Yi έλειπε, ο μαθητής του Feng Meng προσπάθησε να κλέψει το φίλτρο. Η γυναίκα του Hou Yi, η Chang’e, γνωρίζοντας πως δεν μπορούσε να τον πολεμήσει, αποφάσισε να πιει το φίλτρο, το οποίο την έκανε να πετάξει στο φεγγάρι, όπου ζει ακόμη και σήμερα, παρατηρώντας τον κόσμο. Η απόλυτη μοναξιά είναι εδώ το τίμημα της αθανασίας.
Μια αγνή καρδιά
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου... Ποια είναι η πιο όμορφη σ’ ολόκληρη τη χώρα; Ο ναρκισσισμός κι η επιθυμία να ακούσει ξανά το δικό της όνομα ως απάντηση στην καθημερινή της ερώτηση στον μαγικό καθρέφτη, μπορεί να ήταν το βασικό κίνητρο της Κακιάς Βασίλισσας να θέλει να σκοτώσει τη Χιονάτη, στην αυθεντική ιστορία αλλά και στην κλασική μεταφορά της Disney. Σε μια σκοτεινότερη εκδοχή της ιστορίας, όπως αυτή παρουσιάζεται στην ταινία Snow White and the Huntsman, η Κακιά Βασίλισσα επιδιώκει τον θάνατο της Χιονάτης για έναν διαφορετικό λόγο: Για χρόνια η Κακιά Βασίλισσα καταβρόχθιζε τη νιότη από νεαρές κοπέλες για να παραμείνει νέα, ανανεώνοντας ένα ξόρκι που είχε υφάνει πάνω της η μητέρα της. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθρέφτη της, παίρνοντας στην κατοχή της την καρδιά της Χιονάτης, της θετής της κόρης και χειρότερης εχθρού της, θα γινόταν πραγματικά αθάνατη.
Τα Ροδάκινα της Αθανασίας
Σύμφωνα με την Κινεζική Μυθολογία και το έπος του 16ου αιώνα, Journey to the West, o Jade Emperor, ο πρώτος θεός ή βοηθός ενός απ’ τους Τρείς Αγνούς, και η γυναίκα του Xi Wangmu, φύτεψαν μια ροδακινιά που χάριζε καρπούς μια φορά κάθε τρεις χιλιάδες χρόνια. Τα ροδάκινα αυτά, λέγεται πως χάριζαν αιώνια ζωή σε όποιον τα έτρωγε, και γι’ αυτό ο Jade Emperor και η γυναίκα του τα προσέφεραν με χαρά στους άλλους θεούς, για να τους κρατήσουν ζωντανούς για πάντα. Σύμφωνα με το έπος, ανατέθηκε στον Sun Wukong, γνωστό και ως Monkey King, να προστατέψει τα ροδάκινα μα εκείνος έφαγε ένα, πράγμα που του χάρισε χίλια χρόνια ζωής. Για λίγο κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης και κανείς δεν μπορούσε να τον σκοτώσει, αφού πλέον ήταν αθάνατος. Όταν αποφάσισε να κηρύξει πόλεμο με τον ουρανό και τους θεούς, ο Βούδας τον ξεγέλασε και τον φυλάκισε για πέντε αιώνες.
Ένα πορτρέτο
Αν και η φύση της μαγείας που έκανε πράξη την ευχή του επώνυμου Dorian Gray δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, εκείνη έπιασε: έντρομος στη σκέψη της θνητότητάς του, ο Dorian ευχήθηκε το πορτρέτο του, ζωγραφισμένο στην ακμή της νιότης του από τον καλλιτέχνη και θαυμαστή της ομορφιάς του, Basil Hallward, να γερνάει αντί για εκείνον. Ευχήθηκε εκείνος να μείνει νέος για πάντα. Έτσι, κάθε σημάδι του χρόνου, κάθε σημάδι της αυξανόμενης διαφθοράς του Dorian αποτυπωνόταν πάνω στο πορτρέτο κι όχι στο κορμί του. Παρ’ όλα αυτά, μια ματιά στο τερατώδες πλέον πορτρέτο του ήταν αρκετή για να μεταφέρει πίσω στον ίδιο κάθε χρόνο και κάθε αμαρτία.
Η Φιλοσοφική Λίθος
Σύμφωνα με τον μύθο, η Φιλοσοφική Λίθος είναι μια αλχημική ουσία ικανή να μετατρέψει κάθε είδους μέταλλο σε χρυσό ή ασήμι αλλά και να παράξει το ελιξίριο της ζωής, το οποίο χαρίζει νιότη κι αθανασία. Αναφορές για την ύπαρξη της φιλοσοφικής λίθου υπάρχουν ήδη απ’ την Αρχαία Ελλάδα, σε απόκρυφα θρησκευτικά κείμενα αλλά και κατά τον Μεσαίωνα. Στον Βουδισμό και τον Ινδουισμό απαντάται μια παρόμοια ουσία, ονόματι Cintamani. Στον Μαγικό Κόσμο του Harry Potter, η Φιλοσοφική Λίθος βρίσκεται στα χέρια του θρυλικού –μα συνάμα υπαρκτού– αλχημιστή Nicolas Flamel, ο οποίος λέγεται πως είναι και δημιουργός της, κατακτώντας για τον εαυτό του αλλά και τη γυναίκα του την αθανασία. Τουλάχιστον, δηλαδή, για όσο καταναλώνουν το ελιξίριο της ζωής που παράγουν μέσω της λίθου.
Μια κατάρα
Σύμφωνα με τη μυθολογία της ταινίας Hocus Pocus, το 1693 ανήμερα το Halloween και κάπου κοντά στο Salem, τρεις αδερφές μάγισσες παρέσυραν ένα νεαρό κορίτσι στο σπίτι τους, ρουφώντας τη ζωή του για να γίνουν και πάλι νέες, σκοτώνοντάς τη στην πορεία. Ο αδερφός της κοπέλας, ονόματι Thackery, τις ακολούθησε και κατόπιν του θανάτου της αδερφής του αντιμετώπισε τις τρεις μάγισσες. Εκείνες τότε τον καταράστηκαν, μεταμορφώνοντάς τον σε μια μαύρη γάτα και καταδικάζοντάς τον να ζει αιώνια, με την αδυναμία του να σώσει την αδερφή του να βαραίνει για πάντα τη συνείδησή του. Σίγουρα όχι η καλύτερη αρχή για μια αιώνια ζωή, πόσο μάλλον αν κάποιος δεν επιθυμεί να είναι καλυμμένος με γούνα και να έχει ξαφνικά τέσσερα πόδια.
Η Αμβροσία ή Amrita
Σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, η αμβροσία είναι το φαγητό ή ποτό των θεών του Ολύμπου, φερμένο σε αυτούς από περιστέρια, και λέγεται πως προσέφερε μακροζωία ή ακόμα κι αθανασία σε όποιον την κατανάλωνε. Σε παραλλαγές του μύθου, η Αμβροσία είναι μια νύμφη, η οποία σερβίρει αμβροσία σους θεούς, κι αντίπαλος του θεού του Κρασιού, του Διονύσου.
Στην Ινδουιστική παράδοση, απαντάται η Amrita, που σημαίνει κυριολεκτικά «αθανασία» και μοιάζει με την αρχαιοελληνική αμβροσία. Οι θεότητες Devas, όντας αρχικά θνητές ή έχοντας χάσει την αθανασία τους εξαιτίας μιας κατάρας, αναζήτησαν έναν τρόπο να ανακτήσουν την αιώνια ζωή τους. Έτσι, συμμάχησαν με τους Asuras, τους εχθρούς τους για να δημιουργήσουν το νέκταρ amrita, αλλά εν τέλει τους ξεγέλασαν ώστε εκείνοι να μη δοκιμάσουν καθόλου. Λέγεται πως οι δάσκαλοι της γιόγκα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν απ’ το νέκταρ amrita, καθώς οι Devas έχυσαν λίγο στη Γη, στην προσπάθεια τους να το απομακρύνουν απ’ τους Asuras.
Ένα ασημένιο μήλο
Στα δυτικά της Narnia, στον Κήπο της Νιότης συναντά κανείς τη Μηλιά με τα Ασημένια Μήλα, προστατευόμενη από έναν φοίνικα. Τα μήλα τούτου του δέντρου, έχουν ξεχωριστές μαγικές ικανότητες, χαρίζοντάς τες στα δέντρα που φύτρωσαν κατόπιν απ’ τους καρπούς τους. Πρώτοι ανακάλυψαν το δέντρο ο Digory Kirke και η Λευκή Μάγισσα, γνωστή τότε ως Jadis. Ένα από τα ασημένια αυτά μήλα, χάρισε στην Jadis το δώρο της αθανασίας αλλά και ανεξάντλητη δύναμη. Ένα άλλο μήλο, το μήλο που ο Digory πήρε μαζί του και προσέφερε στον Aslan, γέννησε το πανίσχυρο Δέντρο Προστασίας.
Ένα ταξίδι στη Χώρα του Ποτέ
Η Χώρα του Ποτέ, η Ονειροχώρα ή, αυθεντικά, Neverland/Never Never Land, είναι εκείνη η χώρα που συναντά κανείς ταξιδεύοντας προς το δεύτερο αστέρι στα δεξιά, κι ευθεία ως το πρωί. Σε τούτη τη χώρα ζουν μια σειρά από φανταστικά πλάσματα καθώς κι ο επώνυμος Peter Pan, το αγόρι που αρνείται να μεγαλώσει. Για συντροφιά του, πέρα από τη νεράιδα Tinker Bell, ο Peter έχει τα Χαμένα Αγόρια, μια ομάδα παιδιών που κι εκείνα αρνούνται να μεγαλώσουν. Η μαγική Χώρα του Ποτέ φαίνεται να εκπληρώνει την επιθυμία τους αφού ο Peter αλλά και τα αγόρια δεν γερνούν ούτε μία μέρα όσο βρίσκονται εκεί, σύμφωνα τόσο με τα έργα του J.M. Barrie αλλά και τη μεταφορά τους από τη Disney. Ο Barrie έχει δηλώσει πως η Χώρα του Ποτέ βρίσκεται στον νου κάθε παιδιού, μαρτυρώντας πως η μαγεία της και η αθανασία που χαρίζει είναι στην ουσία μια ιδέα στο μυαλό κάθε ανθρώπου.
Το Φυτό της Αθανασίας
Σύμφωνα με τη μυθολογία της Βαβυλωνίας και το Έπος του Gilgamesh, υπάρχει ένα φυτό, όμοιο με το ιπποφαές, που χαρίζει αιώνια ζωή σε όποιον το φάει. Ο Gilgamesh, προβληματισμένος απ’ τον θάνατο του φίλου του Enkidu και φοβούμενος τη δική του θνητότητα, συναντά έναν άνδρα, τον Utnapishtim, ο οποίος λέει πως οι θεοί του χάρισαν το δώρο της αθανασίας όταν έφτιαξε ένα τεράστιο πλοίο, σύμφωνα με τις οδηγίες τους, για να επιβιώσει μια μεγάλη πλημμύρα. Του εξομολογείται, όμως, πως υπάρχει κι ένα φυτό που μπορεί να τον κάνει αθάνατο. Ακόμη κι όταν ο Gilgamesh εντοπίζει το φυτό, ποτέ δεν προλαβαίνει να το φάει, καθότι του το κλέβει ένα φίδι. Έτσι, μέχρι και σήμερα, δεν γνωρίζουμε αν πράγματι τούτο το φυτό μπορεί να εξασφαλίσει την αθανασία.
Ένα φυλαχτό από τεκτίτη
Ο Immortal Man της DC Comics, λαμβάνει το όνομά του αλλά και την αθανασία του, από τον ίδιο μετεωρίτη που κατέστησε αθάνατο τον αιώνιο ορκισμένο εχθρό του, Vandal Savage. Ο Immortal Man, ένας άνθρωπος των σπηλαίων τότε ονόματι Klarn κι αρχηγός της Bear Tribe, πολεμούσε τον Vandal (τότε γνωστό ως Vandar Adg of the Wolf Clan) όταν ένας μετεωρίτης προσέκρουσε κοντά τους. Ο Immortal Man, κατασκεύασε ένα φυλαχτό απ’ τον τεκτίτη που δημιούργησε η σύγκρουση του μετεωρίτη με το έδαφος, κατακτώντας κι εκείνος την αθανασία κι εξασφαλίζοντας πως κάθε φορά που θα πέθαινε, θα γεννιόταν και πάλι ως κάποιος άλλος, έχοντας πολλές απ’ τις δεξιότητες των προηγούμενων ζωών του αλλά όχι σίγουρα και τις αναμνήσεις του. Λησμονιά –ένας βαρύς φόρος για την αθανασία.
Ένα χρυσό, αυτή τη φορά, Μήλο
Σύμφωνα με τη Σκανδιναβική Μυθολογία, όλοι οι θεοί χρειάζονταν τα Χρυσά Μήλα για να διατηρήσουν την αθανασία και την αιώνια νιότη τους. Καθότι τους ήταν τόσο πολύτιμα, ανέθεσαν στην κόρη της θεάς της άνοιξης, την Idun, τη φύλαξή τους. Η Idun φυλούσε τα ώριμα μήλα στο μαγικό καλάθι της, κι όσα κι αν έβγαζε για να δώσει στους θεούς, λέγεται πως ο αριθμός τους μέσα στο καλάθι ποτέ δεν μειωνόταν. Όταν ο Loki την ξεγέλασε, παραδίδοντας τόσο αυτή όσο και τα Χρυσά Μήλα στον γίγαντα Thiassi, οι θεοί άρχισαν να γερνούν και να χάνουν τη δύναμή τους. Τότε, με τα τελευταία αποθέματα ενέργειας που διέθεταν, ανάγκασαν τον Loki να ανακτήσει τα μήλα, κι έτσι έγινε. Οι θεοί επανέκτησαν την αθανασία και τη νιότη τους, και η Idun επανήλθε στη θέση της ως φύλακας του οπωρώνα των Θεών.
Ένα (ή ίσως επτά) Horcrux
Ο τεμαχισμός της ψυχής ενός μάγου ή μάγισσας, πρόκειται για ένα απ’ τα πιο σκοτεινά είδη μαγείας και κρίνεται αυστηρά καταδικαστέο απ’ τους Μαγικούς Νόμους, ενώ στο Hogwarts έχει απαγορευτεί ακόμα κι η αναφορά του. Και με καλό λόγο, αφού για να επιτύχει το συγκεκριμένο είδος μαγείας προϋποτίθεται πως ο μάγος που επιθυμεί να τεμαχίσει την ψυχή του έχει πρώτα διαπράξει δολοφονία. Κατόπιν ο μάγος ή η μάγισσα, μπορούν να φυλάξουν το τεμαχισμένο κομμάτι της ψυχής τους σε ένα αντικείμενο, το οποίο πλέον ονομάζεται Horcrux. Το πρώτο Horcrux δημιουργήθηκε απ’ τον σκοτεινό Αρχαίο Έλληνα μάγο ονόματι Herpo the Foul, ανάμεσα σε πολλά σκοτεινά ξόρκια και κατάρες που κατασκεύασε στη διάρκεια της ζωής του. Η κατασκευή ενός Horcrux εξασφαλίζει πως ο δημιουργός του δεν θα πεθάνει ακόμα κι αν βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου, διότι ένα κομμάτι της ψυχής του παραμένει άθικτο κάπου στη Γη. Μονάχα ένας σκοτεινός μάγος είναι γνωστό πως δημιούργησε περισσότερα από ένα Horcruxes, επτά για την ακρίβεια: ο Λόρδος Voldemort.
Η γοργόνα Ningyo
Στην Ιαπωνική μυθολογία, υπάρχει ένα είδος γοργόνας ονόματι Ningyo. Όσοι το έχουν δει, το περιγράφουν ως μια διασταύρωση μαϊμούς με κυπρίνο. Παρά την, προφανώς, λιγότερο όμορφη εμφάνιση του πλάσματος σε σχέση με τις γοργόνες που έχουμε συνηθίσει, λέγεται πως όποιος φάει το κρέας μιας τέτοιας γοργόνας, γίνεται μεμιάς αθάνατος. Σύμφωνα με τον μύθο Yao Bikuni, τον μύθο δηλαδή της Οκτακοσαετούς Μοναχής, κάποτε ένας ψαράς έπιασε ένα ασυνήθιστο ψάρι κι αποφάσισε να φωνάξει τους φίλους του για να το δοκιμάσουν. Όταν εκείνοι αντίκρισαν το ανθρωποειδές πρόσωπο αποφάσισαν να μην το φάνε κι αντ’ αυτού τύλιξαν το μερίδιό τους σε χαρτί για να το πετάξουν. Ένας, όμως, από αυτούς, έχοντας πιει, ξέχασε να πετάξει το περίεργο ψάρι κι όταν γύρισε στο σπίτι του κι η κόρη του τού ζήτησε ένα δώρο, της το έδωσε. Τίποτα περίεργο δεν συνέβη κι ο άντρας ξέχασε τις ανησυχίες του. Η κόρη του μεγάλωσε και παντρεύτηκε, μα ύστερα σταμάτησε να γερνάει. Ο άντρας της μεγάλωσε και πέθανε. Ύστερα από πολλά χρόνια κι έχοντας χάσει αμέτρητους συζύγους και παιδιά, η γυναίκα αποφάσισε να μονάσει. Μετά από περίπου οκτακόσια χρόνια ζωής και προσευχής, της επετράπη να πεθάνει.
«Ανοιχτοί» Λογαριασμοί
Πάλι, σύμφωνα με τη μυθολογία του Μαγικού Κόσμου του Harry Potter, ένας μάγος ή μάγισσα που αφήνει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τον κόσμο των ζωντανών, είτε με τη μορφή φόβου, ενοχής ή ακόμα και θυμού, όταν πεθαίνει μπορεί να αφήσει πίσω του ένα «αποτύπωμα» του εαυτού του που λαμβάνει τη μορφή φαντάσματος. Απ’ ό,τι φαίνεται, τούτο δεν είναι το καλύτερο μονοπάτι προς την αθανασία –τουλάχιστον μακροπρόθεσμα. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Sir Nicholas, γνωστό και ως Nearly Headless Nick, λίγοι μάγοι επιλέγουν να γίνουν για πάντα μια ισχνή μορφή του άλλοτε εαυτού τους.
Οι Λάκκοι του Λαζάρου
Ένας απ’ τους εχθρούς του Batman, o Ra’s al Ghul, λέγεται πως επέκτεινε διαρκώς τη ζωή του, χρησιμοποιώντας τις φυσικές πηγές στους αποκαλούμενους Λάκκους του Λαζάρου. Ο Ghul ανακάλυψε την πρώτη τέτοια πηγή στη Σουηδία, ψάχνοντας έναν τρόπο να θεραπεύσει έναν ετοιμοθάνατο πρίγκιπα. Ωστόσο, οι πηγές με τα καταπράσινα νερά τους, πέρα από μακροζωία, φαίνεται να τρέλαιναν όποιον βουτούσε μέσα τους.
Ένας Φοίνικας
Στο σύμπαν της ταινίας Fairy Tail the Movie: Phoenix Priestess, όταν ενωθούν τα δυο κομμάτια της μυστικιστικής Phoenix Stone, που μέχρι πριν τετρακόσια χρόνια βρίσκονταν στην κατοχή του Fire Village, κάνει την εμφάνισή του ο θρυλικός Φοίνικας. Λέγεται, λοιπόν, πως όποιος πιει το αίμα τούτου του Φοίνικα, γίνεται αθάνατος… Τουλάχιστον για όσο ο Φοίνικας παραμένει ζωντανός.
Μια ευχή σ’ ένα Τζίνι
Μπορεί κανείς να μη ζήτησε αιώνια ζωή απ’ το αγαπημένο μας μπλε τζίνι απ’ τις ταινίες του Aladdin, μα δεν ισχύει και το ίδιο για το τζίνι της ταινίας DuckTales the Movie: Treasure of the Lost Lamp. Σύμφωνα με την ταινία αυτή, ο μάγος Merlock ήταν πριν πολλούς αιώνες ο αφέντης του τζίνι, ζητώντας του να του εκπληρώσει την ευχή της αθανασίας. Βέβαια, η αιώνια ζωή αλλά και η παντοδυναμία του μάλλον τον τρέλαναν, διότι στο παρόν της ταινίας αναζητά και πάλι το λυχνάρι του τζίνι, αυτήν τη φορά για να καταστρέψει τον κόσμο.
Ο καταρραμένος χρυσός των Αζτέκων
Στην ταινία Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl, το πλήρωμα του Μαργαριταριού του τίτλου είναι καταραμένο να παραμείνει αιώνια ζωντανό, μέχρι να επιστρέψει και το τελευταίο κομμάτι χρυσού απ’ τον θησαυρό του Hernán Cortés στο Isla de Muerta. Σαφώς, καθότι πρόκειται για κατάρα κι όχι για δώρο, υπάρχει και μια αρνητική πλευρά στην όλη υπόθεση. Μπορεί ο Captain Barbossa και το πλήρωμά του να είναι αθάνατοι κι άτρωτοι, μα κάτω απ’ το φεγγαρόφωτο αποκαλύπτεται η πραγματική φύση τους: είναι όλοι στην πραγματικότητα ζωντανά πτώματα. Απ’ την άλλη πλευρά, και σε αντίθεση με άλλους απέθαντους, διατηρούν τις αναμνήσεις και την έλλογη σκέψη τους, οπότε ίσως το τίμημα να μην είναι τόσο τρομερό.
Βιβλιογραφία, Φιλμογραφία και Διαδικτυακές Πηγές
Barrie, J.M. Peter Pan; the Boy Who Wouldn't Grow Up. 1904-1911.
batman.wikia.com/wiki/Ra%27s_al_Ghul
el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CF%8E%CF%82
en.wikipedia.org/wiki/Journey_to_the_West
Fairy Tail the Movie: Phoenix Priestess. Directed by Masaya Fujimori. A1 Pictures. 2012.
Guénon, René. Symbols of Sacred Science. 1962.
harrypotter.wikia.com/wiki/Ghost
harrypotter.wikia.com/wiki/Horcrux
Hocus Pocus. Directed by Kenny Ortega. Walt Disney Pictures. 1993.
Meyer Stephenie. Twilight. Little, Brown and Company. 2005-2008.
narnia.wikia.com/wiki/Silver_apple_tree
Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl. Directed by Gore Verbinski. Walt Disney Pictures. 2003.
Rowling, J.K. Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Bloomsbury. 1997.
Snow White and the Hunchman. Directed by Rupert Sanders. Universal Pictures 2012.
Stoker Bram. Dracula. Archibald Constable and Company. 1897.
Stone, J. I. and Walter M. N. Death and the Afterlife in Japanese Buddhism. University of Hawaii Press: Honolulu.
Wilde, Oscar. The Picture of Dorian Gray. 1890.
www.ancientpages.com/2016/01/02/the-golden-apple-myth-and-the-goddess-idun-of-scandinavia/
www.theguardian.com/childrens-books-site/2016/feb/08/top-10-chinese-myths