16 Καθρέφτες και Καθρεφτάκια του Μύθου και του Φανταστικού

Art by P.J.Lynch

Art by P.J.Lynch

Απ’ την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού οι καθρέφτες ήταν συνυφασμένοι με τη μαγεία, το φανταστικό και το Αλλόκοσμο. Κι αυτό γιατί απ’ την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος παρατήρησε το είδωλο του ν’ αντικατοπτρίζεται σε κάποια σκοτεινή υδάτινη επιφάνεια, απ’ την εποχή που ο Νάρκισσος αντίκρισε την αντανάκλαση του σε μια λίμνη και την ερωτεύθηκε, η παγκόσμια φαντασία συνέδεσε το όραμα τούτο με κάτι περισσότερο από μια απλή αντανάκλαση.

Επτά χρόνια γρουσουζιάς λένε πως περιμένουν όποιον σπάσει έναν καθρέφτη, κι αυτό γιατί η ψυχή χρειάζεται σύμφωνα με τους ίδιους επτά ολόκληρα χρόνια για να επιδιορθωθεί. Σύμφωνα με άλλους, οι αρχαίοι σιδηρουργοί, όταν σφυρηλατούσαν τις αστραφτερές κόψεις των σπαθιών τους, τις βουτούσαν μέσα σ’ ακίνητο νερό, αφενός για να παγώσει το μέταλλο και να σταθεροποιηθεί, μα επιπλέον γιατί στο νερό τούτο αντανακλούνταν οι ίδιοι, κι έτσι έκτοτε ένα μέρος της ψυχής τους θα εμπότιζε το σπαθί αυτό, καθιστώντας το ανίκητο. Σε πολλές περιοχές του κόσμου πίστευαν πως οι καθρέφτες ήταν πύλες για άλλους κόσμους ενώ στην Κίνα έτρεμαν ότι τα είδωλα τους στον καθρέφτη δεν ήταν καν είδωλα μα ένα τελείως διαφορετικό είδος, οι  Mirror People, που ζούσαν σε έναν κόσμο παράλληλο στη Γη, τον Fauna of Mirrors, και προσποιούνταν  πως ήταν τα είδωλα τους όχι πάντα με τους καλύτερους σκοπούς. Τέλος, φτάνοντας στο σήμερα, κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι κοιτώντας βαθιά μέσα σ’ έναν σκοτεινό καθρέφτη και προφέροντας τρεις φορές το όνομα Bloody Mary, το πνεύμα της, εγκλωβισμένο για την αιωνιότητα στον κόσμο των ειδώλων, θα έρθει να τους στοιχειώσει.

Αυτά είναι μονάχα ελάχιστα από τα εκατοντάδες παραδείγματα δεισιδαιμονιών και θρύλων γύρω απ’ τους καθρέφτες, τα διακοσμητικά αυτά αντικείμενα που απ’ την ημέρα εφεύρεσης τους τυλίχθηκαν σ’ ένα πέπλο μαγείας. Κι όμως, όπως και με κάθε άλλο πράγμα σε αυτό τον κόσμο, ορισμένοι καθρέφτες ξεχωρίζουν. Είναι πιο μαγικοί, έχουν δικό τους νου και θέληση, ίσως ακόμη και να μπορούν να μας μεταφέρουν σε νέους κόσμους. Το σίγουρο είναι πως έχουν μείνει χαραγμένοι στις σελίδες του φανταστικού και της ιστορίας.

The Evil Queen’s Magic Mirror (Snow White and the Seven Dwarves)

«Καθρέφτη καθρεφτάκι μου, ποια είναι η πιο όμορφη σ’ ολόκληρη τη χώρα;». Νομίζω πως δεν υπάρχει κάποιος ανάμεσα μας που να μη γνωρίζει τούτη την παραμυθένια ερώτηση, ειπωμένη απ’ την κακιά μητριά της Snow White στον Καθρέφτη της.  Κι απάντηση του πάντα η ίδια, «Εσύ βασίλισσα μου». Αυτό, μέχρι τη στιγμή που η Snow White έγινε επτά ετών και ήταν πλέον εκείνη η πιο όμορφη στο βασίλειο, τόσο όμορφη όσο το πρωινό φως. Ο καθρέφτης, που πάντοτε έλεγε την αλήθεια, είπε αυτό ακριβώς στην Evil Queen κι από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν τα προβλήματα της μικρής Snow White.

Ο μαγικός καθρέφτης της Evil Queen λέγεται πως σε διαφορετικές εκδοχές της γερμανικής προφορικής ιστορίας ήταν είτε ένας καθρέφτης τοίχου, όπως τον γνωρίζουμε ως και σήμερα, είτε ένας καθρέφτης χεριού, με τις απαραίτητες αλλαγές στις προσφωνήσεις του εντός του παραμυθιού. Η πρώτη, γνωστή, καταγραφή του, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε από τους αδερφούς Grimm, στο παραμύθι τους, Sneewittchen. Στην μεταφορά του παραμυθιού στη μεγάλη οθόνη από την Disney, μαθαίνουμε για πρώτη φορά την μαγική φύση του καθρέφτη: ένα πνεύμα είναι φυλακισμένο μέσα του για την αιωνιότητα, υποχρεωμένο να υπηρετεί τον εκάστοτε κάτοχο του καθρέφτη.

Art by Scott Gustafson

Art by Scott Gustafson

The Thuringian Queen’s Mirror (The Brothers Grimm)

Στην ταινία του Terry Gilliam, Brothers Grimm, συναντάμε άλλον έναν μαγικό καθρέφτη, ο οποίος λέγεται πως έχει βασιστεί σε εκείνον της Evil Queen. Μια Θουριγγιανή Βασίλισσα, για να προστατευτεί από την πανούκλα, πειραματίστηκε με τη μαύρη μαγεία, καθιστώντας τον εαυτό της αθάνατο, αλλά αποτυγχάνοντας να διατηρήσει τα νιάτα και την ομορφιά της, τα οποία υπάρχουν πλέον μονάχα μέσα στον καθρέφτη της, σαν μια ψευδαίσθηση. Στο παρόν της ιστορίας, η Βασίλισσα βρίσκει έναν τρόπο για να γίνει και πάλι όμορφη, κλέβοντας τη ζωή μέσα από δώδεκα νεαρά κορίτσια. Τρομερά ενδιαφέρουσα είναι η αυξανόμενη σύνδεση της Βασίλισσας με τον καθρέφτη της, και το όραμα της αλλοτινής ομορφιάς της που αντικρίζει σε αυτόν: είναι μάλιστα τόσο έντονη, που (spoiler) όταν ο καθρέφτης θρυμματίζεται στην κορύφωση της ταινίας, το ίδιο συμβαίνει και σε εκείνη.

Alice’s Looking Glass (Through the Looking-Glass, and What Alice Found There)

Στο sequel του κλασικού βιβλίου του Lewis Carroll, Alice in Wonderland, με τίτλο Through the Looking-Glass, and What Alice Found There, η επώνυμη ονειροπόλος Αλίκη αναρωτιέται πώς θα έμοιαζε ο κόσμος απ’ την αντικρινή όψη της αντανάκλασης ενός καθρέφτη.  Κι ενώ κάνει τούτη την σκέψη, σκαρφαλωμένη στο ράφι ενός τζακιού και κοιτάζοντας μέσα στον περίτεχνο καθρέφτη που κοσμεί τον τοίχο εκεί, ξάφνου συνειδητοποιεί πως μπορεί να βαδίσει μέσα του. Απ’ τη μια στιγμή στην άλλη εισέρχεται σε έναν νέο κόσμο, έναν κόσμο αλλιώτικο, έναν κόσμο που αποτελεί μια αντανάκλαση του δικού μας. Εκεί μια νέα περιπέτεια ξεκινάει για την Αλίκη, επανενώνοντας τη με παλιούς φίλους κι εχθρούς αλλά και διδάσκοντάς της μια σειρά από νέα μαθήματα.

The Beast’s Mirror (Beauty and the Beast)

Σε αρκετές απ’ τις εκδοχές του αγαπημένου γαλλικού παραμυθιού του 18ου αιώνα, συναντούμε έναν μαγικό καθρέφτη. Στην κλασική σειρά παραμυθιών του εκδοτικού οίκου Ladybird,  στον τοίχο του δωματίου της Belle στο κάστρο του Τέρατος, κρεμόταν ένας καθρέφτης, κάτω απ’ τον οποίο ήταν γραμμένο με χρυσά γράμματα ένα μήνυμα, που αποκάλυπτε ευθύς τη μαγική ικανότητα του καθρέφτη: να δείχνει στον κάτοχο του ό,τι ποθεί περισσότερο. Κατά έναν παρόμοιο τρόπο, στην ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, Beauty and the Beast, το Τέρας δίνει στην Πεντάμορφη έναν όμορφο καθρέφτη χειρός για να μπορεί να δει τον πατέρα της, όταν συνειδητοποιεί πόσο πραγματικά της λείπει. Στο αυθεντικό παραμύθι, τα δώρα του Τέρατος ήταν δύο: όταν το Τέρας επέτρεψε στην Πεντάμορφη να επισκεφθεί τον πατέρα της, με τον όρο να επιστρέψει ακριβώς μια εβδομάδα αργότερα, της χάρισε έναν καθρέφτη για να μπορεί να δει τι συνέβαινε στο κάστρο όσο εκείνη θα έλειπε κι ένα δαχτυλίδι για να μπορεί να επιστρέψει σε αυτόν μέσα σε μια στιγμή, αρκεί να το γυρνούσε τρεις φορές γύρω απ’ το δάχτυλό της.

The Devil’s Mirror (The Snow Queen)

Σύμφωνα με την αυθεντική ιστορία του Hans Christian Andersen, τούτος ο καθρέφτης ήταν πράγματι διαβολικός. Κι όχι μόνο γιατί τον σφυρηλάτησε ο ίδιος ο Σατανάς, αλλά γιατί ο καθρέφτης αυτός είχε την ιδιότητα ό,τι όμορφο καθρεφτιζόταν μέσα του να χαλάει κι ό,τι ήταν ήδη άσχημο, να γίνεται ακόμη χειρότερο. Ταξιδεύοντας τον σ’ όλη την υφήλιο, ο Σατανάς κι ακόλουθοι του, ήθελαν να δείξουν σε όλους πόσο άσχημος και σκοτεινός ήταν στην πραγματικότητα ο κόσμος. Κι αυτό, όμως, δεν τους ήταν αρκετό. Έτσι αποφάσισαν να πετάξουν τον καθρέφτη ψηλά στον ουρανό, για να περιγελάσουν τον ίδιο το Θεό και τους αγγέλους. Τότε συνέβη το κακό. Ο καθρέφτης έσπασε και τα κομμάτια του, μικρά και μεγάλα, σκόρπισαν σ’ ολόκληρη τη Γη, τρυπώνοντας στα μάτια των ανθρώπων, στα γυαλιά και τις καρδιές τους. Δυο από αυτά τα κομμάτια πόρθησαν και το κορμί του μικρού Kai· ένα τρύπωσε στην καρδιά του, παγώνοντας τη, κι ένα στο μάτι του, κάνοντας τον να τα βλέπει όλα άσχημα, όλα εκτός απ’ το χιόνι. Και τότε ήταν που έκανε την εμφάνιση της η τρομερή Snow Queen…

Στις ποικίλες μεταφορές του κλασικού παραμυθιού του Andersen, ο καθρέφτης του Διαβόλου λαμβάνει έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδια της Snow Queen να εξοντώσει τις άλλες τρείς εποχές, ώστε ο χειμώνας να κυριαρχήσει σε όλη την πλάση.

The Mirror of Erised by Nesskain

The Mirror of Erised by Nesskain

The Mirror of Erised (Harry Potter and the Philosopher’s Stone)

Τούτος ο καθρέφτης δεν ανήκε σε κάποιον άνδρα ονόματι Erised. Όχι. Το όνομά του, γραμμένο σ’ ένα μήνυμα στην κορυφή του, είναι η κατοπτρική γραφή της πραγματικής του ιδιότητας. Γιατί αυτός ο καθρέφτης δεν δείχνει την αλήθεια, μήτε το μέλλον. Μονάχα τη βαθύτερη επιθυμία εκείνου που ατενίζει μέσα του. O νεαρός Harry Potter, όταν τυχαία ανακαλύπτει τον καθρέφτη, βλέπει μέσα του τους νεκρούς γονείς του. O φίλος του, Ron Weasley, βλέπει τον εαυτό του αρχηγό της ομάδας Quidditch. Ο καθηγητής Quirrell βλέπει πως προσφέρει επιτέλους στον αφέντη του, τον Λόρδο Voldemort τη φιλοσοφική λίθο. Για τον μόνο που δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι είδε όταν κοίταξε μέσα στον καθρέφτη είναι ο σοφός καθηγητής Albus Dumbledore. Όταν ο Harry τον ρώτησε σχετικά, ο Dumbledore του απάντησε πως έβλεπε τον εαυτό του με ένα ζευγάρι μάλλινες κάλτσες. Βέβαια, τόσος οι περισσότεροι αναγνώστες της σειράς, όσο και ο ίδιος ο Harry, δεν πίστεψαν απόλυτα τα λεγόμενα του.

Ο καθρέφτης του Erised είναι μια πολύ παλιά κατασκευή και κανείς δεν ξέρει ποιος την κατασκεύασε ή πως έφθασε στη σχολή Hogwarts. Ήταν σύνηθες οι καθηγητές της σχολής να φέρνουν πίσω ενδιαφέροντα κειμήλια από τα ταξίδια τους και μπορεί κάπως έτσι να έφθασε στο κάστρο. Ξεχασμένος για χρόνια στο Room of Requirement, ο καθρέφτης του Erised –ύστερα από μερικές τροποποιήσεις του καθηγητή Dumbledore- αποτέλεσε την τελική δοκιμασία για όποιον επιθυμούσε να αποκτήσει τη φιλοσοφική λίθο στο ομώνυμο πρώτο βιβλίο της αγαπημένης σειράς.

Merlin’s (many) Mirrors

Απ’ το μύθο μέχρι και τη σύγχρονη λογοτεχνική παράδοση, ο γνωστός μάγος Merlin έχει παρουσιαστεί πολλές φορές ως κάτοχος ή ακόμη και δημιουργός μιας σειράς μαγικών καθρεπτών. Σύμφωνα με την παράδοση, στο θρυλικό δάσος Brocéliande συναντά κανείς το “Miroir des Fées”, τον Καθρέφτη των Νεράιδων, μια λίμνη στα ασημένια νερά της οποίας λέγεται πως λούσθηκε ο Merlin, επαναφέροντας τα λογικά του. Στο επικό ποίημα του Βρετανού Edmund Spenser (The Faerie Queene), ο Merlin κατασκευάζει έναν καθρέφτη ο οποίος δείχνει σε όποιον κοιτάζει μέσα του ό,τι επιθυμεί να δει, έχοντας την ικανότητα να απεικονίζει καθαρά κάθε πράγμα που υπάρχει σε τούτο τον κόσμο, είτε αυτό είναι μια ανεκπλήρωτη αγάπη είτε κάποια ύπουλη προδοσία. Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς Merlin του  T. A. Barron, με τίτλο The Mirror of Fate, ο Merlin, στην προσπάθεια του να σώσει την πατρίδα του από σκοτεινές δυνάμεις, ξεκινάει ένα ταξίδι. Τότε ανακαλύπτει έναν μαγικό καθρέφτη, τον προαναφερθέντα Καθρέφτη του Πεπρωμένου, που έχει την ικανότητα να αλλάξει τη μοίρα κάθε ανθρώπου. Στο βιβλίο της M. J. Putney, Dark Mirror, γίνεται λόγος για τους ποικίλους καθρέφτες του Merlin οι οποίοι, στα χέρια ανθρώπων που είναι προικισμένοι με το δώρο της μαγείας, λειτουργούν ως χρονοπύλες.

The Lady Of Shallot by Sidney Harold Meteyard

The Lady Of Shallot by Sidney Harold Meteyard

The Lady of Shallot’s Mirror (The Lady of Shalott)

Στη μπαλάντα The Lady of Shalott, η οποία βασίζεται σε μεσαιωνικές πηγές γύρω απ’ τον Αρθουριανό Μυθικό Κύκλο, ο Άγγλος ποιητής Alfred Lord Tennyson μας αποκαλύπτει την κατάρα της λαίδης του τίτλου: η Lady of Shallot, καταραμένη να ζει αιώνια κλεισμένη στον πύργο της, παρατηρεί τη ζωή στο Camelot μέσα από έναν καθρέφτη, ανήμπορη ωστόσο να μετέχει σε αυτή. Ο καθρέφτης τούτος, και το είδωλο που αποτυπώνεται σε αυτόν, αποτελεί μοναδική της διέξοδο απ’ τους τέσσερις γκρι τοίχους της πανύψηλης φυλακής της. Αυτό, βέβαια, μέχρι που στον καθρέφτη αντικρίζει τον Sir Lancelot κι αμέσως γυρίζει το βλέμμα της στο παραθύρι της. Η κατάρα της τότε ξεσπά, ο μαγικός καθρέφτης της σπάει, κι η Lady of Shallot ξεκινά το παρθενικό και συνάμα στερνό ταξίδι της προς την πόλη του Camelot, δίχως όμως ποτέ να φτάσει σε αυτό.

 Lord of the Jann’s Mirror (One Thousand and One Nights)

Στην ιστορία του Zayn Al-Asnam, ο πρίγκιπας αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας έναν δύσκολο άθλο: να βρει μια πανέμορφη νεαρή παρθένα και να την παραδώσει στον Lord of Jann, ένα είδος αρχέγονου Genie, ο οποίος του τάζει σε αντάλλαγμα για την εκπλήρωση του άθλου αυτού ό,τι πόθησε πότε ο πρίγκιπας.  Για να τον βοηθήσει, ο Lord of Jann χαρίζει στον Zayn Al-Asnam έναν μαγικό καθρέφτη. Ο καθρέφτης αυτός έχει την ικανότητα ν’ αποκαλύπτει αν μια κοπέλα είναι αγνή ή όχι. Αν η κοπέλα καθρεφτιστεί καθαρά μέσα του τότε είναι αγνή ενώ αν η εικόνα της είναι σκοτεινή και συννεφιασμένη δεν είναι.

Galadriel’s Mirror (The Lord of the Rings)

Στην τριλογία The Lord of the Rings του J. R. R. Tolkien, η Galadriel, κυρά του Lothlórien, είχε στην κατοχή της ένα ασημένιο δοχείο γεμάτο νερό μέσα στο οποίο κάποιος μπορούσε ν’ αντικρίσει μακρινά οράματα του παρελθόντος, το παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Το δοχείο αυτό ήταν γνωστό ως ο Καθρέφτης της Galadriel. Όταν η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού έμεινε προσωρινά στο Lothlórien στις 15 Φεβρουαρίου του έτους 3019 της Μέσης Εποχής, η Galadriel επέτρεψε στο Frodo Baggins να κοιτάξει στον καθρέφτη της, αγνοώντας το τι πιθανόν να έβλεπε μέσα σε αυτόν.

Cosmo’s Mirror (Phantastes)

Στο βιβλίο φαντασίας του Σκοτσέζου συγγραφέα George MacDonald με τίτλο Phantastes: A Faerie Romance for Men and Women, ο βασικός πρωταγωνιστής ονόματι Anodos, αφηγείται στον αναγνώστη το ταξίδι του στη μυστηριώδη Fairy Land. Και κάπου μέσα σ’ αυτό το φανταστικό οδοιπορικό, παραθέτει ιστορίες και ποιήματα που έχει διαβάσει. Μια από αυτές τις ιστορίες, μια ιστορία που διαβάζει σ’ ένα βιβλίο στο Fairy Palace, είναι αυτή του Cosmo, ενός νέου που ερωτεύεται μια γυναίκα που βλέπει μέσα σ’ έναν καθρέφτη. Η αγάπη του αυτή τον καταδικάζει σε μια αέναη αναζήτηση του καθρέφτη όταν αυτός εξαφανίζεται, καθιστώντας τον ένα αγχωμένο φάντασμα, δέσμιο του καθρέφτη. Ο μόνος τρόπος να απελευθερωθεί ο Cosmo απ’ το κατοπτρικό τούτο όραμα είναι να απελευθερώσει την κοπέλα ή να καταστρέψει τον καθρέφτη μια και καλή.

Uskglass’ Mirrors (Jonathan Strange & Mr. Norrell)

Στο βιβλίο της με τίτλο Jonathan Strange & Mr Norrell, μια φανταστική απόδοση της ιστορίας της Βρετανίας κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους του 19ου αιώνα, η Susanna Clarke μας διδάσκει πως «όλοι οι καθρέφτες είναι μαγικοί», κι ακόμη περισσότερο πως είναι όλοι τους συνδεδεμένοι. Βαδίζοντας κάποιος μέσα σ’ έναν καθρέφτη, βρίσκεται αντιμέτωπους με έναν απέραντο λαβύρινθο μονοπατιών και γεφυρών που είναι γνωστά ως King’s Roads, προς τιμήν του μάγου-βασιλιά της Βόρειας Αγγλίας, John Uskglass, ο οποίος τα κατασκεύασε. Κανείς δεν έχει βαδίσει στους Δρόμους του Βασιλιά για εκατοντάδες χρόνια και κανείς δε γνωρίζει που οδηγούν.

Galadriel's mirror, by Alan Lee

Galadriel's mirror, by Alan Lee

Crooked Mirrors (Kingdom of Crooked Mirrors)

Στην παραμυθένια σοβιετική ταινία του Aleksandr Rou, με τίτλο Kingdom of Crooked Mirrors (Королевство Кривых Зеркал, 1963), η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Vitali Gubarev, η νεαρή Olya Yukina εισέρχεται σ’ έναν κατοπτρικό κόσμο, βαδίζοντας μέσα σε έναν καθρέφτη. Σε τούτο τον κόσμο, στο βασίλειο των Στρεβλωμένων Καθρεπτών, συναντά τη Yalo, η οποία είναι το ακριβώς αντίθετό της, καθώς και μια σειρά από άλλους εκκεντρικούς χαρακτήρες, κάποιους καλούς και κάποιους… όχι τόσο. Βλέπετε, ο Βασιλιάς Yagupop LXXVII και όσοι κινούν τα νήματα της εξουσίας του, κατασκευάζουν τους Crooked Mirrors με τους οποίους ελέγχουν το νου και τη θέληση των κατοίκων του βασιλείου, αλλάζοντας λίγο-λίγο την πραγματικότητα.

Delver's Mirror (The Reaper's Image)

Η ιστορία τρόμου του Stephen King, με τίτλο The Reaper's Image, περιστρέφεται γύρω από έναν παλιό στοιχειωμένο καθρέφτη, κοιτάζοντας μέσα στον οποίο, αντικρίζει κανείς τον ίδιο το Χάρο. Όταν ο συλλέκτης παλαιών αντικειμένων  Johnson Spangler επισκέπτεται το Μουσείο Samuel Claggert για να αγοράσει τον θρυλικό ελισαβετιανό Delver's Mirror, αρχίζει και ξεδιπλώνει το κουβάρι της ταραγμένης ιστορίας του και των μυστηριωδών εξαφανίσεων που έχουν συνδεθεί με αυτόν. 

The Mirrors of Mirrorworld (Mirrorworld)

Εμπνευσμένο από τις ιστορίες των αδερφών Grimm, η σειρά βιβλίων των  Cornelia Funke και Lionel Wigram μας ταξιδεύουν σε ακόμη έναν φανταστικό κόσμο μέσα από έναν καθρέφτη. Όλα ξεκινούν όταν ο Jacob Reckless, το επίθετο του οποίου χαρίζει τον τίτλο του πρώτου βιβλίου της σειράς, ανακαλύπτει έναν περίεργο καθρέφτη στο εγκαταλελειμμένο γραφείο του νεκρού πατέρα του, καθώς κι ένα σημείωμα με κρυπτικές οδηγίες. Ένα άγγιγμα στον καθρέφτη είναι αρκετό για να τον μεταφέρει σε ένα σύμπαν όμοιο με το δικό μας, όπου η τεχνολογία όμως δεν έχει προοδεύσει και στη θέση της κυριαρχεί η μαγεία. Εκεί θα γνωρίσει το γένος των Goyl, και θα επιχειρήσει να σώσει τον αδερφό του απ’ την κατάρα της Dark Fairy.

Yata no Kagami/The Eight Hand Mirror (Shintoism)

Ο Yata no Kagami (八咫鏡) είναι ένας ακόμη μαγικός καθρέφτης, αποτελώντας έναν από τους τρείς Αυτοκρατορικούς Θησαυρούς της Ιαπωνίας μαζί με το σπαθί Kusanagi (草薙劍 Kusanagi no Tsurugi) και το κόσμημα Yasakani no Magatama (八尺瓊勾玉). Ο ιερός καθρέφτης τούτος, σύμφωνα με τον Σιντοϊσμό ή Σίντο -την πρωταρχική θρησκεία της Ιαπωνίας- αποτελεί σύμβολο της σοφίας και της ειλικρίνειας και κατασκευάστηκε από τη θεότητα Ishikoridome. Τόσο ο Καθρέπτης των Οκτώ Χεριών όσο και το κόσμημα Yasakani no Magatama λέγεται πως κρεμάστηκαν από ένα δέντρο για να προσελκύσουν τη θεότητα του ήλιου αλλά και του σύμπαντος Amaterasu, ώστε να βγει από μία σπηλιά. Ύστερα παραδόθηκαν στον εγγονό της Amaterasu, Ninigi-no-Mikoto, όταν εκείνος ξεκίνησε την προσπάθεια του να διαδώσει το μήνυμα της ειρήνης σε ολόκληρη την Ιαπωνία. Πολλές εκδοχές έχουν διατυπωθεί σχετικά με την τωρινή τοποθεσία του καθρέφτη Yata no Kagami αλλά και των άλλων δύο Αυτοκρατορικών Θησαυρών της Ιαπωνίας, έτσι που είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά αν πράγματι υπήρξαν κι ο μύθος τους υφάνθηκε πάνω σε τρία ήδη υπαρκτά αντικείμενα ή αν αποτελούν ένα ακόμη δημιούργημα της ανθρώπινης φαντασίας.

 

Βιβλιογραφία και Διαδικτυακές Πηγές

Andersen, H. C. Παραμύθια Άντερσεν. Εκδόσεις ΑΡΔΗΤΤΟΣ.

Barron, T.A. Merlin 4: The Mirror of Fate. Penguin. 1999.

Beauty and the Beast, Directed by Gary Trousdale. Starring  Robby Benson and  Paige O'Hara. Walt Disney Pictures. 1991.

Brothers Grimm Folk Tales, Templar Publishing, 1978

Carroll, L. Through the Looking-Glass, and What Alice Found There. Macmillan. 1872.

Clarke, S. Jonathan Strange & Mr Norrell. Bloomsbury. 2004.

Funke Cornelia and Lionel Wigram. Reckless. Chicken House. 2010.

http://broceliande.brecilien.org/Le-Miroir-aux-Fees

http://okami.wikia.com/wiki/Imperial_Regalia_of_Japan

https://www.mirrorworld.co.uk/news/index.php/chinese-mirror-myths/

https://www.poetryfoundation.org/poems/45359/the-lady-of-shalott-1832

https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/the-mirror-of-erised

King, Stephen.  Skeleton Crew. Putnam. 1985.

Kingdom of Crooked Mirrors. Directed by: Aleksandr Rou. Starring Olga Yukina & Tatyana Yukina. Gorky Film Studio. 1963.

MacDonald, George. Phantastes: A Faerie Romance for Men and Women. Smith, Elder & Co. 1858.

Putney M. J. Dark Mirror. St. Martin's Press. 2011.

Rowling, J. K. Harry Potter and the Philospher’s Stone. Bloomsbury. 1997.

Snow White and the Seven Dwarfs, Directed by David Hand, Walt Disney Productions, 1937

Southgate, V. Ladybird Tales: Beauty and the Beast. Ladybird. 2013.

Spencer Edmund. The Faerie Queene. William Ponfonbie. 1590.

The Brothers Grimm. Directed by Terry Gilliam. Starring Matt Damon, Heath Ledger,Lena Headey, Monica Bellucci. Dimension Films. 2005.

Tolkien, J. R. R. The Fellowship of the Ring. George Allen & Unwin. 1954.