Βιβλιο-πρόταση: «Το τέλος του θανάτου» του Liu Cixin από τις Εκδόσεις Selini
Επιτέλους ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το τρίτο και τελευταίο μέρος της απίστευτα δυνατής τριλογίας Ανάμνηση του παρελθόντος της Γης του Liu Cixin. Μετά το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο (βρείτε εδώ τις παρουσιάσεις μας: https://www.willowisps.gr/main/-seini/24/7/2020 https://www.willowisps.gr/main/-liu-cixin-seini/12/8/2019) σε σχετικά σύντομο διάστημα η εκδόσεις Selini κατάφεραν να μας δώσουν την τριλογία ολοκληρωμένη. Το τέλος του θανάτου με 855 σελίδες ήρθε να δώσει ένα πολύ δυνατό τέλος σε μια ιστορία γεμάτη τεχνολογία, ταξίδια στον χρόνο, διαστημικά ταξίδια, επιστήμη και φαντασία (ένα θα σας πω· η ιστορία ξεκινάει το 1967 και τελειώνει το 18.963.729 μ.Χ.). Πρόκειται για μια hard sci-fi τριλογία που έχει αφήσει το σημάδι της στην Sci-fi λογοτεχνία· τα 9 βραβεία που έχει συγκεντρώσει δεν είναι τυχαία. Σύντομα η τριλογία θα μεταφερθεί σε σειρά στο Netflix (κάτι που με προβληματίζει να πω την αλήθεια, καθώς μου φαίνεται απίστευτα δύσκολο να μπορέσει να αποδοθεί επιτυχώς μια τόσο πολυεπίπεδη τριλογία).
Το βιβλίο ξεκινάει τρέχοντας παράλληλα με τα όσα διαδραματίζονταν στον δεύτερο τόμο, Σκοτεινό Δάσος. Εδώ έχουμε διαφορετική οπτική στην αφήγηση καθώς και μια σύντομη υπενθύμιση στο τι έχει συμβεί έως τώρα. Ακολουθούμε έναν από τους βασικούς χαρακτήρες του προηγούμενου βιβλίου από την στιγμή που «ξυπνάει» από μια κατάσταση τεχνητής αδρανοποίησης, διάρκειας μισού αιώνα περίπου. Οι Τρισηλιανοί (εξωγήινος πολιτισμός) δεν έχουν φτάσει ακόμα στη Γη –από το πρώτο βιβλίο γνωρίζουμε πως η μαζική απόβαση από την στιγμή που ξεκινήσανε θα γινόταν σε 450 χρόνια! Είναι μια λύση η συμβίωση ή αυτός πλανήτης χωράει μόνο ένα είδος; Μπορεί η άμυνα της Γης να αντέξει; Μπορεί ο ανθρώπινος πολιτισμός να επιβιώσει και να αντεπεξέλθει στο Χάος που έρχεται;
Εδώ ο συγγραφέας για ακόμη μια φορά θέτει ζητήματα και προβληματισμούς σε σχέση με τα «όρια». Τα όρια της επιστήμης, της τεχνολογίας, της γνώσης αλλά και τα ανθρώπινα όρια και αντοχές. Είναι όλα επιλογές ή υπάρχει ένα όριο και στην ελεύθερη βούληση καθώς οι συνθήκες είναι αυτές που καθορίζουν το ποιες επιλογές έχουμε διαθέσιμες; Ο κόσμος μας, το σύμπαν, ενέχει την καταστροφή και το χάος, μπορούμε λοιπόν οι άνθρωποι, ως καταστρεπτικά όντα όπως έχει δείξει η ιστορία μας, να επιλέξουμε κάτι διαφορετικό; Η πλοκή που στήνει ο Liu Cixin είναι πολυδιάστατη και απίστευτα δεμένη με ανατροπές και εκπλήξεις καθώς και ευφυέστατες ιδέες (ανά τακτά διαστήματα καθ’ όλη την τριλογία ήμουν σε mood «Όντως τώρα;;;;»). Οι χαρακτήρες είναι δυνατοί και ρεαλιστικοί, τα κινέζικα ονόματα μπερδεύουν λίγο στην αρχή (όπως και στα προηγούμενα βιβλία) αλλά είναι κάτι που συνηθίζεται εύκολα μετά από λίγο (νιώθεις αρχικά κάτι αντίστοιχο με το χάος των ονομάτων όταν πρωτοδιαβάζεις Ρώσους κλασικούς ή Σκανδιναβικό νουάρ, μετά όμως στρώνει). Ο συγγραφέας πραγματεύεται –με επιτυχία κατά τη γνώμη μου– σε όλη την τριλογία το διαχρονικό ερώτημα «Είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν;», καθώς και όλες του τις προεκτάσεις, όπως το τι θα μπορούσε να συμβεί αν υπήρχαν άλλα ευφυή όντα κάπου εκεί έξω, το αν θα ήταν δυνατή η επικοινωνία και συνύπαρξη κ.λ.π. Επίσης, όμως, θέτει πολλά ζητήματα σχετικά με την τεχνολογία και την επιστήμη καθώς και με την εξέλιξη τους και όλα αυτά δομημένα πάνω σε πολύ γερές επιστημονικές βάσεις.
Προσωπικά έμεινα πλήρως ικανοποιημένη από το κλείσιμο της τριλογίας. Θα σας συνιστούσα να ξεκινήσετε την ανάγνωση από το πρώτο βιβλίο και να τα πάρετε με την σειρά καθώς έτσι όλα «κουμπώνουν» καλύτερα και θα απολαύσετε την ιστορία περισσότερο χωρίς κενά και μπερδεμένες καταστάσεις που θα σας κάνουν να τα παρατήσετε. Σίγουρα το βιβλίο αυτό είναι για αναγνώστες που αγαπούν την επιστημονική φαντασία και έχουν εξασκηθεί στο λογοτεχνικό αυτό είδος. Αν μπορούσα να περιγράψω κάπως αυτήν την αναγνωστική εμπειρία θα ήταν λέγοντας πως από το πρώτο μέχρι το τελευταίο βιβλίο ο συγγραφέας καταφέρνει ανά διαστήματα να προκαλεί μικρές εκρήξεις στον εγκέφαλο του αναγνώστη καθώς τον βυθίζει στα επίπεδα και τις διαστάσεις που δημιουργεί!
Καλές αναγνώσεις λοιπόν!
Περίληψη Οπισθόφυλλου:
To New York Times bestseller με το οποίο ολοκληρώνεται η μεγαλειώδης τριλογία του πιο επιτυχημένου και αγαπημένου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας της Κίνας. Μισό αιώνα μετά τη Μάχη της Αποκάλυψης, η αβέβαιη ισορροπία της Αποτροπής του Σκοτεινού Δάσους κρατά τους Τρισηλιανούς εισβολείς σε απόσταση. Η Γη απολαμβάνει μια άνευ προηγουμένου ευημερία εξαιτίας της διάχυσης της τρισηλιανής γνώσης. Καθώς η ανθρώπινης επιστήμη εξελίσσεται καθημερινά και οι Τρισηλιανοί υιοθετούν την γήινη κουλτούρα, φαίνεται πως οι δύο πολιτισμοί θα μπορέσουν να συνυπάρξουν ειρηνικά χωρίς την τρομερή απειλή του αμοιβαίου και βέβαιου αφανισμού. Όλα αυτά, όμως, δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση και σύντομα οι ισορροπίες θα ανατραπούν ξανά. Ο τελευταίος τόμος της Τριλογίας του Τρισήλιου ακολουθεί την ιστορία της ανθρωπότητας και των Τρισηλιανών μέχρι ένα τέλος που καμιά από τις δύο φυλές δεν θα μπορούσε να έχει φανταστεί… Ένα τέλος που ταυτίζεται με το θάνατο του ίδιου του σύμπαντος! Μετάφραση από Αγγλικά: Θωμάς Μαστακούρης Βραβείο Locus και Dragon καλύτερου μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας Υποψήφιο για βραβείο Hugo Βραβεία όλης της Τριλογίας: Hugo, Locus, Prometheus, John w. Cambell, Grand Prix de l'imaginaire, Canopus, Dragon, Kurd-Labwitz-Preis, Ignotius.
Λίγα λόγια για τoν συγγραφέα:
O Liu Cixin, γεννημένος το 1963, είναι ο εκπρόσωπος της νέας γενιάς συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας στην Κίνα και είναι αναγνωρισμένος ως η κορυφαία φωνή της. Έχει κερδίσει το Κινεζικό βραβείο Galaxy επί οκτώ συναπτά έτη, από το 1999 ως το 2006 και ξανά το 2010. Το αντιπροσωπευτικό του έργο, Το Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων, κέρδισε το βραβείο Hugo το 2015, ενώ ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Nebula, Cambel καθώς και το γαλλικό Grand Prix de l’imaginaire.
Τα έργα του έτυχαν παγκόσμιας αναγνώρισης λόγω της δυναμικής ατμόσφαιρας και της λαμπερής φαντασίας του. Το μυθιστόρημα του The Wandering Earth μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2019. Ενώ Το πρόβλημα των τριών σωμάτων και το Ball Lightning είναι τα επόμενα βιβλία που θα γίνουν κινηματογραφικές ταινίες. Ο Liu Cixin είναι μέλος της China Writers’ Association και της Shanxi Writers’ Association.
Βρείτε το βιβλίο εδώ:
http://www.psihalos.gr/selini/to-telos-tou-thanatou.html