Ο H.P. Lovecraft μέσα από τα «μάτια» της Sabrina – SPOILER ALERT

“The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear for the unknown”.

- H.P. Lovecraft

 

MV5BYmRiMDhhYzYtYjgwZS00NWY3LWIzYzktMjI4M2UwMjk2M2U0XkEyXkFqcGdeQXVyMTkxNjUyNQ@@._V1_.jpg

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε το όνομα Lovecraft; Σκοτάδι να απλώνεται, μια απέραντη άβυσσος γεμάτη τέρατα και αρχαίοι θεοί που διψούν για αίμα. Τι άλλο θα μπορούσατε να σκεφτείτε πέρα από αυτό που δημιούργησε ο πατέρας του κοσμικού τρόμου –μια εξ ολοκλήρου δική του λαογραφία που εμπνέει μέχρι σήμερα χιλιάδες καλλιτέχνες. Ανάμεσα τους βρίσκονται και οι συντελεστές του Chilling Adventures of Sabrina.

Η αγαπημένη μας μάγισσα μας αποχαιρέτισε στις 31 Δεκέμβρη με την τέταρτη σεζόν. Το Netflix έβαλε τίτλους τέλους σε ένα βιβλικών διαστάσεων ταξίδι με ένα συγκλονιστικό φινάλε, κατά τη γνώμη μου. Βρήκα την τέταρτη σεζόν αρκετά συναρπαστική για διάφορους λόγους, μολονότι είδα πως σήκωσε και θύελλα αντιδράσεων. Η βασική αιτία που με έκανε να την αγαπήσω λίγο περισσότερο από τις προηγούμενες τρεις ήταν το λαβκραφτιανό στοιχείο, που έρρεε άφθονο σε κάθε επεισόδιο.

Πώς προέκυψε όμως αυτό;

Ο Faustus Blackwood, πρώην αρχιερέας της Εκκλησίας της Νύχτας και τέως διευθυντής της Σχολής των σκοτεινών τεχνών, είναι εδώ και καιρό ένας παρίας που επιθυμεί να εκδικηθεί τη σύναξή του, επειδή στράφηκε εναντίον του. Αφού η άλλοτε Εκκλησία της Νύχτας, και νυν Τάγμα της Εκάτης, κατάφερε να επιβιώσει από τους παγανιστές, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τους οκτώ τρόμους που απελευθερώνει ο Blackwood με την ελπίδα να καταστραφεί όλο το σύμπαν. Τι πιο Λαβκραφτιανό από τον απόλυτο τρόμο που απειλεί να ρουφήξει όλο τον κόσμο; Μα δεν τελειώνουμε εκεί.

Πρώτα από όλα, ο πατέρας τόσων τεράτων έχει κάνει guest, θα λέγαμε, εμφάνιση σε περασμένες σεζόν. Το πέμπτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου είχε τίτλο Όνειρα στο σπίτι της μάγισσας, ενώ τα Βουνά της Τρέλας αναφέρονταν συχνά από τους χαρακτήρες. Στον τέταρτο κύκλο, όμως, ο αγαπημένος μας συγγραφέας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και φυσικά τα Βουνά της Τρέλας μας καλωσόρισαν στις χιονισμένες τους κορφές στο τελευταίο επεισόδιο.

Όσον αφορά τους τρόμους που ελευθέρωσε ο Blackwood, επτά από τους οκτώ προέρχονται από τον κόσμο του Lovecraft, ο οποίος ενώθηκε με μεγάλη μαεστρία με τη βιβλική υπόσταση της σειράς.

Ο πρώτος τρόμος ήταν το Σκοτάδι, που με τη μορφή νεκρών μεταλλωρύχων έσβησε κάθε φως, φυσικό και μη, με σκοπό το τέλος του κόσμου. Ο τρόμος αυτός δεν είναι άλλος από την κοσμική θεότητα Darkness που γνωρίσαμε μέσα από το lore του Κθούλου. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να βρούμε κοινά με το διήγημα Η κατάβαση του Χουάν Ρομέρο, αφού η ιστορία εξελίσσεται σε ένα ορυχείο το οποίο οδηγεί στην Άβυσσο, που τόσο φοβίζει και εξιτάρει τον Lovecraft.

Αφού η Sabrina Spellman και η Sabrina Morningstar καταφέρνουν να ξορκίσουν το πρώτο κακό, πρέπει να συγκεντρωθούν στην επόμενη απειλή που φτάνει στο Greendale, τον Απρόσκλητο (The Uninvited). Στη σειρά, ο Απρόσκλητος είναι ένας ρακένδυτος επαίτης που ζητάει φιλοξενία. Όποιος του την αρνηθεί, τον σκοτώνει. Στον Ξένο του Lovecraft, ο πρωταγωνιστής δεν είναι το ίδιο αιμοσταγής. Ο αφηγητής αυτής της ιστορίας είναι ένας τερατόμορφος άντρας που για χρόνια ζει απομονωμένος και όταν τελικά βγαίνει στον έξω κόσμο, προκαλεί πανικό λόγω της εμφάνισής του. Ωστόσο, δε σκοτώνει κανέναν.

Ο τρίτος τρόμος είναι ο Παράξενος (The Weird) και ο ερχομός του προοικονομείται με εικόνες ενός τεράστιου χταποδιού. Καλά καταλάβατε. Ο τρίτος τρόμος δεν είναι άλλος από τον Κθούλου. Ο γνωστός μεγάλος αρχαίος που βρίσκεται στην R’lyeh, κοιμάται και ονειρεύεται, ξύπνησε για λίγη ώρα και επισκέφτηκε το Greendale με την ελπίδα να υποδουλώσει την ανθρωπότητα και να κυριαρχήσει. Με εξαίρεση το μέγεθος, ο Παράξενος και ο Κθούλου ταυτίζονται απόλυτα. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι Το κάλεσμα του Κθούλου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό The Weird Tales.

Απτόητος από τις ήττες του, ο Faustus Blackwood παίρνει με τη βία από έναν πλανόδιο το Δαιμόνιο της διαστροφής (The Imp of Perverse). Το χρυσό κειμήλιο τον βοηθάει να δημιουργήσει μια διεστραμμένη πραγματικότητα, στην οποία δεν είναι πια παρίας, αλλά ο απόλυτος άρχοντας. Πηγή έμπνευσης για αυτόν τον τρόμο είναι ο Y'golonac, ένας ακόμα μέγα αρχαίος, θεός της διαστροφής με έντονο σαδιστικό χαρακτήρα.

Όταν η ύπαρξη δύο Σαμπρινών θέτει τα τρία βασίλεια (της Γης, του Παραδείσου και της Κόλασης) σε κίνδυνο αφανισμού μέσω σύγκρουσης, κάνει την εμφάνιση του ο Κοσμικός τρόμος. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε πολλά, καθώς ο Lovecraft είναι συγγραφέας αυτού του είδους. Σε μια προσπάθεια να προστατέψει αγγέλους, δαίμονες, μάγισσες και θνητούς η μία Sabrina προσφεύγει σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου συναντά τον έβδομο τρόμο (Ο έκτος είναι επηρεασμένος από τη Βίβλο και αφορά τον Λάζαρο).

Το παράλληλο αυτό σύμπαν δεν είναι παρά ένα στούντιο τηλεοπτικής παραγωγής, στο οποίο συναντάμε τις θείες από την κωμική σειρά Sabrina the Teenage Witch και φυσικά τον ομιλητικό και σαρκαστικό Salem. Η Sabrina νιώθει ότι όλη της τη ζωή θα παίζει έναν ρόλο, που στην πραγματικότητα είναι ο ίδιος της ο εαυτός. Τότε έρχεται αντιμέτωπη με τον Ατελείωτο (The Endless), ο οποίος ευθύνεται για το γεγονός ότι τα πάντα επαναλαμβάνονται δίχως εξέλιξη. Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε στην πραγματικότητα με έναν από τους μεγάλους αρχαίους, τον Tsasaidon, άρχοντα του ατελείωτου κενού.

Όλα όμως έχουν ένα τέλος και ο Ατελείωτος με τη Sabrina συνειδητοποιούν ότι ο όγδοος και μεγαλύτερος τρόμος έχει έρθει για να γράψει τον δικό του επίλογο. Φυσικά αναφέρομαι στο Κενό (The Void). Θα λέγαμε ότι πρόκειται για αυτή την απέραντη άβυσσο που κρύβει τον πιο σκοτεινό τρόμο της ανθρωπότητας, τη μεγαλύτερη έννοια στο σύμπαν του Lovecraft.

Στο τελευταίο επεισόδιο, λοιπόν, το οποίο αρχίζει με τη Mary Wordwell να διαβάζει το σύγγραμμα του αιδεσιμότατου Lovecraft με τον Παράξενο στο εξώφυλλο, το Κενό απειλεί να καταπιεί κάθε ύπαρξη. Η Sabrina προσφεύγει στα Βουνά της Τρέλας ψάχνοντας να βρει τρόπο να προστατέψει τους πάντες και κάπως έτσι πέφτει η αυλαία σε μια σειρά γεμάτη μαγεία και περιπέτεια.

Τα easter eggs, επομένως, είναι άφθονα και πιστεύω ότι θα ενθουσιάσουν κάθε θαυμαστή του Lovecraft. Εύχομαι να δούμε και σε άλλες παραγωγές στοιχεία του τεράστιου μύθου του και –γιατί όχι– μια σειρά ή ταινία με τους μεγάλους αρχαίους να σκορπούν το χάος.

 

Δείτε το τρέιλερ: