Κουνέλια και λαγοί του φανταστικού, από τη μυθολογία στον Bugs Bunny, τον Miyamoto Usagi και τον Frank
Άνοιξη, η εποχή που η φύση στολίζεται με τα γιορτινά της. Λουλούδια, σκανταλιάρικα έντομα που ερωτοτροπούν, χελιδόνια και μυρωδιές της γης πρωταγωνιστούν στις εξορμήσεις μας σε κάποιο πολύχρωμο λιβάδι ντυμένο με το εαρινό του «λουλουδάτο σεντόνι». Κάπου εκεί, ανάμεσα στις παπαρούνες και τα φυτά, μπορεί να διακρίνουμε δυο γούνινα γλυκά αυτάκια και μια φουντωτή ουρίτσα. Το συμπαθές πλασματάκι που μας παρακολουθεί έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη συνείδηση των ανθρώπων από αρχαιοτάτων χρονών και το συναντούμε από τη λαογραφία μέχρι και τις σύγχρονες τέχνες. Το αγαπημένο μας κουνέλι –ή ο λαγός, είναι άλλωστε τόσο κοντά συγγενικά– είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ερχομού της άνοιξης. Από τα πασχαλινά κουνελάκια με τα χρωματιστά αυγά στα χέρια μέχρι τα καρτούν και τους λογοτεχνικούς ήρωες, το ταξίδι μας μέσα στην «κουνελότρυπα» έχει πολλά να μας μάθει.
Εξετάζοντας τον πλούτο της παγκόσμιας μυθολογίας και της λαογραφίας με πρωταγωνιστές τα πλάσματα αυτά, διαπιστώνουμε πως σε πολλές παραδόσεις τα κουνέλια και οι λαγοί αναδείχθηκαν σε αρχέτυπα σύμβολα θηλυκότητας και μαγείας, σχετιζόμενα με τον σεληνιακό κύκλο, τον κύκλο της γονιμότητας, της μακροζωίας και της αναγέννησης. Αν σκάψουμε λίγο βαθύτερα στις ιστορίες τους, διαπιστώνουμε ότι είναι επίσης αντιφατικά, παράδοξα πλάσματα: σύμβολα τόσο εξυπνάδας όσο και ανοησίας, θηλυκότητας και αρρενωπότητας, δειλίας και θάρρους, ανεξέλεγκτης σεξουαλικότητας και παρθένας αγνότητας.
Σε ορισμένες χώρες, ο λαγός είναι ο αγγελιοφόρος της Μεγάλης Θεάς, που κινείται από το φως του φεγγαριού μεταξύ του ανθρώπινου κόσμου και του κόσμου των θεών. Η ένωση των κουνελιών, των λαγών και του φεγγαριού εντοπίζεται σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο –από την Ιαπωνία έως το Μεξικό, από την Ινδονησία έως τις Βρετανικές Νήσους. Στη Δυτική λαογραφία συναντάμε το Moon rabbit, το οποίο είναι οικείο και σε άλλες κοινωνίες. Στην Κίνα, για παράδειγμα, το «Σεληνιακό Κουνέλι» απεικονίζεται με γουδί και γουδοχέρι στο οποίο αναμιγνύει το ελιξίριο της αθανασίας, ενώ είναι ο αγγελιοφόρος μιας γυναικείας θεότητας του φεγγαριού και ο φύλακας όλων των άγριων ζώων.
Στην Αιγυπτιακή μυθολογία, οι λαγοί συσχετίστηκαν στενά με τους κύκλους του φεγγαριού. Επίσης πιστευόταν ότι οι λαγοί συνδύαζαν και τα δυο φύλα ταυτόχρονα κάτι που φαίνεται να ίσχυε και στην ευρωπαϊκή λαογραφία μέχρι τον 18ο αιώνα. Ένας θεός και μια θεά με κεφάλι λαγού αναπαριστώνται στα αιγυπτιακά τείχη των Δένδερων· η γυναίκα πιστεύεται ότι είναι η θεά Unut (ή Wenet), ενώ το αρσενικό είναι πιθανότατα μια αναπαράσταση του Osiris (που ονομάζεται επίσης Wepuat ή Un-nefer).
Στην ελληνορωμαϊκή μυθολογία, ο λαγός αντιπροσώπευε τη ρομαντική αγάπη, τη λαγνεία, την αφθονία και την εξουσία. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος πρότεινε το κρέας του λαγού ως θεραπεία για τη στειρότητα και έγραψε ότι ένα γεύμα λαγού ενίσχυε τη σεξουαλική έλξη για μια περίοδο εννέα ημερών. Οι λαγοί συσχετίστηκαν με την Άρτεμη, θεά του κυνηγιού, και συνεπώς οι νεογέννητοι λαγοί δεν θανατώνονταν αλλά αφήνονταν υπό την προστασία της. Τα κουνέλια ήταν ιερά και για την Αφροδίτη. Στην Ελλάδα, ένα κουνέλι ως δώρο ήταν κοινό σύμβολο αγάπης ανάμεσα σε ένα ανδρόγυνο. Στη Ρώμη, το ίδιο δώρο προοριζόταν να βοηθήσει μια άτεχνη γυναίκα να συλλάβει. Γλυπτά κουνελιών που τρώνε σταφύλια και σύκα εμφανίζονται τόσο στους ελληνικούς όσο και στους ρωμαϊκούς τάφους, συμβολίζοντας τον μεταμορφωτικό κύκλο της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης.
Η Freyja, η νορβηγική θεά της αγάπης, του αισθησιασμού και των γυναικείων μυστηρίων, συνοδεύεται συμβολικά από λαγούς. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ταξιδεύει με ιερό λαγό και αγριογούρουνο σε άρμα που το σέρνουν γάτες. Η Kaltes, η θεά της Σελήνης της σιβηρικής μυθολογίας, εμφανίζεται να περιπλανιέται στους λόφους με τη μορφή λαγού και μερικές φορές απεικονίζεται με κόμμωση και λαγουδίσια αυτιά. Η Eostre, η θεά του φεγγαριού, της γονιμότητας και της άνοιξης στον αγγλοσαξονικό μύθο, απεικονίζεται συχνά με το κεφάλι ή τα αυτιά ενός λαγού, και με έναν άσπρο λαγό στο προσκήνιο. Αυτός ο άσπρος λαγός έχει συνδυαστεί με τον Easter Bunny, τον πασχαλινό λαγό που έφερνε χρωματιστά αυγά στα παιδιά τη γιορτή του Πάσχα. Εκτενέστερη αναφορά στον Easter Bunny θα βρείτε στο ακόλουθο άρθρο: https://www.willowisps.gr/main/easter-bunny-osterhase-/13/4/2020.
Στην Ιρλανδία, λέγεται ότι το να φάει κανείς λαγό ήταν «σαν να τρώει τη γιαγιά του» ίσως λόγω της ιερής σύνδεσης μεταξύ λαγών και διαφόρων γυναικείων θεοτήτων και πολεμιστών ή εξαιτίας της πεποίθησης ότι οι ηλικιωμένες σοφές γυναίκες μπορούσαν να μεταμορφώνονται σε λαγούς κάτω από το φως του φεγγαριού. Οι Κέλτες χρησιμοποιούσαν κουνέλια και λαγούς για μαντεία και άλλες σαμανικές πρακτικές μελετώντας τα μοτίβα των κομματιών τους. Πίστευαν επίσης ότι τα κουνέλια έσκαψαν υπόγεια για να επικοινωνήσουν καλύτερα με τον κόσμο των πνευμάτων και ότι μπορούσαν να μεταφέρουν μηνύματα από τους ζωντανούς στους νεκρούς.
Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, οι λαγοί και τα κουνέλια άρχισαν να αντιμετωπίζονται με καχυποψία, ως πλάσματα συνυφασμένα με τις μάγισσες ή ως μάγισσες με μορφή ζώων. Πολλές λαϊκές ιστορίες μιλούν για άντρες που παρασύρθηκαν από λαγούς που ήταν στην πραγματικότητα μάγισσες μεταμφιεσμένες. Σε μια πολύ γνωστή ιστορία από τον Ντάρτμουρ, ένας δυνατός κυνηγός που ονομάζονταν Bowerman ενοχλούσε έναν κύκλο μαγισσών που ασκούσε τις τελετές του και έτσι μια νεαρή μάγισσα αποφάσισε να εκδικηθεί τον άντρα. Μεταμορφώθηκε σε λαγό, οδήγησε τον Bowerman σε ένα έλος και στη συνέχεια μετέτρεψε τον κυνηγό και τα κυνηγόσκυλά του σε σωρούς από πέτρες, οι οποίοι υπάρχουν μέχρι και σήμερα.
Μεταξύ των πολλών διαφορετικών παραδόσεων των Αμερικανών ιθαγενών, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ιστοριών που αναφέρονται σε κάποιο λαγό. Ο Nanabozho (ή Manabozho) ο Μεγάλος Λαγός, για παράδειγμα, είναι μια φιγούρα που βρίσκεται στις ιστορίες των φυλών Algonquin, Fox, Menoimini, Ottawa, Ojibwa και Winnebago. Σε μερικές ιστορίες, ο Nanabozho είναι ένας σεβαστός ήρωας, δημιουργός της γης, ευεργέτης της ανθρωπότητας φέροντάς της το φως και τη φωτιά, και δάσκαλος ιερών τελετών. Σε άλλες ιστορίες είναι κλέφτης ή πονηρός άρπαγας· μια αμφίσημη φιγούρα που χορεύει στη γραμμή μεταξύ του σωστού και του λάθους.
Στη βορειοαμερικανική λαογραφία επικρατούν οι ιστορίες για το μυθικό πλάσμα Jackalope, ένα πλάσμα που αναπαρίσταται ως κουνέλι ή λαγός με κέρατα αντιλόπης. Ο θρύλος μπορεί να έχει μεταφερθεί στη Βόρεια Αμερική από Γερμανούς μετανάστες και πιθανόν προέρχεται από το Raurackl, το κερασφόρο κουνέλι της γερμανικής λαογραφικής παράδοσης.
Κουνέλια και λαγούς ως πλάσματα που εξαπατούν συναντάμε σε πολλές χώρες. Στην Ινδία, για παράδειγμα, έχουμε τις ιστορίες Panchatantra. Εκεί εμφανίζεται ο λαγός ως ένας τρελός απατεώνας που νικάει τον ελέφαντα και το λιοντάρι σε μια έξυπνη και πονηρή μάχη, ενώ στα θιβετιανά παραμύθια ο γρήγορος λαγός ξεπερνάει τα τεχνάσματα του τίγρη. Στην Ιαπωνία, η αλεπού είναι το κύριο ζώο της πονηρίας, αλλά και οι λαγοί είναι έξυπνοι. Οι λαγοί στα ιαπωνικά παραμύθια τείνουν να είναι έξυπνοι και κακοί χαρακτήρες σε αντίθεση με τις αλεπούδες (kitsune), οι οποίες είναι πιο σαγηνευτικες, μυστηριώδεις και επικίνδυνες.
Ακόμα και στην Αφρική συναντάμε λαγούς που εξαπατούν τους άλλους. Σε μια παναφρικανική ιστορία, η Σελήνη στέλνει τον λαγό, τον θεϊκό αγγελιοφόρο της, στη Γη για να δώσει στην ανθρωπότητα το δώρο της αθανασίας. Αλλά ο λαγός, στο ρόλο του απατεώνα, καταφέρνει να κάνει το αντίθετο, παραδίδοντας τη θνησιμότητα και φέρνοντας τον θάνατο στον ανθρώπινο κόσμο. Η Σελήνη θυμωμένη χτυπά τον λαγό με ένα ραβδί, χωρίζοντας τη μύτη του (όπως παραμένει έως και σήμερα).
Αφρικανικές ιστορίες λαγών ταξίδεψαν στη Βόρεια Αμερική με τα πλοία των σκλάβων, αναμεμιγμένες με ιστορίες κουνελιών άλλων φυλών, και μετατράπηκαν στις διάσημες ιστορίες του Br'er Rabbit του Αμερικανικού Νότου. Αυτές οι ιστορίες μεταφέρθηκαν προφορικά μεταξύ των σκλάβων, για τους οποίους ο Br'er (Brother) Rabbit ήταν ο τέλειος ήρωας, κερδίζοντας ισχυρότερους αντιπάλους μέσω της νοημοσύνης και της εξυπνάδας του. Οι ιστορίες του Br'er Rabbit γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν από τον Joel Chandler Harris τον 19ο αιώνα σε μια πλέον κλασική συλλογή με αφηγητή τον φανταστικό θείο Ρέμους. Την ίδια στιγμή, ο λαογράφος Alcee Fortier έγραφε τις λαϊκές ιστορίες της νότιας Λουιζιάνας, συμπεριλαμβανομένων των υπέροχων ιστοριών ενός αγαθού κουνελιού ονόματι Compair Lapin, που μπλέκεται σε διάφορες περιπέτειες και στο τέλος καταφέρνει να ξεγλιστρήσει. Θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόγονος του γνωστού σε όλους μας Bugs Bunny.
Διανύοντας τη μυθολογική κουνελοτρυπα και φτάνοντας στο σήμερα βλέπουμε το κουνέλι-λαγό να πρωταγωνιστεί σε διάφορες μορφές τέχνης, αρχής γενομένης από τη λογοτεχνία.
Είναι σε όλους γνωστό από τα παιδικά μας χρόνια το «Λευκό κουνέλι», ο φανταστικός ήρωας του βιβλίου Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του συγγραφέα Charles Lutwidge Dodgson, με το ψευδώνυμο Lewis Carroll. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1865 και από το πρώτο κεφάλαιο συναντάμε τον λευκό κούνελο που με ένα ρολόι ανά χείρας πανικόβλητος λέει πόσο πολύ έχει αργήσει. Η Αλίκη παραξενευμένη τον ακολουθεί και καταλήγει στη Χώρα των Θαυμάτων. Ο λευκός κούνελος παρουσιάζεται ξανά προς το τέλος ως κήρυκας της Ντάμας Κούπα. Το βιβλίο έχει μεταφερθεί στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη αρκετές φορές, με πρώτη την ταινία της Cecil M. Hepworth το 1903.
Ένα πάλι γνωστό λογοτεχνικό κουνέλι είναι ο Peter Rabbit, ήρωας των ιστοριών της Beatrix Potter. Οι ιστορίες του περιλαμβάνονται σε πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν από το 1902-1912, στα οποία ο συμπαθής κούνελος ζει και συμπεριφέρεται όπως οι άνθρωποι. Φοράει ανθρώπινα ρούχα και ζει με τη μητέρα του και τις αδερφές του σε μια τρύπα, όπως όλα τα κουνέλια, χρησιμοποιώντας όμως ανθρώπινα αντικείμενα. Τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες και έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.
Ποιος δεν ξέρει το διάσημο κουνέλι της νουβέλας του 1981 Who Censored Roger Rabbit? από το Gary K. Wolf, που διασκευάστηκε και έγινε η πασίγνωστη ταινία Who Framed Roger Rabbit (1988); Ο καρτουνικός ήρωας με την πανέμορφη Jessica Rabbit, που ακροβατεί ανάμεσα στον κόσμο των ανθρώπων και τον κόσμο του φανταστικού, βρίσκεται μπλεγμένος σε μια συνομωσία φόνου. Στη διαλεύκανση του φόνου πρωτοστατεί ο ντετέκτιβ Eddies Valiant.
Γνωστός ακόμα είναι και ο Buster Baxter, φίλος του Arthur, του ηρώα των παιδικών βιβλίων που γράφτηκαν από τον Marc Brown και αργότερα έγιναν Αμερικανική σειρά. Ο Buster Baxter είναι ένα λευκό ανθρωπόμορφο κουνέλι και φορά ένα τιρκουάζ μακρυμάνικο πουκάμισο και σκούρο τζιν. Έχει άσθμα, εμμονή με εξωγήινους, ενδιαφέρεται για την κωμωδία, είναι ερασιτέχνης ντετέκτιβ και λατρεύει το φαγητό και την κηπουρική. Επίσης διατηρεί τα τρόφιμα που έχουν λήξει στο δωμάτιό του και στο θρανίο του.
Ιδιαίτερα αγαπητός στα παιδιά είναι και ο Λαγός από τη σειρά ιστοριών του βιβλίου Winnie-the-Pooh (1926) από τον Alan Alexander Milne που έγινε σειρά ταινιών από τη Walt Disney. Ο κιτρινωπός λαγός είναι πιστός φίλος της παρέας του Winnie αλλα και γκρινιάρης μερικές φορές.
Ίσως όχι τόσο γνωστό είναι το κουνέλι Bunnicula, ήρωας της παιδικής σειράς βιβλίων Bunnicula: A Rabbit-Tale of Mystery που γράφτηκε από τους James και Deborah Howe. Το κουνέλι Bunnicula είναι ένα κουνέλι βαμπίρ που απορροφά τον χυμό από τα λαχανικά. Η ιστορία επικεντρώνεται στην οικογένεια Monroe και στα κατοικίδια ζώα τους. Το Bunnicula είναι το όνομα του κατοικίδιου κουνελιού της οικογένειας που βρήκαν οι Monroe σε ένα θέατρο κατά τη διάρκεια της παράστασης Dracula.
Κάνοντας ένα κουνελίσιο άλμα μεταφερόμαστε από τη λογοτεχνία στα κόμικς για να συναντήσουμε κι άλλα διάσημα κουνέλια. Ο Captain Carrot, ήρωας του βιβλίου κόμικς Captain Carrot and His Amazing Zoo Crew, είναι ο αρχηγός ενός ιδιαίτερου γκρουπ ζωών με υπερφυσικές δυνάμεις. Ο Hoppy the Marvel Bunny, είναι ένα ροζ λαγουδάκι που ζει στην πόλη του Animalville. Μια μέρα αποφασίζει να μιμηθεί την σουπερήρωα Captain Marvel και λέει τη μαγική λέξη «Shazam!». Παραδόξως, η μαγική λέξη μετατρέπει τον Hoppy σε Captain Marvel Bunny. Ο ροζ σουπερήρωας δημιουργήθηκε από τον Chad Grothkopf και έκανε το ντεμπούτο του στο Fawcett's Funny Animals το 1942.
Ο Miyamoto Usagi είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, ο οποίος εμφανίζεται στο κόμικς Usagi Yojimbo, ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε από τον Stan Sakai. Το Usagi είναι ένα ανθρωπόμορφο κουνέλι σαμουράι. Ο Sakai είπε ότι εμπνεύστηκε από τη ζωή του θρυλικού ξιφομάχου Miyamoto Musashi. Αρχικά προοριζόταν να είναι άνθρωπος, ο Sakai όμως τελικά τον έκανε ένα κουνέλι με τα αυτιά του δεμένα σε στυλ που να θυμίζει σαμουράι. Το Μάιο του 2011, ο Miyamoto Usagi κατέλαβε την 92η θέση στους 100 κορυφαίους ήρωες κόμικς όλων των εποχών σε σχετική λίστα του IGN.
Κάποιοι λάτρεις των κόμικς θα ξέρουν και το ανθρωπόμορφο ροζ κουνέλι με τις υπερφυσικές δυνάμεις ονόματι Thunderbunny. Το κόμικς δημιουργήθηκε από τον Martin Greim και αναφέρεται σε ένα αγόρι που μεταμορφώνεται σε έναν κουνελο-υπερήρωα. Το Thunderbunny κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1982 από τη Charlton Comics.
Η Honey Bunny είναι μια θηλυκή κουνελίτσα που εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1966 στο Bugs Bunny Comic Book και θεωρείται η πρώτη φιλενάδα του διάσημου κουνελιού των κόμικς Bugs Bunny, στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω αναλυτικότερα. Ο χαρακτήρας σχεδιάστηκε από τον Robert McKimson κι ενώ απεικονίζονταν συχνά ως ζευγάρι με τον Bugs, υπήρχαν στιγμές που η σχέση τους θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και εχθρική. Άλλο ένα φλερτ του Bugs Bunny είναι και η γνωστή Lola Bunny. Έχοντας ξανθό τρίχωμα και τα αυτιά της πιασμένα ως αλογοουρά προκαλεί ταραχές σε όποιον την συναντήσει. Έκανε πρώτη φορά την εμφάνιση της το 1996, στην ταινία Space Jam.
Αφήνοντας τα φλερτ του, περνάμε στον ίδιο τον διάσημο κούνελο των κινουμένων σχεδίων που έγινε γνωστός με την ατάκα «What's up, Doc?» μασουλώντας ένα καρότο. Δεν είναι άλλος από τον Bugs Bunny, τον αγαπημένο ηρώα των παιδιών. Ο μεγαλύτερος σταρ του Looney Tunes, ο Bugs Bunny, ξεκίνησε την καριέρα του στην ταινία κινουμένων σχεδίων A Wild Hare της Warner Bros του 1940. Ήδη πριν από τον Bugs, η Warner Bros χρησιμοποιούσε κουνέλια με έξυπνες ατάκες στα κινούμενα σχέδιά της από τη δεκαετία του 1930, αλλά ο Bugs έγινε το πιο αγαπημένο κουνελάκι της εταιρίας. Ο Bugs έχει εμφανιστεί σε περισσότερες ταινίες από οποιονδήποτε άλλο χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων, σύμφωνα με το Guinness World Records. Δημιουργήθηκε και εκφράστηκε αρχικά από τον Mel Blanc, τον διάσημο ηθοποιό φωνής πίσω από τους Tweety Bird, Sylvester the Cat, Daffy Duck, Porky Pig και πολλούς άλλους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Ο σκανταλιάρης αυτός κούνελος είναι αστείος, γρήγορος και είναι ικανός να ξεπεράσει κάθε είδους δυσκολία. Αν και ο Bugs Bunny είναι πολύ «γέρος» πια, εξακολουθεί να είναι διάσημος μέχρι σήμερα, έχοντας πολλές ταινίες μικρού μήκους, τηλεοπτικές σειρές και βιντεοπαιχνίδια στο ενεργητικό του.
Ένας ακόμα αγαπημένος ήρωας κινουμένων σχεδίων της Walt Disney αυτή τη φορά είναι ο «ποδαράς», Thumper. Έκανε την εμφάνισή του το 1942 στην ταινία Bambi και πήρε το όνομά του επειδή έχει τη συνήθεια να χτυπά το πόδι του. Ο χαρακτήρας του «ποδαρά» βασίστηκε στον χαρακτήρα Benjamin Bunny της συγγραφέως Beatrix Potter. Κάνει την εμφάνισή του ξανά στην ταινία Bambi 2 και είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου Thumper Goes Exploring που κυκλοφόρησε το 2005.
Ο Snowball είναι ο ανταγωνιστής της ταινίας κινούμενων σχεδίων The Secret Life of Pets και είναι ένα χαριτωμένο, εκ πρώτης όψεως, κουνέλι. Είναι άσπρο με γαλάζια ματιά, ροζ παπουτσάκια και χνουδωτή ουρά και είναι αρχηγός μιας ιδιαίτερης συμμορίας που απαρτίζεται από εγκαταλελειμμένα ζώα. Η εμφάνισή του ξεγελάει τους ανθρώπους διότι αποδεικνύεται πως ο απεχθάνεται τα ζώα που ζουν με τους ανθρώπους αλλά και τους ιδιοκτήτες αυτών ενώ μέσω της συμμορίας του θέλει να κατακτήσει τον κόσμο.
Τα όμορφα αυτά ζώα με τους τόσους συμβολισμούς θα ήταν αδύνατο να μην κάνουν το πέρασμά τους και στη εμγάλη οθόνη. Ξεχωριστή περίπτωση στη φιλμογραφία αποτελεί ο Frank, ο σκοτεινός φίλος του Donnie από την ταινία Donnie Darko (2001). Ο τρομακτικός αυτός συνοδός αποκαλύπτει στον Donnie έναν καλά κρυμμένο κόσμο τρόμου, μυστικών και μυστήριων. O ταραγμένος έφηβος που γλιτώνει από ένα παράξενο ατύχημα, έχει οράματα με τον Frank, μια κουνελόμορφη φιγούρα που τον ενημερώνει ότι ο κόσμος θα τελειώσει σε 28 ημέρες. Ο Frank αρχίζει να χειραγωγεί τον Donnie ώστε να διαπράξει πολλά εγκλήματα.
Στη ταινία επιστημονικής φαντασίας The Last Mimzy του 2007, η Έμμα, η μικρή πρωταγωνίστρια, συνδέεται τηλεπαθητικά με το λουτρικό κουνέλι της, ονόματι Mimzy. μέσω του οποίου μαθαίνει πολλές πληροφορίες και αλληλοεπιδρά με κάποια «περίεργα παιχνίδια» κλεισμένα σε ένα κουτί το οποίο έρχεται από το μέλλον. Η Έμμα και ο αδερφός της, ο Νόα, αναπτύσσουν προηγμένη ευφυΐα και κάποιες «μαγικές» ικανότητες όπως τηλεπάθεια, αιώρηση κ.α. Μέσω αυτών των εκπληκτικών ψυχολογικών και εξωαισθησιακών προσόντων τα παιδιά θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την καταστροφή του κόσμου στο μακρινό μέλλον.
Το ταξίδι στην κουνελότρυπα δεν σταματά εδώ. Περνάμε λοιπόν σε ορισμένα βιντεοπαιχνίδια που εμπνεύστηκαν από τα κουνελάκια. Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στην Alice Rabbit, από τη σειρά μαχητικών παιχνιδιών Bloody Roar (Arcade, PlayStation, PlayStation 2, GameCube, Xbox) που δημιουργήθηκαν από τη Hudson Soft. Η σειρά ξεκίνησε το 1997 με το όνομα Beastorizer. Το παιχνίδι ενσωμάτωσε τον ανθρωπομορφισμό, δίνοντας στον παίκτη την ικανότητα να μετατραπεί σε ένα πλάσμα που είναι μισός άνθρωπος μισός ζώο, γνωστό ως Ζωάνθρωπο. Το παιχνίδι μετονομάστηκε σε Bloody Roar και μεταφέρθηκε στο PlayStation, το 1998.
Στο παιχνίδι Sonic the Hedgehog για το Sega Genesis συναντάμε την Cream the Rabbit, ένα ανθρωπόμορφο, εξάχρονο κουνέλι που ζει με τη μητέρα της, τη Vanilla. Στο παιχνίδι πρωταγωνιστής είναι ένας μπλε σκαντζόχοιρος που ονομάζεται Sonic, και ο οποίος στρέφεται εναντίον ενός κακοποιού ονόματι Doctor Eggman. Η σειρά έχει εισαγάγει δεκάδες επιπλέον χαρακτήρες με τα χρόνια, όπως και τη Cream the Rabbit, ως ρομπότ που δημιουργήθηκε από τον Eggman.
Τέλος, στο παιχνίδι Final Fantasy Tactics Advance (Game Boy Advance) συναντάμε τη Shara, η οποία είναι ελεύθερη σκοπεύτρια και μέλος της Viera, ενός λαού με όψη κουνελιού με μακριά αυτιά και ελαστικά άκρα. Είναι η σύντροφος της Ritz Malheur, η οποία έχει πρόσβαση σε όλο τον εξοπλισμό και τα όπλα της Viera. Δεν είναι γνωστά πολλά για το παρελθόν της, αλλά πείθει τη Ritz να διατηρήσει τα φυσικά άσπρα μαλλιά της, για τα οποία ντρέπεται, λέγοντας ότι τα λευκά μαλλιά θεωρούνται ευλογία μεταξύ των Viera. Η Shara έχει ως χαρακτηριστικό της την επίθεση και τη γρήγορη ταχύτητα.
Στη συνείδηση του κόσμου δεν αποτυπώθηκαν μόνο οι ήρωες που συναντήσαμε στην λογοτεχνία όπως ο Λαγός της Αλίκης ή καρτούν όπως ο Bugs Bunny αλλά και κουνέλια που συναντήσαμε στην τηλεόραση ως μασκότ σε διάφορες διαφημίσεις. Γνωστός από τα παιδικά μας χρόνια είναι και ο Nesquik, το κουνέλι κινουμένων σχεδίων που είναι μασκότ των ροφημάτων της Nestle. Ο ελληνικός «Κουικάρας» εμφανίστηκες ως Quik Bunny για πρώτη φορά το 1973, φορώντας ένα μεγάλο κόκκινο "Q" σαν κολάρο και παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις ως η νέα μασκότ της σοκολάτας. Αργότερα, το 1999, το Quik Bunny μετονομάστηκε σε Nesquik Bunny και το "Q" του άλλαξε σε "N" όταν άλλαξε το εμπορικό σήμα. Εμφανίζεται στη συσκευασία και στις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προϊόντος.
Φυσικά οι περισσότεροι θυμόμαστε και το ροζ κουνελάκι, Duracell Bunny, ένα κουνέλι που τροφοδοτείται από μπαταρίες Duracell. Πολλές διαφημίσεις δημιουργήθηκαν που περιλαμβάνουν το Duracell Bunny και στις οποίες συνήθως πολλά κουνελάκια συναγωνίζονται το ροζ κουνέλι σε διάφορες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα, σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, έναν διαγωνισμό ντραμς ή έναν αγώνα. Όμως το Duracell Bunny ήταν αυτό «…που διαρκούσε».
Άπειρες οι αναφορές για τα κουνέλια και τους λαγούς σε όλες τις μορφές τέχνης και δεν είναι δυνατόν να αναφερθούμε σε όλες τους ξεχωριστά. Αυτά τα όμορφα πλάσματα είτε βρίσκονται στην αγκαλιά μιας θεάς του φεγγαριού είτε μεταφέρουν μηνύματα από τον Κάτω Κόσμο, είτε εμφανίζονται ως ήρωες είτε ως απατεωνίσκοι, είτε ως αγγελιοφόροι καλών ή κακών ειδήσεων, έχουν ταξιδέψει σε όλους τους μύθους, θρύλους και λαϊκές ιστορίες του κόσμου και έχουν εδραιωθεί ως σύμβολα θανάτου, λύτρωσης, αναγέννησης, θεϊκής παρέμβασης και πολλά πολλά άλλα.
Βιβλιογραφία και διαδικτυακές πηγές
Carroll Lewis, Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων, εκδ. Πατάκης, 2013
"Five Famous Rabbits From Literature" , Gunaxin, https://gunaxin.com/five-famous-rabbits-literature?fbclid=IwAR2j1GFjBndjnHljXc11JSORn4BEBw7nuC5s9pvgBD6l7qq6GK1VTjKnyhs
"39 Most Famous Bunnies of All Time" , 247 Wall st, https://247wallst.com/special-report/2018/03/28/39-most-famous-bunnies-of-all-time/?fbclid=IwAR3fIMOZapdibOLjocg8Rx4ri0VUmGZO9aYjdbZC4vRO88Gp3hVYKjkWlwc
"LIST OF FICTIONAL RABBITS" , Self Gutenberg, http://self.gutenberg.org/articles/List_of_fictional_rabbits?fbclid=IwAR0xjJReG6cnuHsvwKVuuHCw8EXkOAnis18W8BIA5Lkw1hUF07hfmR7tUDo
"Famous Fictional Rabbits" , Did you know pets, https://didyouknowpets.com/famous-fictional-rabbits/?fbclid=IwAR2kJUgT5wnz90aokrz6PwMYPSZyLlk0-ervmP9OwaPq5TorkfTaXRfVNB0
"Into the Woods series, 43: The Folklore of Rabbits & Hares" , terri windling, https://www.terriwindling.com/blog/2014/12/the-folklore-of-rabbits-hares.html?fbclid=IwAR3xencU-8wt_Fk_QqIuVIy72MwIo5n6aaqpnpqWwQJee95SaJ3n3ZR0vO4
"The Moon Rabbit in Legend and Culture", Owlcation , https://owlcation.com/social-sciences/moon-rabbit?fbclid=IwAR39G6dpbD06NlCIzQe3rWDVNdJCCfAEbBzf7_No3PdZJ6tIWrYtc0WXYIc
"Famous Rabbits through History" , House Rabbit Society, https://rabbit.org/fun/famousrabbits.html?fbclid=IwAR1p7qriaS-M-AIODAy3ZL93VuwcwggCBVndaEOxfpghX6wqPENZEMaBWO0