"Προμηθέας" των Aherusia: O Δίσκος και η Θεατρική Παράσταση

Ανάβαση στον Καύκασο, κατάβαση στον Άδη, νίκη επί του αρχέγονου φόβου, αναγέννηση και απελευθέρωση. Και όλα αυτά μέσα από ένα μουσικό ταξίδι που παρασέρνει τους φίλους του σκληρού ήχου και όχι μόνο.

Πρόκειται για το Prometheus – Seven Principles On How to Be Invinsible των Ελλήνων metallers Aherusia, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2017.

Prometheus – Ο Δίσκος

Τέσσερα χρόνια μετά από το εξαιρετικό As I Cross the Seas of my Soul όπου η μπάντα του Γιώργου Βορέα Μελά μας ταξίδεψε στο Αρχιπέλαγος και στην ποίηση του William Blake, οι Aherusia επιστρέφουν με έναν concept δίσκο που θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία τους και όχι μόνο. Μέσα από εφτά τραγούδια και μια ορχηστρική εισαγωγή, η μπάντα αφηγείται μια επική ιστορία θάρρους, πόνου, μάχης και νίκης και μοιράζεται με τους ακροατές μια συναρπαστική περιπλάνηση ανάμεσα στους κόσμους, παρόμοια με το αξέχαστο “Δρακοδόντι” των Χαΐνηδων.
Βασισμένη στον μύθο του Προμηθέα, την τραγωδία του Αισχύλου και τα πάθη της ανθρωπότητας, η ιστορία του δίσκου αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο το μαρτύριο του Τιτάνα που θυσιάζεται για να σώσει τους θνητούς από τον φόβο και το σκοτάδι. Η προσέγγιση του μύθου είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε, μα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ο Προμηθέας, σαν “μεσογειακή θεότητα” όπως θα έλεγε ο Ρόμπερτ Γκρέιβς, δεν καταδικάζεται στο μαρτύριο από την εξουσία του Δία, μα αναλαμβάνει εκούσια την ευθύνη να θυσιαστεί για το ανώτερο καλό, ώστε η θυσία του να γίνει σύμβολο για τους αδύναμους και τους φοβισμένους. Να διδάξει πως οι άνθρωποι, επειδή ακριβώς είναι θνητοί και όχι αθάνατοι, έχοντας υπομείνει στον πόνο και την κακοτυχία, έχουν θέληση, αντοχή και δύναμη.

Παρόλο που στους δύο προηγούμενους δίσκους απολαύσαμε το πάντρεμα της κρητικής λύρας με τη μέταλ, στο Prometheus η λύρα απουσιάζει, χωρίς όμως να μας αφήνει παραπονεμένους Όλα τα τραγούδια του δίσκου είναι επηρεασμένα από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, ενώ οι στίχοι είναι γραμμένοι στα αρχαία ελληνικά. Το μαρτύριο του Προμηθέα ντύνουν θρήνοι, μοιρολόγια, πολεμικοί χοροί, όρκοι και παιάνες μέχρι το τελευταίο τραγούδι, όπου έρχεται η κάθαρση.
Το εξώφυλλο του Prometheus επιμελήθηκε ο χαράκτης και συγγραφέας Φώτης Βάρθης, γνωστός στον χώρο του Φανταστικού για τις “αγιογραφίες” αγαπημένων χαρακτήρων από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το Τραγούδι του Πάγου και της Φωτιάς, τους Thundercats και το Legend of Zelda. Χαρακτηριστική είναι η μορφή του Προμηθέα που έχει μια διπλή φύση, μιας και το όρνιο που σύμφωνα με τον μύθο του έτρωγε τα σωθικά, τον κάνει να μοιάζει με άγγελο.
Το όλο concept ανήκει στον ιδρυτή της μπάντας, Γιώργο Βορέα Μελά, γνωστό επίσης για τα βιβλία του Trinity και Το Μαργαριτάρι της Αβύσσου, καθώς και για τη δράση του μέσα από το Φantasticon και τη λογοτεχνική ομάδα “Άρπη” των εκδόσεων Mamaya.

Η παρουσίαση του δίσκου πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου στο Second Skin, όπου οι Aherusia έπαιξαν όλα τα τραγούδια του Prometheus στην ίδια σειρά με την οποία βρίσκονται στον δίσκο. Στα ενδιάμεσα ο Γιώργος Βορέας Μελάς προλόγιζε, αφηγώντας την ιστορία του Προμηθέα και της Ανθρωπότητας, ενώ την μπάντα ενίσχυσε μια εντεκαμελής χορωδία από ηθοποιούς. Δυστυχώς, η Αλίκη Αρκάνια Σαρακατσάνου, ιδρυτικό μέλος της μπάντας, λόγω τραυματισμού στο πόδι δεν έπαιξε κιθάρα όπως την έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν, συμμετείχε όμως στη χορωδία.

 

Photo Credits: Alexandra Alexiou Photography

Photo Credits: Alexandra Alexiou Photography

Prometheus – H Θεατρική Παράσταση

Όμως οι Aherusia δεν αρκέστηκαν στη μουσική. Λίγους μήνες πριν από την κυκλοφορία του δίσκου, το συγκρότημα πήρε το μεγάλο ρίσκο να κάνει κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα: να “σηκώσει” τον Προμηθέα στο θέατρο. Έτσι προέκυψε η θεατρική παράσταση “Προμηθέας-Εφτά Αρχές στο να είναι κανείς Ανίκητος”, που συνδύασε την αρχαία ελληνική τραγωδία με το μιούζικαλ και τη μέταλ μουσική.

Αρχικά η σκηνοθεσία ανατέθηκε στον Δημήτρη Κατσιδονιώτη, μα στη συνέχεια την έκανε εξ ολοκλήρου ο Γιώργος Βορέας Μελάς, που έγραψε και το σενάριο της παράστασης. Την κινησιολογία ανέλαβε η Μαρία Στεφανίδου και τα ενδύματα η Ευαγγελία Ζορμπά, ενώ η Αλίκη Αρκάνια οργάνωσε την παραγωγή. Τον ρόλο του Προμηθέα ενσάρκωσε ο γράφων του άρθρου (Γιώργος Χατζηκυριάκος) και του Έξαρχου ο Δημήτρης Κατσιδονιώτης, παρόλο που αρχικά είχε προταθεί ο συγγραφέας, παραμυθάς και αφηγητής Ανδρέας Μιχαηλίδης. Ο υπόλοιπος θίασος αποτελούνταν από τους ηθοποιούς που τραγούδησαν στην παρουσίαση του δίσκου.

Έπειτα από αρκετούς μήνες προετοιμασίας, η παράσταση έλαβε χώρα στο Θέατρο της Ημέρας για οχτώ παραστάσεις, κάνοντας πρεμιέρα στις 6 Μαίου. Οι κριτικές που έλαβε το έργο ήταν κάτι παραπάνω από θετικές. Το θέατρο ήταν κάθε φορά γεμάτο, με τους Aherusia να παίζουν ζωντανά το Prometheus ξεγελώντας αρκετούς από τους θεατές, οι οποίοι νόμιζαν πως η μουσική ήταν playback. Στα δύο επίπεδα της σκηνής οι ηθοποιοί δρούσαν πάνω στα τραγούδια σύμφωνα με το σενάριο, ζωντανεύοντας το δράμα του Προμηθέα, συνδυάζοντας, κίνηση, τραγούδι, χορό και video-art επιμελημένο και αυτό από τον Γιώργο Βορέα Μελά.

Στην αρχή του έργου βλέπουμε τον Προμηθέα να σκορπά το Φως και να μετατρέπει την άμορφη μάζα του Σκότους σε Ανθρώπους οι οποίοι (κάτω από την αφήγηση του Έξαρχου και τα όργανα των Aherusia) ξεκινούν να κάνουν εργασίες, μέχρι που γίνονται αλαζόνες και παριστάνουν τους Θεούς. Ο Προμηθέας τότε κατεβαίνει και περπατάει γύρω τους για να τους αφυπνίσει. Έπειτα συγκαλεί συμβούλιο με τους Θεούς και τους ανακοινώνει πως θα δεθεί εκουσίως στον βράχο, μαρτυρώντας για την Ανθρωπότητα σαν θνητός, κάτι που γίνεται στη συνέχεια μόλις αρχίζει το τραγούδι “Ανάβασις”.

Στο δεύτερο τραγούδι, “Άσκι-Κατάσκη”, ο Προμηθέας κατεβαίνει στα Τάρταρα, όπου και κατορθώνει να τα νικήσει και να αναστηθεί, επιστρέφοντας στο μαρτύριο του. Οι Άνθρωποι εγκαταλείπουν τον φόβο του θανάτου και στα επόμενα τραγούδια “Ανώνυμος” και “Δαμάζων Χάη” ρίχνονται στη μάχη, πνίγοντας τις θλίψεις και τα δεινά του παρελθόντος. Στην “Προφητεία” ο Προμηθέας παρακολουθεί τους Ανθρώπους να παίρνουν τον λάθος δρόμο, παρερμηνεύοντας τη θυσία και το μήνυμα του. Στη συνέχεια αναγνωρίζουν τα λάθη τους και μετανιώνουν, και ο Τιτάνας καλεί τον Ωκεανό να ξεπλύνει το αίμα και την ντροπή. Τέλος, στο “Βίας και Κράτους Θραύσας Δεσμά” βλέπουμε τους Ανθρώπους να ορίζουν έναν Ηρακλή για να ανέβει στον βράχο και να λυτρώσει τον Προμηθέα, όπως προφητεύτηκε από τον ίδιο. Το έργο κλείνει με την Ανθρωπότητα να αναφωνεί νικηφόρα για όσα κατάφερε να κάνει χωρίς υπερδυνάμεις, αλλά με μόνα όπλα τη θνητότητα της και την απαλλαγή του φόβου του θανάτου.

Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν οι Aherusia μέσω του Prometheus, ενός μνημειώδους έργου που δεν περιορίστηκε στη μουσική, αλλά πήρε σάρκα και οστά πάνω στο σανίδι, για να θυμίσει πως όσο δύσκολοι κι αν είναι οι καιροί που διανύουμε, μπορούμε ωστόσο να παράγουμε τέχνη άφοβα, εμπνέοντας και διδάσκοντας.

 

Οι Aherusia αποτελούνται από τους:

Κιθάρα/φωνή: Γιώργος-Βορέας Μελάς (Voreas Faethon)

Κιθάρα: Αλίκη Σαρακατσάνου (Arcania)
Μπάσο/φωνή: Δημήτρης Χαραμής (Drakhon)
Κρουστά/φωνή: Θοδωρής Μανίκας (Tho)
Κρουστά: Παντελής Πολύζος (Chaeronios)

 

Στην παράσταση έπαιξαν οι ηθοποιοί:

Γιώργος Χατζηκυριάκος, Δημήτρης Κατσιδονιώτης, Γιούλη Παπανελοπούλου, Θεόφιλος Βλάχος, Joanna David, Βίκυ Δρίβα, Ευαγγελία Ζορμπά, Χριστίνα Καραγρηγορίου, Πάνος Νίκιας, Γιώργος Ποιμενίδης, Κατερίνα Παπασωτηρίου -Χατζηκυριάκου.

 

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε: Η Εμπειρία του «Προμηθέα» των Aherusia, από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη