[ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ]: Λίγα λόγια για τον χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ

map wow festival.jpg

Ο επονομαζόμενος «Πύργος της Βασιλίσσης» είναι ένα συγκρότημα χώρων, που όλοι μαζί απάρτιζαν το εξοχικό ερημητήριο της Βασίλισσας Αμαλίας -με τον πύργο να είναι μόνο ένα κομμάτι του, διατηρητέος και επισκέψιμος μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Το φεστιβάλ «Ο Παραμυθένιος Κήπος», όπως υποδηλώνει και το όνομα, θα πραγματοποιηθεί σε έναν από τους χώρους του συγκροτήματος και συγκεκριμένα, στον «Κήπο με τις Μουριές»!

Ένας πανέμορφος, ευρύχωρος, φυσικά περιφραγμένος κήπος με κατασκευασμένη πυλωτή και μουριές που προσφέρουν σκιά και μια αίσθηση από άλλη εποχή… περιμένει να μας ταξιδέψει στον χρόνο και στη φαντασία, για να γράψουμε όλοι μαζί το δικό μας παραμύθι!

                                                                                                                                                           

Πύργος Βασιλίσσης

Λεωφ. Δημοκρατίας 67

13122, Ίλιον

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: +30 210 2313 607

email: info@pyrgosvasilissis.gr

Ιστότοπος

FB Page

 

Κήπος με τις Μουριές

Κήπος με τις Μουριές

Οδηγίες Πρόσβασης στον Πύργο

Τελικός προορισμός: Κέντρο της Γης, Δημοκρατίας 67, Ίλιον

Το Κέντρο της Γης (και ο Πύργος Βασιλίσσης) βρίσκεται πίσω από το Supermarket Σκλαβενίτης και το Escape Center (Jumbo, Flocafe, Ster Cinemas κλπ). Είσοδος από το parking του εμπορικού και ακολουθείτε τις πινακίδες.

 

Προαστιακός

Στάση: Πύργος Βασιλίσσης

Λεωφορεία

Α10, Β10 και 735

Στάση:  5η Μενιδίου – έξω από το Supermarket Σκλαβενίτης. Ακολουθείτε τις ταμπέλες προς «Κέντρο της Γης» – πίσω από το Supermarket Σκλαβενίτης και το Escape Center (Jumbo, Flocafe, Ster Cinemas κλπ)

 

Από Αττική Οδό

Για όσους έρχονται από την Αττική Οδό η έξοδος είναι η 7 (Λεωφ. Δημοκρατίας, Αχαρνές), κατεύθυνση Άγιοι Ανάργυροι. Αφού βγείτε από την έξοδο 7, ακολουθείτε τη Λεωφόρο Δημοκρατίας όλο ευθεία (περίπου 3km). Στο φανάρι του Supermarket Σκλαβενίτης στρίβετε δεξιά μέσα στο parking του εμπορικού Escape και ακολουθείτε τις ταμπέλες προς «Κέντρο της Γης» και «Κιβωτός του Κόσμου».

 

Από Εθνική Οδό

Κατεύθυνση Κηφισιά-Αθήνα

Βγαίνετε στην έξοδο Νέα Φιλαδέλφεια. Στρίβετε δεξιά στη Βρυούλων για να βρείτε τη Λάμπρου Κατσώνη, που είναι η πρώτη διασταύρωση. Ακολουθείτε τη Λάμπρου Κατσώνη δεξιά. Στα αριστερά σας και κάθετα στη Λάμπρου Κατσώνη θα βρείτε την οδό Ευβοίας. Στρίβετε αριστερά, περνάτε τη γέφυρα του τρένου και μετά στρίβετε αριστερά στη Λεωφ. Δημοκρατίας. Στο φανάρι του Supermarket Σκλαβενίτης στρίβετε δεξιά μέσα στο parking του εμπορικού Escape και ακολουθείτε τις ταμπέλες προς «Κέντρο της Γης» και «Κιβωτός του Κόσμου».

 

 

Πύργος Βασιλίσσης

Πύργος Βασιλίσσης

Ιστορικό

Ο Πύργος της Βασιλίσσης είναι η βασιλική έπαυλη που κατασκευάστηκε στη θέση ενός παλιού πύργου. Το κτίσμα είναι γοτθικού ρυθμού κατ’ απομίμηση του πύργου Ηochenschwangau στη Βαυαρία, όπου γεννήθηκε ο Όθωνας. Τα δύο κτίρια, παρά τη σημαντική τους διαφορά σε μέγεθος, έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Οι ομοιότητες των δύο κτιρίων ξεκινούν από τα εξωτερικά γνωρίσματα (πολυγωνικοί πύργοι, επάλξεις, τοξωτά παράθυρα), συνεχίζονται στον πυλώνα της εισόδου και επεκτείνονται στο εσωτερικό του, στους χώρους, στα έπιπλα και τα μικροαντικείμενα. Παραμένει άγνωστος ο αρχιτέκτονας του κτιρίου. Πιθανολογείται πως είναι έργο του Φρανσουά Λουί Φλοριμόν Μπουλανζέ ή του Κ. Χάνσεν. Είναι ένα μοναδικό μνημείο της νεογοτθικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Το κτίριο στην Επτάλοφο εγκαινιάστηκε στις 13/25 Αυγούστου του 1854, ημέρα των γενεθλίων του Βασιλιά Λουδοβίκου, πατέρα του Όθωνα. Η Αμαλία θέλησε μ’ αυτόν τον τρόπο να ευχαριστήσει και να τιμήσει τον πεθερό της.

Στόχος της Βασίλισσας Αμαλίας ήταν, όπως αναφέρει και η Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη στο λεύκωμά της Ανάκτορα στην Ελλάδα (εκδόσεις Μέλισσα), η δημιουργία ενός αγροκηπίου, μιας πρότυπης δηλαδή κτηνοτροφικής και αγροτικής μονάδας. Ήταν μια τάση την εποχή εκείνη η δημιουργία μεγάλων κτημάτων. Οι Ευρωπαίοι ηγεμόνες που προέρχονταν άμεσα από την τάξη των φεουδαρχών είχαν πάντα πολύ καλή σχέση με τη γη.

Το ισόγειο καταλαμβάνει μια μεγάλη αίθουσα υποδοχής και τα βασιλικά υπνοδωμάτια, ενώ στον όροφο υπάρχει ακόμα μία μεγάλη αίθουσα με τα εμβλήματα της Ελλάδας, της Βαυαρίας και του Όλτενμπουργκ πάνω σε έντονο γαλάζιο φόντο με χρυσές διακοσμήσεις. Θαυμαστές και οι οροφογραφίες, επίσης σε μπλε, κόκκινα και χρυσά σχέδια, ενώ η μαρκετερί (από διαφορετικά ξύλα) στο πάτωμα είναι στο ύφος που σχεδίασε ο Γκέρτνερ για τα ανάκτορα της Αθήνας και ο Κλέντζε για τα ανάκτορα του Μονάχου.

Ο άμεσος περιβάλλων χώρος, καταπράσινος, με τους φοίνικες να κυριαρχούν, στολίζεται από αγάλματα ρομαντικού ύφους, σαρκοφάγους κι ένα σιντριβάνι. Ακόμα μερικά εντυπωσιακά στοιχεία: ο πύργος δεν διέθετε ποτέ τουαλέτα ή μαγειρείο. Βρίσκονταν σε πλαϊνά κτίρια, τα οποία επίσης διασώζονται. Λέγεται πως η Αμαλία δεν κοιμήθηκε ποτέ σ’ αυτόν, προτιμώντας ένα μικρότερο οίκημα. Ο κυρίως πύργος λειτουργούσε μόνο ως χώρος υποδοχής. Ο Όθωνας δεν τον προτιμούσε και γι’ αυτό η τότε βασίλισσα τον επισκεπτόταν μόνη της.

 

Κείμενα: Βασίλης Κουτσαβλής

Πηγές κειμένων:

Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, Ανάκτορα στην Ελλάδα, Εκδόσεις Μέλισσα

Γεώργιος Λάϊος, Ο Πύργος της Βασιλίσσης, Αθήνα 1977

Μαρίνος Διώτης-Σπύρος Γεωργόπουλος, ΙΛΙΟΝ πορεία στους αιώνες, Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη

Κώστας Σταματόπουλος, Το Χρονικό του Τατοΐου, Εκδόσεις Καπόν

Εφημερίδα Καθημερινή, 23-06-1937

Ιστοσελίδα: www.royalchronicles.gr

Αρχεία Πύργου Βασιλίσσης