Βιβλιο-πρόταση: Η διλογία «Ο Τέταρτος Καβαλάρης» του Μανώλη Παλαβούζη από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή
Εν μέσω δεύτερης καραντίνας και με τις γιορτές που πλησιάζουν να προβλέπονται αρκετά μοναχικές συνεχίζουμε να διαβάζουμε και να σας προτείνουμε τα βιβλία που ξεχωρίσαμε. Σίγουρα δεν κάνουν όλα τα βιβλία για όλους και, όπως ο καθένας έτσι κι εγώ, κινούμαι ανάλογα με την διάθεση και τις αναγνωστικές μου ανάγκες. Θέλοντας να διαβάσω λοιπόν κάτι που θα με κάνει να ταυτιστώ με ήρωες και καταστάσεις, και γνωρίζοντας πως όλα αυτά που βιώνουμε έχουν έρθει και παρέλθει αρκετές φορές στο παρελθόν –γεγονός σίγουρα παρηγορητικό– πήρα στα χέρια μου τη διλογία Ο Τέταρτος Καβαλάρης του Μανώλη Παλαβούζη. Και μπορώ πλέον να πω πως ήταν ό,τι πιο επίκαιρο διάβασα το τελευταίο διάστημα. Όσοι παρακολουθείτε την αρθρογραφία του Will o'Wisps σίγουρα γνωρίζετε τον Μανώλη, αφού είναι ένας από τους αρθρογράφους μας. Το καλοκαίρι είχα ενθουσιαστεί με το δεύτερο βιβλίο του, Έτος χωρίς Καλοκαίρι (βρείτε την βιβλίο-πρόταση εδώ: https://www.willowisps.gr/main/-/20/8/2020 ) και τώρα με αφορμή τον δεύτερο εγκλεισμό μας διάβασα επιτέλους το ντεμπούτο του συγγραφέα. Ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και που «προφητικά», θα λέγαμε, μας αφηγείται την ιστορία μιας πανδημίας πανώλης που ξεσπά στη Θεσσαλονίκη και εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!
Το μυθιστόρημα ξετυλίγεται σε δυο χρονικές περιόδους. Κινούμαστε στις μεσαιωνικές στέπες της Ανατολής, τριγυρνάμε στη βορειοανατολική μεσόγειο την εποχή της παρακμής της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ακολουθώντας τον Πάμφυλο, έναν πολεμιστή της εποχής που βρίσκεται καταμεσής των καταστροφικών γεγονότων που έμελλε να σημαδέψουν ολόκληρη την Ευρώπη και να προκαλέσουν το ντόμινο της ιστορίας που γνωρίζουμε σήμερα. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε εν έτει 2017 έναν εφιάλτη να ξυπνά στη Θεσσαλονίκη. Ένας τάφος ανακαλύπτεται στο εργοτάξιο του μετρό της Θεσσαλονίκης κι ένα μικροσκοπικό βακτήριο κάνει την ιστορία να επαναληφθεί.
Τα βιβλία είναι ένα μείγμα φαντασίας, βιολογικού-θρίλερ και ιστορικού μυθιστορήματος, συνδυασμός που εμένα μου άρεσε πάρα πολύ. Το κείμενο κυλάει σε κινηματογραφικούς ρυθμούς καθώς οι εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη. Ο συγγραφέας καταφέρνει με την αφήγησή του να σε ταξιδέψει στο παρελθόν δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα με τις περιγραφές του ενώ αντίστοιχα τις στιγμές που βρισκόμαστε στην σύγχρονη εποχή σε κάνει να νιώσεις την απειλή που πλησιάζει και φτάνει φέρνοντας τον όλεθρο. Παρότι τα βιβλία γράφτηκαν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας που ζούμε στον πραγματικό κόσμο όλοι μας, θεωρώ πως ο Μανώλης Παλαβούζης κατάφερε να μεταδώσει όλα αυτά τα συναισθήματα και την ατμόσφαιρα που όλοι βιώνουμε. Το κατόρθωμα αυτό είναι αξιοθαύμαστο για έναν νέο συγγραφέα αφού κατάφερε, θεωρώ, να ψυχογραφήσει επιτυχώς τη σύγχρονη κοινωνία και τους ανθρώπους που την αποτελούν. Επίσης, πέρα από τους πολύ ανθρώπινα δομημένους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν στη διλογία αυτή, κάτι που μου άρεσε αρκετά είναι πως καθώς ακολουθούμε τους κεντρικούς ήρωες της ιστορίας μας, στο ενδιάμεσο παρεμβάλλονται μικρά σφηνάκια-κεφάλαια από άγνωστους χαρακτήρες, σκόρπιους ανά τον κόσμο, την πόρτα των οποίων χτυπά η ασθένεια. Με αυτό τον τρόπο ο συγγραφέας καταφέρνει να μετατρέψει τα απλά νούμερα των θυμάτων σε ανθρώπους, κάτι που σήμερα καθώς συνηθίζουμε τα καθημερινά άσχημα νέα ξεχνάμε συχνά: πως δηλαδή κάθε νούμερο κρύβει από πίσω του έναν κύκλο ανθρώπων που η ζωή τους αλλάζει για πάντα.
Η διλογία αυτή έρχεται λοιπόν όχι μόνο να ψυχαγωγήσει με τον τρόπο της τους αναγνώστες που αγαπούν αυτό είδος γραφής αλλά και να προβληματίσει. Πάνω από όλα όμως να ανακουφίσει αφού στο τέλος, όπως η ίδια η ιστορία μας διδάσκει, πάντα ξημερώνει. Όχι αναίμακτα, όχι χωρίς αγώνες ή θυσίες, αλλά σίγουρα με νέα δύναμη για να συνεχίσουμε.
Καλές αναγνώσεις!
Περίληψη Οπισθόφυλλου:
Χειμώνας 1347 μ.Χ.: Στις στέπες της Κιργισίας γεννιέται ένας θανάσιμος εχθρός. Ο Πάμφιλος, ένας Βυζαντινός πολεμιστής, βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστροφής. Μία πολιορκημένη πόλη καίγεται συθέμελα, και οι επιζώντες, αγωνιζόμενοι για την επιβίωσή τους, καταφεύγουν για σωτηρία στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας μαζί τους κάτι που θα αλλάξει τη ροή της ιστορίας.
Χειμώνας 2017 μ.Χ.: Σε ένα εργοτάξιο του μετρό της Θεσσαλονίκης, ένας εργάτης ανακαλύπτει μία υπόγεια κρύπτη. Άθελά του, θα ξυπνήσει τον μεγαλύτερο βιολογικό εχθρό της ιστορίας. Η πανδημία εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο, κι ο Άλεξ, επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκεται αντιμέτωπος με υπέρτερες δυνάμεις, έχοντας στο πλευρό του την Σκάρλετ, απεσταλμένη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Καθημερινοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή σε ένα θανάσιμο παιχνίδι. Οι κανόνες διαχρονικοί. Η επιβίωση μονόδρομος.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Μανώλης Παλαβούζης γεννήθηκε στον ακριτικό Έβρο το 1994. Σπούδασε την επιστήµη του περιβάλλοντος στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου. Λατρεύει τα βιβλία, τα παζλ και τα ταξίδια, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του, όταν δεν παρακολουθεί ξένες σειρές και ταινίες, σχεδιάζει φανταστικούς χάρτες. Όνειρό του, µια µέρα να χτίσει έναν ολόκληρο κόσµο σε κάποιον από αυτούς. Αγαπηµένοι του συγγραφείς ο Μάρτιν, ο Τόλκιν και ο Κινγκ. Του αρέσει να προβληµατίζεται για τον σύγχρονο κόσµο· έτσι έγραψε τον Τέταρτο Καβαλάρη, την πρώτη διλογία βιολογικού τρόµου από Έλληνα συγγραφέα (Εκδόσεις Πηγή). Τα διηγήµατά του Πέρα απ’ τον τάφο και Η τελευταία υπόσχεση έχουν συµπεριληφθεί στις συλλογικές ανθολογίες Το Έπος της Φαντασίας (ΙΙ) και Μετά το Τέλος αντίστοιχα (Εκδόσεις iWrite). Ανήκει στη συγγραφική οµάδα του ηλεκτρονικού περιοδικού για το φανταστικό, Will o’ Wisps. Το Έτος Χωρίς Καλοκαίρι είναι το τρίτο του µυθιστόρηµα. Ζει µε την οικογένειά του στο Σουφλί, απ’ όπου και κατάγεται, αρθρογραφώντας, κάνοντας το µεταπτυχιακό του και γράφοντας το επόµενο βιβλίο του.