Βιβλιο-πρόταση: «Το Κάλεσμα του Δράκου» του John M. Ford από τις εκδόσεις Anubis

Οι εκδόσεις Anubis φέτος μας έφεραν ένα ακόμη πολύ δυνατό μυθιστόρημα φαντασίας. Μιλάω για Το Κάλεσμα του Δράκου του John M. Ford, ένα βιβλίο που πρωτοεκδόθηκε το 1983 και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας Scott Lynch στην εισαγωγή για την νέα έκδοσή του «[...]έγινε αμέσως καλτ βιβλίο, γέννησε σαγήνη, απορία αλλά και δέος[...]. Το Κάλεσμα του Δράκου είναι ένα βιβλίο ξεχωριστό. Ιδιαίτερο. Είναι τόσο μα τόσο ειδική περίπτωση, ένα βιβλίο που φλερτάρει ανοιχτά με όλα τα είδη του φανταστικού, χωρίς να ταυτίζεται με κανένα, αλλά και αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο προς όλα ανεξαιρέτως». Φυσικά, με έναν τέτοιο πρόλογο οι προσδοκίες μου χτύπησαν κόκκινο. Και στο τέλος, ευτυχώς, δεν απογοητεύτηκα! Το πολύ όμορφο εικαστικό έργο του Jannis Mayr στο εξώφυλλο με προετοίμασε για μια βουτιά σε ένα εναλλακτικό μεσαίωνα και το ταξίδι ξεκίνησε.

«Ψηλά στις χιονισμένες Άλπεις, σε ένα αποκλεισμένο πανδοχείο, η μοίρα φέρνει μαζί κάποιους εντελώς ετερόκλητους χαρακτήρες. Είναι αυτοί που πρόκειται να αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας: Ένας ευγενής Βυζαντινός μισθοφόρος… Μια κυνηγημένη γιατρός από τη Φλωρεντία… Ένας αγέραστος Ουαλός μάγος… Και ο Σφόρτσα, ο μυστηριώδης δούκας. Οι τέσσερίς τους θα ξεκινήσουν μια περιπέτεια γεμάτη δολοπλοκίες με σκοπό να εξασφαλίσουν τον αγγλικό θρόνο στον Ριχάρδο, Δούκα του Γκλόστερ. Σε μια άλλη μεσαιωνική Ευρώπη που κυριαρχείται από την απειλή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, πρέπει να ακολουθήσουν έναν δρόμο γεμάτο δολοπλοκίες και απρόσμενες περιπέτειες, για να εκπληρώσουν το πεπρωμένο τους.» (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Σε αυτήν την εναλλακτική ιστορία ο συγγραφέας με ένα όμορφο ανακάτεμα πραγματικών γεγονότων, τόπων, εποχών, μαγείας και φαντασίας καταφέρνει να μας μεταφέρει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Η μεγάλη έρευνα για το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο τοποθετεί τα γεγονότα αλλά και η προσοχή στη λεπτομέρεια τα κάνει όλα ακόμα πιο «ρεαλιστικά». Το κείμενο ρέει δημιουργώντας ατμοσφαιρικές εικόνες ενώ ο συνδυασμός περιπέτειας, ίντριγκας και συνωμοσίας δίνει τις σωστές εντάσεις έτσι ώστε να κρατήσει τον αναγνώστη βυθισμένο στην ιστορία. Το παιχνιδιάρικο ανακάτεμα των ειδών της φανταστικής λογοτεχνίας από την άλλη πλευρά προσφέρει ευχάριστες εκπλήξεις. Η πλοκή, δομημένη στερεά και με ένα σωρό δευτερεύουσες υποπλοκές, κάνει το βιβλίο ιδανικό για μεταφορά σε τηλεοπτική σειρά (θα ήθελα πολύ να συμβεί) ενώ τα πυκνά νοήματα κάνουν το βιβλίο πρόσφορο για δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε και ο ίδιος ο συγγραφέας σε συνέντευξή του το 2002, «Το ιδανικό, κατά τη γνώμη μου, είναι να δείχνει κανείς τα πράγματα να συμβαίνουν και να επιτρέπει στον αναγνώστη να αποφασίζει αυτός τι σημαίνουν. Μερικές φορές ο αναγνώστης καταλήγει κάπου αλλού από εκεί που είχε πρόθεση ο συγγραφέας. Αυτό είναι το δίχως άλλο αληθινό για όσους αποπειρώνται να αποκρυπτογραφήσουν εμπειρικά την πραγματικότητα». (Από την εισαγωγή του βιβλίου).

Κλείνοντας, θα μπορούσα να σας πω χίλια δύο πράγματα από αυτά που λέω όταν με ενθουσιάζει ένα βιβλίο και προσπαθώ να σας πείσω να το διαβάσετε –πάντα, βέβαια, μονάχα εάν το είδος και η ιστορία κάνει για τα μέτρα που εσείς οι ίδιοι θέτετε. Αυτή την φορά όμως θα χρησιμοποιήσω πάλι τα λόγια του Scott Lynch από την εισαγωγή του βιβλίου:

«[...]Έχεις ενώπιον σου κάτι μεγαλειώδες και επιβλητικό, κάτι που αξίζει όλα τα καρδιοχτύπια που θα ηχήσουν στο στήθος σου όσο θα το διαβάζεις. Ήταν φυλαγμένο μακριά από τον κόσμο, ήταν σε έλλειψη για λίγο καιρό, αλλά να το πάλι μπροστά σου. Μπρος, λοιπόν, διάβασε. Σε ζηλεύω. Όταν τελειώσεις την ανάγνωση, όταν οι οντότητες γύρω σου μοιραία πολλαπλασιαστούν κατά τρόπο αναπόφευκτο, όταν θα είσαι στην τελευταία σελίδα, αλλά δεν θα έχεις εξαντλήσει τα ενδεχόμενα, τότε θα τα έχεις δει όλα. Θα ξέρεις λιγότερα από όταν ξεκίνησες Και αυτό θα είναι από μόνο του απολαυστικό.[...]»

 

Καλές αναγνώσεις!

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Διαθέσιμο για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, με μια νέα εισαγωγή από τον συγγραφέα Scott Lynch (Ευγενείς Μπάσταρδοι, εκδ. Anubis), Το Κάλεσμα του Δράκου είναι ένα αριστούργημα αιματηρών συγκρούσεων και μαγείας, το οποίο βραβεύτηκε το 1984 ως καλύτερο μυθιστόρημα στα World Fantasy Awards.

«Ένα βροντερό βιβλίο, ένα αμάλγαμα αίματος και μαγείας.» – Roger Zelazny

Αν [ο John M. Ford] είχε γράψει πέντε ακόμα βιβλία στον γεμάτο ραδιουργίες κόσμο του Το Κάλεσμα του Δράκου, θα είχε γίνει George R.R. Martin.» – Neil Gaiman

«Το καλύτερο αμάλγαμα Ιστορίας και ιστορικής μαγείας που έχω διαβάσει ποτέ.» – Gene Wolfe

«Έχει μια ρεαλιστική καθημερινή γραφή που με κοφτερή πρόζα και πεντακάθαρες σκηνές δράσης καταφέρνει να κάνει το μυθιστόρημα του Ford μεγαλειώδες. Κατασκευάζει έναν κόσμο ισάξιο με τον δικό μας, στον οποίο θα θέλαμε να ζούμε για πολλές συνέχειες ακόμα. Αυτό το έργο που άφησε στα χέρια μας αναμφίβολα αφήνει το σημάδι της μοναδικότητας του John M. Ford ως καλλιτέχνη.» – Paul Di Filippo (Locus)

«Ένα υπέροχο καλειδοσκόπιο της φαντασίας.» – Poul Anderson

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο John M. Ford aπό μικρή ηλικία εκδίδει τις πρώτες του ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Το πρώτο του μυθιστόρημα (Web of Angels, 1980) μπορεί να εκληφθεί ως πρωτοπόρο της λογοτεχνίας του cyberpunk.

Με το δεύτερο μυθιστόρημά του, The Princes of the Air (1982), αγγίζει τα όρια της διαστημικής όπερας, και με Το Κάλεσμα του Δράκου (1984) προσεγγίζει τη σκηνή του φανταστικού ιστορικού μυθιστορήματος και κερδίζει το World Fantasy Award Καλύτερου Μυθιστορήματος.

Τα επόμενα χρόνια καταπιάνεται με βιβλία σχετικά με το Star Trek και το 1989 κατακτά δύο ακόμη βραβεία, το Rhysling Award και το World Fantasy Award Καλύτερου Διηγήματος για το Winter Solstice, Camelot Station. Παράλληλα, ασχολείται με παιχνίδια χαρακτήρων και γράφει ιστορίες για αυτά, λαμβάνοντας διάφορα βραβεία.

Το 1993 κυκλοφορεί το Growing Up Weightless, μια ιστορία ενηλικίωσης στη μελλοντική Σελήνη, που του χαρίζει το Philip K. Dick Award. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’90, η νόσος του προκαλεί καθυστερήσεις στα έργα του, αλλά δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την ποιότητά τους. Ως άνθρωπος ήταν εύστροφος, συμπαθής, αστείος κι ευρέως αγαπητός. Έφυγε το 2006.

 

Βρείτε το βιβλίο εδώ: Το Κάλεσμα του Δράκου